Elazığ, Malatya, Bingöl ve Van'da gerçekleşen depremlerin art arda yaşanması ve artçılarla devam etmesi, kişilere her an deprem olabileceğini düşündürüyor. Kimi, depremle yaşamaya alışıp hayatına devam ederken, kimi de sürekli korkuyla yaşıyor. Türkiye'nin deprem bölgesi olması nedeniyle kaygının arttığını aktaran Psikolog Şenel Karaman, "Depremin aniden meydana gelmesi, yaygın olması, can ve mal kaybına neden olması ve dünyanın güvenli olduğu anlayışımızı yıkması insan psikolojisinde derin etkiler yaratıyor. Şu anda herhangi bir deprem ve belirtisi yokken korkuyorsam, bu çözülmemiş travmalarım olduğunu gösterir. Travma çalışan bir uzmanla bu konuları aşmam gerekir. Marmara Depremi 20 yıl önce oldu, hala gece 3'te uyuyamayan insanlar var, hala binaya girerken tereddüt eden insanlar var. Bir travma halledilmemişse, nötr anı haline dönüşmemişse varlığını sürdürür. O nedenle insanlar kendilerine duyarlı olmalı, neden korktuğunu sorgulamalı ve bir problem olduğunu fark etmeliler. Hayat devam ediyor, deprem olabilir ama depremde herkes ölecek, bütün binalar yıkılacak diye bir kaide yok. İster zarar versin ister vermesin deprem anında ve sonrasın herkeste bir panik oluyor, bu normal. Aradan uzun yıllar geçmiş ve hala endişe varsa, uyumakta zorlanılıyorsa bu normal değil. Depremzedelerin birçoğunda alkol ve uyuşturucu kullanımı artıyor. Gidip bir destek almak varken, kendilerini zehirliyorlar. Bunlar çok kolay halledilebilir problemler" diye konuştu.
'ORTADA DEPREM YOKKEN KORKULUYORSA BİR SIKINTI VAR DEMEKTİR'
Hayata gerçekçi bakmak gerektiğinden bahseden Karaman, "Bir tehlike varsa düşünmemize fırsat vermeden beynimiz harekete geçiyor zaten. Depremin bir önlemi yok. Deprem korkusunu önleyemeyiz çünkü o anda korkuya ihtiyacımız var. Ama ortada deprem yokken korkuyorsam bir sıkıntı var demektir. Zavallı beynimiz korku halindeyken ona çözüm arıyor, depremin çözümü yok. Deprem anındaki korkuyu da önleyemeyiz. Rasyonel bakmak, mantığı devreye sokmak gerekiyor. Korkuları bir kenara yazıp gerçek olmadığının farkına varmak gerekiyor. Olmamış olanı düşünmek yerine, şu an neler yapıldığına odaklanılmalı. Rahat olan insanları eleştirmek yerine, onları dinlemelisiniz. Şu anda dünyanın güvenli olduğunu bilmek, rahatlatır. Hayata devam etmeyi sağlar. İşin içinden çıkamayacak durumda olduğunda da bir uzmana başvurulmalı" dedi.
Melis KARAKUZULU- Ahmet Turhan ALTAY/İZMİR, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |