Aybüke Pusat'ın diziden çıkarıldığı sahne yayınlandı
Aybüke Pusat'ın diziden çıkarıldığı sahne yayınlandı
Küçük Beytullah, döviz arttıkça ilaca ulaşamıyor
Küçük Beytullah, döviz arttıkça ilaca ulaşamıyor
İrem Derici, Mert Vidinli'ye ateş püskürdü: 'Doymadın!'
İrem Derici, Mert Vidinli'ye ateş püskürdü: 'Doymadın!'
Dünya futbolunun yıldız adayları Antalya’da buluştu
Dünya futbolunun yıldız adayları Antalya’da buluştu
21 Nisan 2025 Pazartesi - 09:11

Tavşan kanı çayın sırrı bu detayda gizli

Sabahları gözünüzü tam açamadan uzandığınız ilk bardak, dost sohbetlerinin vazgeçilmezi, yorgunluk anlarının kurtarıcısı... Peki, bu kıvam nasıl yakalanır? Neden bazen çayımız bulanık olurken bazen lezzetine doyum olmaz? İşte tavşan kanı çayın sırrı tam da burada devreye giriyor.

Tavşan kanı çayın sırrı bu detayda gizli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İlk kez Çin'de ortaya çıkan çayın tarihi M.Ö. III. yüzyıla dayanır. Rivayete göre, M.Ö. 2700'lerde İmparator Shenn Nung bir çay ağacının altında oturur. Bu sırada elindeki sıcak su dolu kâseye birkaç yaprak çay yaprağı düşer. Düşen yaprakların suya verdiği renk ve tat imparatorun hoşuna gider. Shenn Nung'un bunu içip şifa bulmasının üzerine çay, şifa bulmak amacıyla ilaç olarak kullanılmaya başlanır. Başlangıçta tedavi amacıyla kullanılan çay, Çin'de ticaretin gelişmeye başlamasıyla ticari bir unsur haline gelir. M.S. VIII. yüzyılda Çin kültürünü incelemeye gelen Japon rahipler burada çayla tanışır ve bu mucizevi bitkiyi ülkelerine de götürürler. Böylece Japonya'ya gelen çay, Japon halkı tarafından da sevilir. Hatta önemli protokol toplantılarında çay seremonisi bile yapılmaya başlanır. Japonya'dan Hindistan ve İran'a yayılan çayın Avrupa topraklarına gelmesi ise ancak XVII. yüzyılda mümkün olur.

Hollanda, Fransa, İspanya ve İngiltere çayla tanışan ilk Avrupa ülkeleri olurken; Rusya da Çin'den gelen ticaret kervanlarıyla aynı dönemlerde çayla tanışır. Böylece XVIII. yüzyıla gelindiğinde çok sayıda millet çayla tanışmıştır artık... Çayı ilk içen Türk'ün Hoca Ahmet Yesevi'nin olduğu birçok kaynakta bildirilmekle beraber, Türklerin çay ile tanışması ise XIX. yüzyılda mümkün olur... II. Abdülhamit döneminde ilk kez çay zirai bir ürün olarak düşünülür. Japonya'dan tohum tedarik edilir. Çayın ekimi ile ilgili ilk girişimler Bursa'da gerçekleşir, ancak ekolojik koşulların elverişsizliği sebebiyle bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanır. Dönemin Ziraat Umum Müdürü Zihni Derin tarafından başlatılan ilk çalışmalar, Gürcistan'dan getirtilen ilk tohumlarla mümkün olur. Rizeli üreticilere dağıtılan bu tohumlarla Borçka'da ilk deneme üretimleri başlar. Deneme üretimleri başarıyla sonuçlanır. Dünyada en çok çay tüketen ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını unutmadan altını çizelim. 1900'lü yıllara kadar çayı tanımayan ve tam bir 'kahve tiryakisi' olan Türkiye'de bugün çay, sudan sonra en sık tüketilen içecek haline gelmiş durumdadır. Türkiye'de en çok çay üretilen il Rize'dir.

ÇAY NASIL DEMLENİR?

Tavşan kanı, lezzetli ve berrak bir çay elde edebilmek için kullanılan suyun ve çayın kalitesi ve özellikleri çok önemlidir. Çeşme suyunun sertliği yüksek olduğu için çayın tadında değişme ve bulanıklığa neden olabilir. Bu nedenle çay, iyi kalite içme suyuyla demlenmelidir. Çay, bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla demlenmemelidir. Kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın tadını olumsuz yönde etkileyebilir. Demleme sırasında iyi kalite çay, yeterli miktarda kullanılmalıdır. Çay, ortamdaki diğer kokuları içine çeker. Bu nedenle, aromasının bozulmaması için serin ve kokusuz ortamda saklanmalıdır. Çay demlenirken, ısıyı eşit ve dengeli olarak dağıttığı için porselen veya cam demlik tercih edilmelidir. Çayın koku çekme özelliğinden ötürü, bitki ve meyve çaylarının demlenmesinde farklı demlik kullanılmalıdır. Türkiye'de günde 2.45 milyon bardak siyah çay tüketiliyor. Kişi başına yıllık çay tüketimi ise 3 kg'ı buluyor. Bu miktar da kişi başına bin 240 bardağa eşdeğer. Üstelik doğru demlenen ve kararında içilen çayın sağlığa önemli katkıları var.

BEYNİ GÜÇLENDİRİR

Çay, kafein içeriği sayesinde kan akımına yardımcı olduğu kadar, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine destek verir. Kafein, yağ oksidayonu için faydalıdır. Siyah çayda bulunan fitokimyasallar, kemikleri güçlendirir, kemik yoğunluğuna katkı sağlar.

KANSIZLIK VE TANSİYON VARSA DİKKAT!

Çaydaki okzalat miktarı fazla olduğu için böbreğinde kum veya taş olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Fazla tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Tansiyon sorunu olanların günde 1-2 bardaktan fazla tüketmemeleri gerekir. Yemek sırasında veya yemek sonrasında hemen çay içilmemeli. Anemisi olan bireyler, kahvaltılarında çay yerine 1 çay bardağı portakal suyu içebilirler. Bu kişilerin yemekten bir saat sonra açık, limonlu bir çay tercih etmeleri faydalı olur.

BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER

Yapılan araştırmalara göre siyah çay kalp sağlığına olumlu katkı sağlıyor. Siyah çayın içerisinde bulunan flanovidler sayesinde kardiyovasküler riskler yüzde 68 daha düşük çıkar. Çay bakteri öldürücü özellikleri sayesinde bağışıklığı destekler.

(Sabah)

 
Sevgililer, bıçaklanmış halde bulundu: 1 ölü, 1 yaralı
 
Araç arkasında sürüklenen 2 köpek, Antalya'da tedaviye alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevgililer, bıçaklanmış halde bulundu: 1 ölü, 1 yaralı
ADANA'nın Çukurova ilçesinde Mehmet Ayaz ile sevgilisi olduğu belirtilen ...
Ücretli doğum izni bir yıla çıkarılıyor!
Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık ...
689 bin sürücünün ehliyetine el konuldu
Ehliyetine geçici olarak el konulup geri teslim edilmeyen sürücülerin ...
 
Sahte alkol içen kişi komaya girdi
BURSA'nın İnegöl ilçesinde sahte alkol içtikten sonra fenalaşan Enver ...
Köpeğe halatla şiddet uyguladı, gözaltına alındı
TRABZON'un Yomra ilçesinde kamyonet kasasında köpeğe halatla şiddet uyguladığı ...
Eski TBMM Başkanvekili'nin eşi öldürüldü; oğlu gözaltında
İZMİR'in Foça ilçesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski başkanvekillerinden ...
 
Ege Denizi'nde 4.1 büyüklüğünde deprem
EGE Denizi'nde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Ece Gürel'in ölüm nedeni belli oldu
Belgrad Ormanı'nda kaybolduktan 4 gün sonra bulunan ve kaldırıldığı hastanede ...
19 yaşında kalp krizinden öldü
NEVŞEHİR İl Özel İdaresi bünyesinde işe alınacaklar için yapılan fiziki ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mehmetçik Avrupa'da
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Yazıklar olsun, yazıklar olsun…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında koçlar ve yükselen burcu Koç olanlar, 7 Nisan'da Merkür, 13 Nisan'da Venüs Balık burcunda ileri hareketine ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva