Volkan Konak hayatını kaybetti
Volkan Konak hayatını kaybetti
Chewbacca’nın ‘yaylı tüfeği’ açık artırmada satıldı
Chewbacca’nın ‘yaylı tüfeği’ açık artırmada satıldı
ABD'li rapçi, polisle kovalamacada hayatını kaybetti
ABD'li rapçi, polisle kovalamacada hayatını kaybetti
Japonya’da volkan alarmı
Japonya’da volkan alarmı
27 Mart 2025 Perşembe - 13:13

Sağlık Bakanlığı: 18 ilaç geri ödeme listesine alındı

SAĞLIK Bakanlığı, 1'i geleneksel bitkisel tıbbi ürün, 1'i özel tıbbi amaçlı gıda, 5'i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere toplam 18 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesine alındığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı: 18 ilaç geri ödeme listesine alındı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 2 gün önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hastaların ilaca erişimini kesintisiz sağlamak, alternatif tedavi seçeneklerinin sayısını çoğaltmak için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, "Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde geri ödeme listesindeki ilaçlar yeniden güncellendi. Listeye 8'i ithal, 10'u imal olmak üzere 18 ürün daha eklendi. Listeye eklenen ilaçlar arasında halk arasında tavşan memesi olarak bilinen bir bitkiden elde edilen ürün de bulunuyor. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün (GBTÜ) Ruhsatı bulunan bu ürün, kronik venöz yetmezliğe eşlik eden ödem ve semptomlarının tedavisinde hekim reçetesiyle kullanılıyor. Geri ödeme listesine alınan bir diğer ürün ise özel beslenme gerektiren şartlarda, yine hekim reçetesiyle kullanılan, özel tıbbi amaçlı gıda" ifadelerine yer verildi.

'5 KANSER İLACI DAHA GERİ ÖDEME LİSTESİNDE'

Kanser tedavisinde kullanılan 5 ilacın daha Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan son değişiklikle geri ödeme listesine eklendiği aktarılan açıklamada, "Bu ilaçlardan 3'ü multiple myelom (bir tür kemik iliği kanseri), 1'i prostat kanseri, 1'i ise cilt kanseri tedavisinde kullanılıyor. Otizm ve Smith-Magenis Sendromu'nda (davranışı, duyguları ve öğrenme süreçlerini etkileyen bir tür gelişimsel bozukluk) kullanılan bir ilaç da geri ödeme listesindeki yerini aldı. Listede ayrıca; şizofreni tedavisinde, böbrek hastalığında, HIV tedavisinde ve Transtiretin Amiloidoz (vücuttaki çok sayıda organ ve dokuyu etkileyebilen bir hastalık) tedavisinde kullanılan ilaçlar da bulunuyor" denildi.

'BAZI İLAÇLARIN ENDİKASYONU GENİŞLETİLDİ'

Listedeki bazı ilaçlarda ise geri ödeme kapsamına alınan endikasyonların (bir ilacın hangi hastalıklara ve hangi biçimde uygun olacağını veya bir operasyonun hangi koşullarda gerekli olduğunu ifade eden bir terim) genişletildiği kaydedilerek, "Bu kapsamda; bir ilacın kardiyojenik şok (kalbin yeterli miktarda kan pompalayamadığı durumlarda doku ve organlar kanla beslenemediğinde aniden ortaya çıkan, yaşamı etkileyen bir durum) tedavisinde geri ödemesinin yapılmasına karar verildi. Listede daha önce var olan bir ilacın kullanım şartı, 18 ve üstü yaştaki Atopik Dermatit (kronik iltihaplı bir cilt hastalığı) hastalarının kullanımına sunuldu" ifadeleri kaydedildi.

'AİLE HEKİMLERİNE BAZI İLAÇLARI REÇETE EDİLEBİLME VE RAPORLAMA YETKİSİ VERİLDİ'

Açıklamada, düzenlemeyle aile hekimleri tarafından reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısının artırıldığı vurgulanarak devamında şöyle denildi:

"Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarınca düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı genişletildi. Bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz reçete edilebilecek. Bazı kan sulandırıcıların, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdaların, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, lipid düşürücü ilaçların (ilgili uzman hekimlerce koyulan ilk tanı sonrasında) rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek. Rapora bağlı olarak tüm aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek. Aile hekimliği uzmanları ilk 24 ay sonrası klopidogrel, silostazol, ivabradin, prasugrel, dabigatran, rivaroksaban, apiksaban raporu çıkarabilecek. Aile hekimleri raporlu dabigatran, rivaroksaban, edoksaban ve apiksaban içeren ilaçları 12 ay reçete edebilecek (eskisi 6 ay). Çölyak hastalarının kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formüllü un içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret ve benzeri) için ikinci ve sonraki raporlarını aile hekimliği uzmanları düzenleyebilecek. Nasal kortikosteroid preparatları, 2-5 yaş grubu hastalarda (2 ve 5 yaş grubu dahil) aile hekimleri reçete edebilecek. Rosuvastatinin 20 milgram ve üzeri etken madde içeren dozları, atorvastatin, simvastatin ve pravastatinin 40 milgram ve üzeri etken madde içeren dozları, fluvastatinin 80 milgram ve üzeri etken madde içeren dozları (kombinasyonları dahil) ilk 24 ay raporunun devam raporlarını aile hekimliği uzmanları düzenleyebilecek. Siklosporin içeren immünsupresif göz damlaları aile hekimlerince raporsuz olarak bir yıl süre ile her reçetede ayda en fazla bir kutu olacak şekilde reçete edilebilecek. Ketokonazol şampuan aile hekimlerince reçete edilebilecek. Eritromisin+Isotretinoin, Eritromisin+Tretionin, Eritromisin+ Benzoilperoksit (Topik formları dâhil), Klindamisin+Benzoilperoksi aile hekimlerince ara verilmeksizin sadece 3 aylık süre içinde reçetelenmesi halinde bedeli Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak. Anjiotensin reseptör blokerleri ve kombinasyonları raporsuz olarak ayda en fazla bir kutu olarak aile hekimlerince reçete edilebilecek."

Ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan başlıca diğer ibare değişiklikleri ve eklemelere ilişkin, "Tebliğ maddelerinde yer alan 'üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri' ibareleri yeni tebliğ ile 'üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucuları' şeklinde değiştirilmiştir. Tofacitinib, upadasitinib reçete edebilecek ve raporlayacak branşlara immünoloji, immünoloji ve alerji branşları dahil edilmiştir. Faktörler ile ilgili yapılan düzenleme ile faktör kullanımına ilişkin 6 ay, 3 ay, 3 gün şeklinde olan rapor süreleri 6 aya kadar, 3 aya kadar ve 3 güne kadar şeklinde değiştirilmiştir. Bu sayede raporlar daha kısa süreli olarak düzenlenebilecektir. Parenteral demir preparatları ile ilgili yapılan ekleme ile parenteral demir preparatları rapor düzenleyebilecek branşlara anestezi ve reanimasyon branşı eklenmiştir. Tafamidis ve tafamidis meglumin kullanım endikasyonları (bir ilacın hangi hastalıklara ve hangi biçimde uygun olacağını veya bir operasyonun hangi koşullarda gerekli olduğunu ifade eden bir terim) tanımlanmıştır. İlgili maddenin başlığı 'Tafamidis ve Tafamidis Meglumin Kullanım İlkeleri' olarak değiştirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

ANKARA, (DHA)

 
Oxford Sözlüğü'ne yeni kelime eklendi: Gigil
 
Bursa'da En İyi Diş Hekimi Arayışında Olanlara Özel Öneriler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir ay boyunca şeker tüketmezseniz bunlar oluyor
Şekersiz beslenme dönem dönem popüler olan ancak çoğu insanın rutinine ...
16 ilaç daha geri ödemeye alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete’de yayımlanan ...
Bebek gibi beslenerek kilo verin...
Yaz ayları yaklaşıyor ve o inatçı göbek yağlarından kurtulmak artık her ...
 
Baş dönmesi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
Baş dönmesi, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen, günlük yaşamı olumsuz ...
Lens kullanımının gizli tehlikesi! Görme kaybına neden oluyor
Kontakt lensler, gözlük yerine tercih edilen pratik bir seçenek olsa da ...
3 hastadan biri doktoruna soruyor ‘kalp krizinin nedeni aşılar mı?’
Bir yanda aşı karşıtları, bir yanda aşı suçlamaları. Kovid aşılarının ...
 
Aşırı uyku, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir
Prof. Dr. Sinem İliaz, aşırı uyku süresinin kalp hastalıkları, diyabet ...
Eczacıların karlılık baremleri kararı, Resmi Gazete'de
SAĞLIK Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre; eczacıların ...
Cilt kanserinin gözden kaçan 6 sinsi belirtisi
Cilt kanserinin en tehlikeli türlerinden olan melanom, çoğu zaman belirgin ...
 
Dursun Gündoğdu
Ayar, öyle değil, böyle olur
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bilim kurgudan ticari gerçeğe
Turgut Güngör
Turgut Güngör
"Türkiyeli" dayatması
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bugün bayram, erken kalkın çocuklar
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayında oldukça aktif süreçlerden geçiyorsunuz, çünkü Venüs gezegeni 2 Mart itibarıyla sizin burcunuzda gerilemeye ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva