Fuarları, şehirlerin ve ülkelerin dışa açılan penceresi olarak nitelendiren Başkan Budak, fuarların dünya devletlerinin ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birbirlerini tanıyıp aralarındaki ilişkileri ve dayanışmayı en üst seviyede gerçekleştirmeleri açısından önemli yararlar sağladığını belirtti.
Başkan Budak sözlerini şöyle sürdürdü; “Yurt içinde fuar düzenleme usul ve esaslarına sahip şirketlere yetki belgesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından veriliyor. Fuarcılık faaliyetinin arzu edilen kalitede yapılabilmesi için belirli kurallara tabi olarak düzenlenmesi bir gereklilik. Bu amaçla alınan ve 30.03.2007 tarihinde yürürlüğe giren TOBB Yönetim Kurulu kararı ile belirlenmiş “Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar” ile fuarcılık sektörünün ülke ve sektör genel menfaatlerine uygun biçimde geliştirilmesi, sektörün uluslararası standartlara ulaştırılması ve bu kapsamda fuar etkinliklerinin uygun alanlarda bir program dâhilinde yetkin şirketler tarafından düzenlenmesini sağlamak mümkün olabiliyor.”
88 ULUSLARARASI FUAR
Açıklamasına ülkemizdeki fuar organizasyonlarına ilişkin sayısal bilgiler vererek devam eden Başkan Budak, “Türkiye’de 2010 yılında 369 adet fuar düzenlendi, bu fuarları toplam 13 milyon 619 bin 650 kişi ziyaret etti” dedi. Bu sayının 330 bin 577’sini yabancı ziyaretçilerin oluşturduğunu belirten Budak, “Toplam fuar katılımcısı işletme sayısı 53 bin 517 iken bunun 5 bin 904 tanesini doğrudan yabancı katılımcılar oluşmaktadır. Gerçekleştirilen 369 fuarın 280 tanesi ulusal, 88 tanesi uluslararası fuardır” dedi.
Budak, geçtiğimiz yıl en fazla fuar düzenlenen illerin; 168 adet fuarla İstanbul, 25’er adet fuar ile Ankara ve Bursa, 23 adet ile İzmir, 18 adet ile Antalya olduğunu kaydetti. Fuarların en yoğun olarak düzenlendiği ayların Nisan ve Ekim olduğunu ifade eden Budak, Nisan ayında 58, Ekim ayında da 59 adet fuar yapıldığını belirtti. Budak sözlerinde şöyle devam etti, “Nisan ve Ekim ayları turizmin sezonunun yeni yeni başladığı ve sonlanmaya başladığı aylar. Özellikle Antalya, fuarların yoğun olarak düzenlendiği bu dönemleri çok iyi değerlendirmeli. Turizm sezonunu 12 aya yaymaya çalışıyoruz. Fuar turizmi bunun yollarından birisidir” diye konuştu.
YABANCI PAYI YÜZDE 2-2.5
Ülkemizin konumunun fuarcılık için son derece uygun bir noktada olduğunu belirten Başkan Budak “ülkemiz 3 saatlik uçuş mesafesinde dünya nüfusunun 3’de 1’inin erişebileceği bir noktada. Konaklama tesislerimizin kalitesi Akdeniz Çanağındaki bütün ülkelerin imrenerek baktığı seviyede. Ancak 2010 yılında neredeyse düzenlediğimiz her 3 fuardan 1 tanesi uluslararası nitelikte olmasına rağmen, ziyaret eden yabancı konuk oranının toplam ziyaretçiler içerisindeki payının %2-2,5 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ziyaretçi sayısı ile birlikte bu oranı da artırmamız ve fuar turizminden elde ettiğimiz katma değeri daha yukarılara çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
TOBB’un 2011 Fuar Takvimine ilişkin de bilgi veren Başkan Budak, son rakamlara göre önümüzdeki yıl 414 fuarın takvime girdiğini belirtti. Bu fuarlardan 314 tanesinin ulusal, 100 adedinin de uluslararası nitelikte olduğunu belirten Budak, önümüzdeki yıl TOBB’dan yetki belgesi alan İstanbul’da 221, Bursa’da 26, İzmir’de 25, Ankara’da 24, Antalya ve Konya’da ise 15’er adet fuar olduğunu kaydetti.