Başkan Kotan'dan YÖREX'te fasulye ikramı
Başkan Kotan'dan YÖREX'te fasulye ikramı
Antalya'da palyatif bakım merkezi açıldı
Antalya'da palyatif bakım merkezi açıldı
Altın Portakal'ın ilkini de 61'incisini de izledi
Altın Portakal'ın ilkini de 61'incisini de izledi
İl Sağlık Müdürü Özkan: Tüm eksikleri çözeceğiz
İl Sağlık Müdürü Özkan: Tüm eksikleri çözeceğiz
10 Ekim 2024 Perşembe - 14:46

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk 4’lü çapraz böbrek nakli

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde 4 kişiye çapraz nakille böbrek nakledildi. 8 kişinin aynı anda girdiği ameliyat 7,5 saat sürdü. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, operasyonun Türkiye'de sınırlı sayıdaki merkezde yapılabildiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi nde ilk 4’lü çapraz böbrek nakli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez 4'lü çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi. Türkiye'de sınırlı sayıda yapılan domino nakil yöntemiyle kan grupları ve testleri nakle uyumlu olmayan 4 hasta sağlığına kavuştu. Hastanenin 4 ameliyathanesinde aynı anda 25 Eylül'de başlayan ameliyatlar, 7,5 saat sürdü. Hatice Daşçı (51) Muhittin Demir'e (61), Demir'in eşi Saniye Demir (59) Hikmet Erol'a (34), Erol'un annesi Şenay Erol (57) Nesrin Şahan’a (45), Şahan’ın eşi Halit Şahan (60) Hatice Daşçı’nın kızı Şükran Öksüzoğlu’na (28) böbrek bağışında bulundu. 4 hastanın sağlığına kavuştuğu nakille 8 hayat da birbirine bağlanmış oldu.

8 KİŞİ AYNI ANDA AMELİYATA ALINDI

Nakil sonrası hem sağlığına kavuşanlar hem de operasyonu gerçekleştiren ekip, basın toplantısı yaptı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, operasyonun sınırlı sayıda yapılan bir çalışma olduğunu söyledi. Hastaların aynı anda ameliyata alındığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Akrabasıyla kan ve doku uyuşmayınca bir başkasıyla zincirin yapıldığı bir operasyon aslında. Ülkemizde sınırlı sayıda yapılan bir operasyon. Aynı anda 4 alıcı ve 4 verici ameliyata alındı. Üniversitemizde 1982 yılından bu yana 6 bin 625 nakil gerçekleştirildi. 2024 yılında 160 böbrek, 24 karaciğer, 3 kalp, 1 pankreas nakli gerçekleştirildi" dedi. Kadavradan nakil sayılarının azlığına da dikkati çeken Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Organ nakli merkezimizin son güzel başarısı da 4'lü çapraz nakil oldu. Bizler üniversite hastanesi olarak marka değerimizi ve başarımızı her geçen gün artırıyoruz. İspanya, İran gibi ülkelerde organ bağışı çok yüksek olduğu için canlıdan nakil az. Kadavradan nakil umarım artar" diye konuştu.

'BU AMELİYATLAR ARTIK KAPALI YAPILIYOR'

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, çapraz naklin bir zincir olduğunu, bir halkanın sorun yaşaması halinde tüm operasyonun iptal olabileceğini söyledi. Böbrek naklinin artık kapalı yöntemle yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla ekibimizin bir kısmı, Burdur'da karaciğer ve böbrek nakli için çalışıyor. Çapraz böbrekte önemli bir olay var. Artık eskisi gibi yapılmıyor. Bu ameliyatlar artık kapalı yapılıyor. Canlıdan yapılan kişilere zarar vermemek için bu teknik altyapının olması, bir böbreğin yanlış birine takılması o kadar zor işlemlerdir ki aynı anda başlamak zorundadır. Tüm ekip aksiyon alacak, bir yanlışlık olmasın diye çok dikkat edilmesi lazım. Ekibimiz güçlenerek devam ediyor. Çapraz sayısı artsın diye bir merakımız yok. Amacımız, daha fazla insanın hayatı kurtulsun. Rekor yapma peşinde değiliz. 10 kişiye aynı anda çapraz nakil yapacak kapasitemiz var."

'TÜM ORGAN YETMEZLİKLERİ GİDEREK ARTIYOR'

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, organ nakil havuzu olmasının işlerini daha da kolaylaştırdığını söyledi. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Vural Taner Yılmaz, organ naklinin önemine dikkati çekti. Prof. Dr. Yılmaz, "Tüm organ yetmezlikleri giderek artıyor. Sıklıkla artan bir hastalık oldu. Temel çözüm böbrek naklidir. Kadavradan yapılması arzulanan bir durum. Maalesef yeterli olmadığı için canlıdan yapıyoruz. Ciddi bir ekip motivasyonu ile çalıştık. 6 yıldır diyalize giren hastalarımız vardı" dedi.

ÖNCE BABASI, SONRA ANNESİ VERDİ

Daha önce babasından alınan böbrekle hayata tutunan ancak yeniden böbrek nakli gereken Şükran Öksüzoğlu için bu kez annesi Hatice Daşcı, verici olmayı kabul etti. Kısa sürede nakil olacağını beklemediğini ifade eden Öksüzoğlu, "1 aydır hastanede kaldım. O süre zarfında zaten üçlü bir grup varmış ve içeriye beni dahil etmek için uğraşmışlar" diye konuştu. Anne Daşcı da "Önce baba verdiği için sıra bendeydi" dedi.

'ARTIK ONA ANNE DİYORUM'

6 yıl diyalize bağlı hayatını sürdüren Hikmet Erol da nakille sağlığına kavuştu. Erol, "10 sene önce böbrek yetmezliği tanısı aldım. Fakat son altı yıldır periton tedavisi görüyordum. Saniye teyze bana verdi, o eşine verebilecekken doku uyumu olmadığı için devreye girdik ve böyle bir çaprazlama oldu. Daha önce hiç tanımadığım bir insandı. Buradan kimseyi tanımıyordum. Fakat bu çapraz nakil sayesinde burada hayata tutunduk. Saniye teyzeme artık teyze demiyorum, 'Saniye anne' diyorum" diye konuştu.

'UYUMLU HABERİNİ ALINCA MUTLULUKTAN AĞLADIM'

Hikmet Erol, umutları tükenme noktasına geldiğinde sevinçli haberi aldığını söyledi. Nakil olabileceği haberini alınca hissettiklerini anlatan Erol, "Umutlarımız tükenmeye başlamıştı, 'Acaba olmayacak mı' diye. Ama hocalarımız, o bahsettikleri havuzdan her şeyi ayarlıyormuş. Dört kişinin aynı anda olduğu haberi geldi. Heyecanla hepimiz ağlamaya başladık. Çünkü 6 senedir diyaliz yapan bendim. Vücudu en çok yıpranmış olan bendim" dedi.

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Başkan Kotan'dan YÖREX'te fasulye ikramı
 
Antalya'da olaysız gün yok...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kotan'dan YÖREX'te fasulye ikramı
KONYAALTI Belediyesi, kentin zengin kültürünü yaşatmayı amaçlayan Yöresel ...
Antalya'da lisenin yenilenen laboratuvarı açıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde Fen Lisesi ve Bilim Sanat Merkezi'nin ortaklaşa ...
Antalya'da palyatif bakım merkezi açıldı
ANTALYA Kepez Devlet Hastanesi bünyesinde palyatif bakım merkezi hizmete ...
 
AÜ GSF'den okullarda sanat dersi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Geleneksel Türk ...
Antalya'da bir annenin en acı feryadı
ANTALYA'da apartmanın önünde otururken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin ...
Altın Portakal'ın ilkini de 61'incisini de izledi
BU yıl 61'incisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ...
 
Antalya'da iğrenç olay! Zihinsel engelli kızı istismar etti
ANTALYA'da yan komşusunun Gürcistan uyruklu zihinsel engelli kızı K.V.'ye ...
İl Sağlık Müdürü Özkan: Tüm eksikleri çözeceğiz
ANTALYA İl Sağlık Müdürlüğü'ne atanan Prof. Dr. Behzat Özkan, sağlık alanındaki ...
Antalya'da otomobil uçurumdan yuvarlandı: 2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ...
 
Dursun Gündoğdu
Özgür Özel'e Antalya'da racon kesen adam...
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Batsın bu dünya…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Acil durum provası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Toplumsal sıkıntılar
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva