Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Antalya'da elektrikli ısıtıcı ve soba kullanımı uyarısı
Antalya'da elektrikli ısıtıcı ve soba kullanımı uyarısı
Öldürülen köpeğin bir yavrusu daha sağ bulundu
Öldürülen köpeğin bir yavrusu daha sağ bulundu
24 Nisan 2021 Cumartesi - 14:18

Tarifini 30 yıllık ustası bile bilmiyor

ANTALYA'da 'Meşhur 18 Bağaçaları', 80 yılı aşkın süredir ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Mustafa Zünbül'ün (45) yapıp, babası İdris Zünbül'ün (69) fırında günde 500 civarında pişirdiği 'bağaça', yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Tarifini 30 yıllık ustası bile bilmiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen 'Meşhur 18 Bağaçaları' geleneği bu yıl da devam etti. Mustafa Zünbül'ün 1940'lı yıllarda ürettiği tahin, tarçın, hamur ve tereyağı ile yapılan 'bağaça', lezzetiyle yıllardır Antalyalıların ramazan sofrasında yer aldı. Dedesi ile aynı adı taşıyan Mustafa Zünbül'ün babası İdris'ten öğrendiği tarifle 3 kuşaktır sürdürdüğü geleneksel tat, Antalya çarşı mutfağı ve ramazan gelenekleri açısından önemli damak tadı olarak yer edindi.

'BAĞAÇA' YURT DIŞINDA DA ÜNLÜ

Üzeri susam ve fıstıkla süslenmiş tahinli geleneksel tat olan 'bağaça', güzel görünümü ve lezzetiyle Antalya'da 7'den 70'e herkesin severek tükettiği lezzet haline dönüştü. Tarihi Kaleiçi'ndeki imalathanede Mustafa Zünbül'ün babası İdris Zünbül ile günde 500 civarında ürettiği 'bağaça'nın ünü, Türkiye'nin farklı illerine kadar yayıldı. Sadece Antalya'da ulaşılabilen bu lezzeti bilenlerin siparişi için Mustafa Zünbül, farklı illere kargo ile gönderim yaptığını aktardı.

'BABAMIN, BENİM YAPTIĞIM GİBİ LEZZET ALAMAZLAR'

Babasının dedesinden öğrendiği lezzeti 3 kuşak devam ettirmenin gururunu yaşadığını anlatan Zünbül, imalathanede 30 yıldır çalışan hamur ustasının bile tarifi bilmediğini anlattı. 'Bağaça'yı lezzetiyle dedesi, babası ve kendisinin yapabildiğine değinen Zünbül, şöyle konuştu: 

"Tarifini isteyenler oluyor. Tabi herkes 'bağaça' yapabilir ama dedemin, babamın, benim yaptığım gibi lezzet alamazlar. Bizim yanımızda 30 yıldır çalışan ustalarımız, hamurkarlarımız var. Onlar da yapabilir ama bizim yaptığımızla aynı lezzete ulaşamazlar. Gizlediğimiz sır yok ama bizim el becerimiz, alışkanlığımız farklı bir şey. İçeriğindeki ürün dengesini tutturmak, el becerisi herkeste farklıdır. Bizler çok emek sarf edip, ürünümüzü en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Babam dedemden, ben de babamdan öğrendim. İçeriğindeki malzeme, malzemelerin oranı önemlidir. Yapılışında hamurun kıvamı, tahinin ayarı çok önemli. Ben malzemelerimi özel yaptırıyorum. Bazı zamanlar tahini aldığım yere gidip, makinede kıvama gelmesi için bekliyorum. İnce taneli şeker almıyorum, hep aynı şekeri kullanıyorum. Eskiden Antalya'da tahinle gıda ürünleri yapılıyormuş. Dedem de zamanla yapa yapa 'bağaça'yı, bu tadı ortaya çıkarmış ve yıllardır seviliyor."

MEŞHUR RAMAZAN GELENEĞİ

Türkiye'nin farklı illerine 'bağaça' gönderdiklerini, farklı ülkelerde yaşayanların Antalya ziyaretinde sık sık sipariş verdiğini anlatan Mustafa Zünbül, turistik hediye için 'bağaça'nın 'Antalya tadı' olarak hediye edildiğini söyledi. 'Bağaça'nın yıllardır sevilmesinin nedenlerini anlatan Zünbül, "Meşhur 18, Antalya'da 80 yıldan uzun süredir, dededen toruna 3 kuşaktır temsil etmeye çalıştığım 'bağaça'mız. Eskiden Antalya ufak bir yermiş. Dedemin okul numarası 18 olduğu için lakabı olmuş. Ben de 'bağaça' lezzetini aile işletmesi olarak tescil ettirdim. 'Bağaça' tahin, şeker, hamur, çam sakızı, tereyağı ve tarçından oluşur. Ramazanda daha çok ilgi görüyor. Tok tuttuğu, kan şekerini dengeleyici özelliği olan gıda maddeleri var içeriğinde. Ramazanda Antalyalıların olmazsa olmazı bir gıda maddesi oldu. 'Bağaça'nın bilinirliği ülke sınırlarını aştı. Farklı ülkelerden misafirler geldiğinde götürüyorlar ya da istiyorlar" dedi. 

OĞLU YAPIYOR, BABASI PİŞİRİYOR

Dedesinin yaptığı 'bağaça'yı babasından öğrendiğini ve babasıyla üretime devam ettiklerini anlatan Zünbül, yaşadığı sürece 'Meşhur 18 Bağaçaları'nı üretmeye devam edeceğini belirtti. İmalathanenin fırınında babasının görev aldığını anlatan Zünbül, geleneksel tadın sürdürülmesi için bir arada çalışmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

'Bağaça'yı imal eden meslek erbabı olarak 60 yıldır fırında 'Meşhur 18 Bağaçaları'nı ürettiğini dile getiren İdris Zünbül ise "Babamdan öğrendim, oğluma öğrettim. 60 yıldır fırının başında kürek sallayıp, 'bağaça'ları pişiriyorum. Bu lezzetin zamanla taklitlerini yaptılar ama kimse bizim yaptığımız gibi yapamadı" diye konuştu. 

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN (SOLDA) YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN (SAGDA) FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN (SOLDA) YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN (SAGDA) FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN (FOTODAKI) FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN (FOTODAKI) FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN (SAGDA) YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN (SOLDA) FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN (FOTODAKI) YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

ANTALYA'DA 'MESHUR 18 BAGACALARI', 80 YILI ASKIN SUREDIR RAMAZAN AYLARINDA IFTAR SOFRALARININ VAZGECILMEZI HALINE GELDI. MUSTAFA ZUNBUL'UN YAPIP, BABASI IDRIS ZUNBUL'UN FIRINDA GUNDE 500 CIVARINDA PISIRDIGI BAGACA, TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA SATILIYOR.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA/DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Avizeyi silerken elektrik akımına kapıldı
 
Otomobiller çarpıştı: 2'si ağır 5 yaralı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş Rıza 26 Nisan 2021 Pazartesi 00:14

Konu ne ara rakıya geldi ya. Kafanız mı güzel? Mübarek Ramazan.

Yorumu oyla      0      0  
Has Antalyalı 25 Nisan 2021 Pazar 22:58

Ozaman kendini Atatürkçü olarak damgalama adını yaz Atatürk''e sığınma

Yorumu oyla      0      0  
Atatürkçü 25 Nisan 2021 Pazar 12:54

Hayatımda hiç içki içmedim, çok şükür mümin bir insanım.gunah olduğunu bilirim, içenlerede bişey demem. Senin gibiler yüzünden Atatürkçülük dinsizlik gibi gösteriyor. İşte laik fikirli olamadığımız için bu gibi söylemlerle insanlar ayrıştırıliyor, hayırlı ramazanlar.

Yorumu oyla      0      0  
Yorukbeyi 25 Nisan 2021 Pazar 10:14

Haberin aksine; eski tadı kalitesi yok. Ekmek gibiydi tadı. 150-200 gr bağaça 22TL. Malesef ben eski tadını bulamadım. Bunun pişirildği fırına çocukken çok gitmişliğim vardır. Nerde o günler...

Yorumu oyla      0      0  
Has antalyalı 24 Nisan 2021 Cumartesi 23:40

Atatürkçü rumuzlu siz bilmezsiniz yemezsiniz ama biz biliyoruz ve ben 1980 yılından beri yiyorum sen yeni rakıya devam et

Yorumu oyla      0      0  
Atatürkçü 24 Nisan 2021 Cumartesi 16:52

Kimsenin bildiği de yediği de yok.

Yorumu oyla      0      0  
antalyalı 24 Nisan 2021 Cumartesi 14:30

7 sülalem antalyalı ilk kez duydum. hata bende heralde.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Büyükşehir'de küçük hesaplar...
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek koronavirüsten hastanede ...
Çocukların resimleri Antalya'da çevrimiçi buluştu
GÜZEL Sanatlar Derneği (GÜSAD), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Antalya'da olay var... Polis çatala el koydu...
ANTALYA'da kız arkadaşını sokakta dövdüğü öne sürülen Hakan A., araya ...
 
'Virüsü izole edene 10 milyon Euro vereceğim'
ABP Genel Başkanı Bederi YALÇIN virüsün izole edildiğini ispatlayana 10 ...
Kısıtlamadan muaf turistler, Konyaaltı Sahili'nde
ANTALYA'da, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan turistler, sıcak havayı ...
Tek kollu müzisyen, pandemide moral veriyor
ANTALYA'da, sol kolunu küçük yaşlarda kaybeden ve engelini müzik sevgisiyle ...
 
Drenaj kanalına giren kedi bulunamadı
ANTALYA'da yağmur suyu drenaj kanalından gelen kedi sesi, itfaiye ekiplerini ...
Başkan Uysal, fuarda kültür turizmini anlatacak
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, turizm sektöründe sezonunun en ...
Kanser tedavisi gören Nasuh yoğun bakımda
BURDUR'da akciğer kanseri tedavisi gören Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencisi ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva