Sergi, 25 Kasım - 28 Aralık 2022 tarihleri arasında, Ankara Goethe Enstitüsü Sergi Salonu'nda ziyaret edilebilecek. Aşağıdan sergi salonunun konumunu görebilirsiniz.
SERGİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Sergi, Tarım ve Sanat temalı yazıları ile Gıdahattı’na katkı veren sanat yaratıcısı Esma Civcir, Berlinli fotoğrafçı Jean Molitor, Erdem Salcan ve Ankara'daki Alman Büyükelçiliği Kültür Bölümü arasındaki işbirliğinin sonucunda ortaya çıktı.
Troya 9 Kat 9 Renk 9 Zaman Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi temsilcileri ve diğer kültür destekçileri tarafından yürütülen bir kültür koruma projesinin adı. Esma Civcir, projenin sanatsal sorumluluğunu üstlendi.
Bu yılın yaz başında Jean Molitor, Esma Civcir ve mimar Erdem Salcan Çamkalabak köyüne konuk oldu. Esma Civcir, köy halkıyla ile röportaj yaparken Jean Molitor de fotoğraflar çekip video kayıtları yaptı. Erdem Salcan ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi taş evlerinin taslağını çizdi.
Projenin sanat bacağını Esma Civcir üstlendi
Projenin sanatsal sorumluluğu, kültür ve sanat yaratıcısı Esma Civcir’e aittir. Projenin ismi için Esma Civcir, Truva’nın eski kazı başkanı Prof. Osman Manfred Korfmann (ö. 2005) ile yaptığı bir görüşmeden ilham almıştır:
Serginin hikayesi: ‘Troya 9 Kat, 9 Renk, 9 Zaman’
Fotoğraf sergisinde, Batı Anadolu'da 650 nüfuslu bir köy olan Çamkalabak köyü halkının sosyal değişimini ve yaşam koşulları belgelendi…
“Yirminci yüzyılın başlarına kadar, ilkbaharda keçi ve koyunlarıyla birlikte Kaz Dağları'na göç eden yarı göçebe çoban hayatı yaşıyorlardı. Çamkalabak’a ilk ailelerin yerleşmesi ile konut olarak göçebe yaşam tarzlarını korumalarına imkân tanıyan mütevazı taş evler ortaya çıkmıştır. Bugün Çamkalabak'ta halen köy halkının saygıyla “Nene Evleri” olarak andığı, bir kısmı terk edilmiş, bir kısmı da köyün yaşlılarının oturduğu bu tek odalı taş evlerden yedi tane bulunmaktadır.
Mimari özellikleri, Troya’daki arkeolojik kazılarda bulunan ve bugün Troya Müzesi´nde yeniden canlandırma olarak sunulan taş evlerde görülebilir. Uzun yıllar boyunca küçükbaş hayvancılık ve kadınların ürettiği el dokumalar ailelerin geçimini sağlamıştır.
Özellikle 6 Şubat 2017'de meydana gelen deprem sonrasında köydeki birçok binanın ağır hasar görmesi ve köyün yakınlarına sosyal binaların inşa edilmesinin ardından, köy hayatının sürdürülebilirliği, gelenek ve göreneklerin devamı tehlikeye girmiştir.
Jean Molitor'un resimleri Çamkalabak halkının sürdürülebilir yaşam tarzlarını unutulmaktan kurtarıyor.”
Kaynak: gıdahattı
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |