Nejat İşler: Risk almayanlarla iş yapmaktan sıkıldım
Nejat İşler: Risk almayanlarla iş yapmaktan sıkıldım
Meteoroloji uyardı: Tedbirinizi alın
Meteoroloji uyardı: Tedbirinizi alın
Rektör Özkan şampiyonlarla buluştu
Rektör Özkan şampiyonlarla buluştu
Reha Muhtar'ın sağlık durumunda yeni gelişme
Reha Muhtar'ın sağlık durumunda yeni gelişme
11 Ekim 2024 Cuma - 11:31

Doğanın dengesi alt üst oldu

OCAK- ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen Türkiye'de 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 1

Doğanın dengesi alt üst oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

36 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Türkiye'de 2024 yılı 8 aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçüldü. Bu değer 14,5 derece olan 1991-2020 normalinin 2,3 derece üzerinde kaydedildi. Bu sonuçla 2024 yılı, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu.

136 MERKEZDE MAKSİMUM SICAKLIK REKORU

2024 yılı mayıs ayı ortalama sıcaklıkları uzun yıllar ortalama sıcaklıklarının altında, diğer aylarda ise üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı 8 aylık ortalama sıcaklık sapması en fazla nisan ayında 4,3 derece oldu. 2024 yılı kış, ilkbahar ve yaz mevsiminin ortalama sıcaklığı, 1991-2020 yıllarını kapsayan, uzun yıllar mevsimlik ortalama sıcaklıklarının üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı ilkbahar mevsimi sıcaklık farkları normalinin 1,8 derece, 2024 yılı kış mevsimi sıcaklık farkları normalinin 3,3 derece, yaz mevsimi sıcaklık farkları 2,1 derece üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı ocak ağustos dönemi aylık sıcaklıklarda en düşük sıcaklık 31 Ocak 2024'te eksi 31,3 derece ile Ardahan'da, en yüksek sıcaklık 20 Haziran 2024'te 47,8 derece olarak Ceylanpınar'da ölçüldü. 136 istasyon kendi aylık maksimum sıcaklık rekorlarını kırdı.

YAĞIŞLARDA TERS EĞİLİM

Ocak- ağustos ortalama alansal yağışı, 2024 yılında 348,8 mm ölçüldü. Bu değer, 1991-2020 normali olan 365 mm'nin yüzde 4 altında gerçekleşti. Aynı dönemde, Türkiye'de çeşitli bölgelerdeki yağış seviyeleri uzun vadeli ortalamalarla karşılaştırıldığında önemli değişkenlik gösterdi. Özellikle Ege Bölgesi, Doğu Marmara, Batı Trakya, Batı Karadeniz ve Konya, Kastamonu, Çankırı, Samsun, Amasya ve Malatya gibi alanlar dahil olmak üzere, Orta Anadolu'nun batı kesimleri, normal seviyelere kıyasla yüzde 20'yi aşan azalmayla belirgin yağış düşüşü yaşadı. Van Gölü'nün güney kesimlerinde ve Giresun çevresinde, yağış seviyelerinin yüzde 40'tan fazla artmasıyla ters eğilim gözlendi. 2024 yılında aylık toplam yağış miktarı şubat, nisan ve haziran aylarında normalin altında kalırken; ocak, mart, mayıs ve temmuz aylarında normalin üzerinde oldu.

'EN FAZLA ZARAR VERENLER YÜZDE 36 İLE ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE SEL, YÜZDE 22 İLE DOLU'

Ocak- ağustos döneminde gerçekleşen ekstrem olay sayısı, 900'e ulaştı. En fazla zarar veren olaylar, yüzde 36 ile şiddetli yağış ve sel, yüzde 22 ile dolu, yüzde 19 ile fırtına, yüzde 8 ile yıldırım düşmesi, yüzde 6 ile kar, yüzde 3 ile heyelan, yüzde 2 ile hortum ve yüzde 2 ile don oldu. Çığ, orman yangını, sis, kum fırtınası gibi ekstrem olayların toplamda payı yüzde 1 veya daha az oranda yer aldı. 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz Amasra'daki yıldırım düşmesi, 2024'ün en önemli ekstrem olayları olarak kayıtlara geçti.

'EN' EKSTREM METEOROLOJİK OLAYLAR

2024'ün en önemli ekstrem olaylarından İzmir'deki orman yangınında yaşananlar şöyle İzmir'in Çiğli- Karşıyaka- Bayraklı ve Bornova hattında yer alan Yamanlar Dağı'nda 15 Ağustos 2024 gece saatlerinde başlayan orman yangını, 18 Ağustos 2024'te kontrol altına alındı. Yangında, Yamanlar Dağı'nın güney yamaçlarının büyük bir bölümü yandı ya da hasar gördü. Yangın sürecinde Çiğli'de maksimum hava sıcaklığı 34-40, Bayraklı'da 36-41, Karşıyaka'da 35-41 derece aralığında seyretti. Nispi nem değerleri ise bu süreçte Çiğli'de yüzde 19, Bayraklı'da yüzde 10, Karşıyaka'da yüzde 15'e kadar düştü. Maksimum rüzgar hızları, kuzeyli yönlerden olmak üzere söz konusu yerlere yakın meteoroloji istasyonlarında 46 ila 57 kmsaat arasında değişti. Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkisinde başlayan yangın, yerleşim yerlerine ulaştı. Yangında 16 ev yandı, 87 ev ve 45 işyeri boşaltıldı. Yamanlar Dağı'ndaki ormanlık alanda başlayan orman yangını, 3 ilçenin sınırlarına yayılarak 2159 hektarlık alanda etkili oldu.

ANTALYA'DAKİ SEL CAN ALDI

Ekstrem doğa olaylarından Antalya'daki şiddetli yağış ve selin gündelik yaşama olumsuz etkileri şöyle olduAntalya ve çevresinde 12 Şubat 2024 tarihinde gece saatlerinde başlayan sağanak ve gök gürültülü sağanak, zamanla şiddetini artırarak etkili oldu. Gök gürültülü sağanak ve dolu, su baskınlarına neden oldu. Yoğun yağış nedeniyle yollarda ve alt geçitlerde oluşan su birikintileri nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Birçok araç yolda kaldı. Sel, can kaybına da neden oldu. Kepez ilçesinde Gazi Bulvarı'ndaki Gıyaseddin Keyhüsrev Alt Geçidi'ndeki bir otomobilde, bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Sel nedeniyle kentte Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Yağışlar nedeniyle 3 bin 297 konut, 519 iş yeri ve 46 kamu binası olmak üzere toplam 3 bin 862 binada su baskını meydana geldi. Tarımsal alanlar zarar gördü. 211 çiftçinin 1200 dekarlık alanda sera zararı oldu. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 24 saatte ilçelerden Kepez'e metrekareye 304,9, Muratpaşa'ya 233,9, Konyaaltı'na 129,2, Serik'e 106,9 ve Kemer'e 80,2 kilogram yağış düştü.

AMASYA'DA YILDIRIM DÜŞTÜ

Amasya il genelinde 5 Temmuz 2024 Cuma günü öğleden sonra etkili olan gök gürültülü sağanak, fırtına ve dolu neticesinde, ev, iş yerleri, kara yolları, enerji hatları, araçlar ve tarım arazilerinde hasar meydana geldi. Kışlacık Köyü yaylasında 3 çobanın ağaç altında topladığı sürüdeki 76 koyun, yıldırım düşmesi sonucu öldü, yıldırımdan etkilenen 1 çoban da hastaneye kaldırıldı.

Tolga YILDIRIM /ANTALYA, (DHA)

 
Bartın'da 4.8 büyüklüğünde deprem
 
Nejat İşler: Risk almayanlarla iş yapmaktan sıkıldım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör Özkan şampiyonlarla buluştu
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Spor Bilimleri Fakültesi’nde ...
Bu CHP onları vekil de yapar
Dursun Gündoğdu yazdı
Herkes oradaydı, bir tek o yoktu...
ATSO’nun, Antalya’da geçtiğimiz temmuz ayında tekne kazasında yaşamını ...
 
Antalya'da ulaşım esnafının sorunları konuşuldu
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde (AESOB) ulaşım esnafının ...
YÖREX'e ziyaretçi akını
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ...
ATSO başarıyı ödüllendirdi
ATSO'nun 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri töreninde, inovasyon, ...
 
Antalya'da olaysız gün yok...
ANTALYA'da iki grup arasında çıkan kavgayı telefonuyla görüntüleyen kişinin, ...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk 4’lü çapraz böbrek nakli
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde 4 kişiye çapraz nakille böbrek nakledildi. ...
Başkan Kotan'dan YÖREX'te fasulye ikramı
KONYAALTI Belediyesi, kentin zengin kültürünü yaşatmayı amaçlayan Yöresel ...
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Batsın bu dünya…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Acil durum provası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Toplumsal sıkıntılar
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva