Başkan Mustafa Akaydın, 6360 Sayılı Yasa'ya göre Büyükşehir Belediye Yöntemleri ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.
YÖNETİMDE CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER
Son aylarda Türkiye'de çok ciddi yasalar çıktığını belirten Akaydın, "Bütünşehir, kentsel dönüşüm, afet, yabancılara mülk edinme ve 2B yasası hepsi birbirini yakından ilgilendiriyor. Şu dönemde en önemli yasa Bütünşehir Yasası'dır. Bu yasa Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen çıktı. Türkiye'nin yönetiminde radikal değişiklikler yapılıyor. Yerel yönetimlerin yüzde 53'ü, İl Özel İdaresi'nin yüzde 30'u ve köy idarelerinin yarısı kapatılıyor. Yerelleşme belediyelerin kapatılmasıyla olmaz. Fransa'da 36 bin belediye var. Side ve Kalkan gibi belediyeler kapatılıyor. Böyle kararlar alınırken referandum yapılmalıdır. Ancak hiç de böyle olmadı" diye konuştu.
ALAN BÜYÜYOR
Bu yasayı çıkartanların İstanbul ve Kocaeli örneklerini verdiğini dile getiren Akaydın, şunları söyledi: "İstanbul ve Kocaeli'de başarı sağlanmış mıdır? Bu bilinmiyor. Antalya Türkiye'de yüzölçümü en büyük 5 ilden biridir. Antalya'nın batısı ile doğusu arasında 640 kilometrelik mesafe var. Antalya, İstanbul ve Kocaeli'nin 2.5 kat büyüklüğünde bir yüzölçüme sahip. Bu yasa ile iktidarın siyasi olarak sahip olamadığı İzmir, Antalya, Eskişehir, Manisa ve Balıkesir gibi illerin yönetimini alma düşüncesi vardır."
VALİLERE YETKİ VERİLİYOR
Başkan Akaydın, yasa ile valilere bazı örtülü hakların da verildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Vali başkanlığında, kamu yatırımlarını izleme ve koordinasyon kurulu kurulacak. Uluslararası projeler vali onayından sonra devreye girecek. Vali yerel yönetim projelerinde usule uygun davranılmadığı bahanesi ile reysen Büyükşehir bütçesinde yatırımlara el atabilecek. Halkın oylarıyla seçtiği insanların alacağı kararlara, atanmış kişiler müdahale ederse, bu nasıl bir yerelleşme olur, anlamak zor."
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HALK DİKKATE ALINMALI
Kamu yönetimi öğrencilerine kentsel dönüşümü de anlatan Mustafa Akaydın, şu bilgileri verdi: "Kentsel dönüşümle birlikte kapitalizm şehirlerin dokusunu bozdu. İstanbul, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde bunu görmek mümkün. Artık devlet birçok yeri kentsel dönüşüm alanı ilan edebiliyor. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Kepez ve Santral mahallelerinde bir kentsel dönüşüm yaptık. Ancak halkın isteği doğrultusunda yaptık. Bir referandum yaparak vatandaşın isteklerini dikkate aldık."
ANTALYA, (DHA)