İrbeç, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, partisinden istifa ettiğini belirterek, “Açılım politikalarının milletimizin yüreğinde Habur ve benzerleri ile açtığı yara hepimizin malumudur. Seçim sonrası yapılacak Anayasal değişikliklerle milletimizin ve ülkemizin birlik ve bütünlüğünün bozularak bu yaranın daha da derinleşeceği endişesini taşımaktayım” dedi.
İrbeç, "Kaygılarıma sebep olan hadiselerin başında, Başbakan’ın, her konuşmasında toplumu ayrıştırmaya yönelik söylemleri gelmektedir" dedi.
İrbeç, vatanına, milletine bağlı bir milletvekili olarak, AK Parti’nin, özellikle iç politikada takip etiği stratejinin, Türkiye’ye getireceği zararlar konusunda endişeli olduğunu ifade etti. İrbeç, takip edilen politikalarla milletin sosyolojik, psikolojik ve coğrafi yönden bölünme sürecine sürüklendiğini iddia etti.
Bu endişelerini parti toplantılarında da defalarca dile getirdiğini belirten İrbeç, "Ancak yaptığım görüşme, konuşma ve ikazların fayda getirmediğini müşahede ettim. Bu kaygılarıma sebep olan hadiselerin başında, Başbakan’ın, her konuşmasında toplumu ayrıştırmaya yönelik söylemleri gelmektedir" dedi.
İrbeç, şöyle devam etti:
"Şahsen, milletin ismini telaffuz etmekten kaçınan bir tutuma karşı tepki vermek zorunluluğunu hissediyorum. Ülkemizin anayasal adı Türkiye’dir veüzerinde vatandaş sıfatıyla yaşayan herkes Türk’tür. Bu, bir alt kimlik değildir. Oysa Başbakan, söylemlerinde, milletimizi bütünleştirici bir unsur olan Türklüğü, sürekli ve anlaşılmaz bir biçimde alt kimlik haline getirme çabası içindedir.
AK Parti’ye oy vermiş, aynı endişeleri taşıyan milletvekili arkadaşlarımın ve vatandaşlarımızın olduğunu da biliyorum."
Bu düşüncelerle AK Parti’den istifa ettiğini söyleyen İrbeç, "Görevimi bundan böyle de bir nefer olarak aynı hassasiyet içinde sürdüreceğim" dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İrbeç, başka bir partide görevini sürdürüp sürdürmeyeceği yönündeki soru üzerine, bu konuda ilkeleri doğrultusunda bir karar vereceğini, ancak şimdi bağımsız milletvekili sıfatıyla çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.
Herhangi bir teklif sonucu istifa etmediğini, bunun bir prensip kararı olduğunu söyleyen İrbeç, yapacağı değerlendirmelerin ardından gelecek günlerde açıklamada bulunacağını ifade etti.
Yusuf Ziya İrbeç’in adı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki “Anayasa Paketi” oylamasında Ak Parti’den “fire veren” milletvekilleri arasında gösterilmişti.
Parti kulislerinde İrbeç’in “Haziran 2011’de yapılacak milletvekilliği seçiminde tekrar aday gösterilmeyeceğini düşündüğü için istifa ettiği” şeklinde yorumlar yapıldığı öğrenildi. Parti yöneticilerinin istifayı “Geç gelen istifa” olarak değerlendirerek, “Habur görüntüleri ortaya çıktığında ya da Anayasa Paketi’ oylamasında neden istifa etmedi?” görüşünü dile getirdikleri bildirildi.
EKŞİ SÖZLÜKTE İRBEÇ YORUMLARI:
* AK Parti'nin 60. dönem için tespihe dizdiği "yeni vizyon" 10'lusunun içinde o da vardı. Belki onu Osman Yağmurdereli, Hamza Yerlikaya, Ertuğrul Günay...vs.. arasında kimsenin fark edecek hâli yoktu. Kürsüden gayet manidar şekilde "Ben has be has yörük çocuğuyum" diye bağırmasına rağmen..."
Kendisi tüm bu isimler içindeki en sihirli isimdir. Aday olurken çok para harcadığı konuşuldu; çevresine "yerim garanti" dediği iddia edildi durdu. Hatta istifa eden müsteşarlar bile kendi yerlerinden emin değilken o bunu açıkça söyledi ve sonunda haklı çıktı.
Benim merak ettiğim onu Beykent Üniversitesi günlerinden tanıyan Ömer Dinçer'in bu işte ne rolü olduğu, olup olmadığı. Ömer Dinçerlerin Ahmet Davutoğluların Beykent'ten tasfiye sürecini yöneten bu adam nasıl oldu da Dinçer'e rağmen bu partiye böylesi bir şovla girebildi...
Sadece iyi gazetecilerin gözü onun üzerinde olmalı diyorum.
* Kendisinden Bandırma İİBF'de İktisadi Düşünceler Tarihi dersi almışlığım vardır. Kitabın en aşağı %20'sine denk gelen sosyalist ekonomi doktrinini "Safsata bunlar arkadaşlar. Bu konuyu olduğu gibi atlayalım. Sınavda soru gelmez burdan." diyerek geçmiştir. Kariyerinde inişli çıkışlı bir grafik seyretmiştir. Beykent Üniversitesi Rektörlüğünden Balıkesir Üniversitesi'ne hoca olarak gelmiş, ardından AKpPden milletvekili adayı olmuştur. Ayrıca yanılmıyorsam Üsküp'te üniversite açmıştır. son derece dalgalı olan kariyerinin tepe noktasına dün gece ulaşmıştır. AKP'nin Antalya Milletvekili olmuştur."
* Muhtemelen TT Arena Stadı'na girişi yasaklanacak bir kişidir... Milletin vekilidir.
YUSUF ZİYA İRBEÇ KİMDİR
Yusuf Ziya İrbeç, 13 Mart 1959'da Antalya Margaz'da doğdu. Baba adı Ömer, anne adı Zeynep'tir. İktisatçı, Dış Politika Uzmanı ve Öğretim Üyesi; Viyana İktisat Üniversitesi'ni bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitede tamamladı. Viyana Diplomat Akademisi'nde ihtisas yaptı. Doçent ve profesör oldu. Birçok üniversitede öğretim üyesi olarak ders verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Dekan Yardımcılığı, Çankaya Üniversitesi'nde Bölüm Başkanlığı, Beykent Üniversitesi'nde Dekanlık, Rektör Yardımcılığı ve Rektörlük, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Uğur Eğitim Kurumları Başkanvekilliği, Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde Kurucu Rektörlük görevlerinde bulundu. TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda; KEİPA, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ankara Ticaret Odası'nda yönetici ve danışman olarak görev yaptı. Yurtiçi ve dışında 100'ün üzerinde bilimsel makalesinin yanı sıra 3 kitabı yayınlandı. 23. Dönem'de Türkiye-AB KPK Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Arapça, orta düzeyde Rusça bilen İrbeç, evlidir.
İrbeç’in istifasıyla AK Parti’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 334’e düştü.
İrbeç’in istifa etmesinin ardından TBMM’deki sandalye dağılımı şöyle oldu:
AKP 334
CHP 101
MHP 70
BDP 20
Bağımsız 9
DSP 6
TP 1
Boş 9
Toplam 550