Hakan Cengiz böbreğini, bozulan psikolojisinin bedelini, 5 yılda alamadığı emekli maaşlarını ve tedavi giderlerini, devletten istiyor. Dava devam ederken, nakil olduğu böbreği vücudu atan Cengiz'e yeniden malullük maaşı bağlandı.
Akdeniz Üniversitesi AÜ) Hastanesi'nde Hakan Cengiz’e 8 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 2 yıl diyalize giren Cengiz, yüzde 80 iş göremez raporuyla Bağ-Kur’dan malulen emekli oldu ve kendisine ait manifaturacı dükkanını kapattı. 2005 yılında babası Ziya Cengiz’in bağışladığı böbrek, AÜ Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi’nde Cengiz’e nakledildi. Nakilden bir yıl sonra tedavisi sürerken, Bağ-Kur’dan 'Emekliliğiniz nakilden 3 ay sonra iptal edilmiştir' tebligatı geldi. Cengiz’den, o dönemde ödenen emekli maaşı ve tedavi masrafları faiziyle birlikte 10 bin TL olarak geri istendi.
Antalya İş Mahkemesi’ne dava açan ve psikolojisi bozulan, sağlık güvencesi de kesildiği için 3 ay boyunca ilaçlarını düzenli alamadığını belirten Cengiz'in bir süre sonra böbrek yapısı bozuldu. 8 ay önce vücudu böbreği reddeden Hakan Cengiz, yeniden diyalize bağlı yaşamaya başladı.
YENİDEN MALÜLLÜK MAAŞI BAĞLANDI
Açtığı dava devam ederken, böbreğini kaybettiği için 8 ay önce yeniden malulen emekli edilen Cengiz, davanın bir an önce sonuçlanmasını istiyor. Hakan Cengiz, "Beş yıldır süren mahkeme beni maddi ve manevi olarak bitirdi. Dava hala devam ediyor. Böbreğimi, bozulan psikolojimi, beş yıl alamadığım maaşımı, avukatlık ücretini, tedavi giderlerimi istiyorum" dedi.
'ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILDIM'
Nakil olduktan bir yıl sonra malulen emekliliğinin iptal olduğunu ve sağlık güvencesi olmadığı için 3 ay süreyle ilaçlarını aksattığını söyleyen Hakan Cengiz, şunları anlattı:
"Emekliliğimi ve sosyal güvencemi iptal ettiler. İlaçlarımı düzenli alamadım. 3 ay sonra Yeşil Kart almak zorunda kaldım. Bu zaman içinde vücut sağlığım ve psikolojim bozuldu. Nakil olduktan sonra sokağa terk edilmiş gibi oldum. Doktorlarımın bana nakilden sonra kesinlikle kalabalık ortamlara girmemem, ağır işler yapmamam ve maskesiz dolaşmamam şeklindeki uyarılarına rağmen, Bağ-Kur emekliliğimi iptal edip çalışma hayatına dönebileceğimi söyledi. Çalışmak zorunda bırakıldım."
'NAKİL OLMAKTAN KAÇINIYORLAR, DEVLET DE ZARAR GÖRÜYOR'
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) Genel Başkanı Eczacı Nuri Özkul, böbrek nakli olan hastaların cezalandırıldığını söyledi. Bu sistem yüzünden, vericisi olduğu halde sosyal güvenceleri ve emeklilikleri iptal korkusu yaşayan hastaların nakil olmaktan kaçındığını belirten Özkul, şunları kaydetti
"Bir diyaliz hastasının devlete yıllık maliyeti 25- 30 bin lira. Hastaların böbrek nakli olması halinde ülke ekonomisine de katkı sağlanmış oluyor. Böbrek hastası olan sağlıklı sayılabilir mi? Nakil olan hastaların sürekli hasta sayılmaları gerekir. İlaçlara bağlı olarak yüksek tansiyon ve şeker hastalığı başlayabilir. Vücut böbreği reddedebilir. Böbrek nakli oldu diye hemen iyileşti manası çıkartılamaz, mağduriyeti kalmadı diye emekliliği kaldırılamaz."