Av- Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası olan ve yok olma tehdidi altındaki vaşak başta olmak üzere birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Kıbrıs Kanyonu içerisindeki Kıbrıs Deresi'ne yapılması planlanan HES için eylem yapıldı. Köylerine yapılacak olan santralin tarımı bitireceğini belirterek Kaş- Kasaba karayolunu ulaşıma kapatan köylülere, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Erol Bozca ile Kaş Belediye Başkanı Vekili Birol Engin'in yanı sıra Kaş Ziraat Odası, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Esnaf Odası da destek verdi.
DOĞAL DENGE ZARAR GÖRECEK
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Kaş Sorumlusu Dr. Munise Ozan, bu bölgede sedir, meşe ve ardıç gibi nadir yetişen ve korunması gereken ağaçlar bulunduğunu söyledi. Ozan, suyun doğal akışı ile yıllardır burada korunmuş olan doğal dengenin, yapılacak değişikliklerle bozulacağını belirtti. Ozan, "Burada sedir gibi koruma altındaki bu ağaçlar kısmen veya tamamen zarar göreceklerdir. Ayrıca kanyonda bulunan dağ keçisi, tavşan, vaşak, kurt, sırtlan, tilki, ayı, yılan, sincap gibi birçok hayvan suyun akımının değişmesi neticesiyle zarar görecektir" dedi.
EN İYİ NAR YETİŞİYOR
Kemer Köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık, bölgenin geyik, vaşak, yaban keçisi gibi birçok nesli tükenmekte olan canlı türüne ev sahipliği yaptığını belirtti. Sarısaltık, "Akdeniz bölgesinin en iyi narları burada yetişiyor. Hollanda’ya her yıl köyümüzden nar ihracatı yapıyoruz. Köyümüzün bütün geliri bu arazilerden sağlanıyor. Ayrıca narenciye, pamuk ve susam yetiştiriyoruz. Eğer buraya HES kurulursa bizim tarımsal üretimimiz biter" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından köylüler ve STK temsilcileri olaysız dağıldı.