Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
8 Ocak 2011 Cumartesi - 09:45

TGSD: Merkez Bankası Bankaların kredi genişlemesini yavaşlatmaya yönelik önlemler alacak

TGSD, 2011 yılı Ocak ayı öngörülerine yer verdiği raporda Merkez Bankası’nın Ocak ayı içinde bankaların kredi genişlemesini yavaşlatmaya ve cari açık riskini kontrol etmeye yönelik yeni önlemler almayı sürdüreceğini belirtti.

TGSD: Merkez Bankası Bankaların kredi genişlemesini yavaşlatmaya yönelik önlemler alacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) 2011 yılı Ocak ayı öngörülerine yer verdiği raporda Merkez Bankası’nın Ocak ayı içinde bankaların kredi genişlemesini yavaşlatmaya ve cari açık riskini kontrol etmeye yönelik yeni önlemler almayı sürdüreceğini belirtti.


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, 2011 Yılı Ocak ayı Öngörü Raporu’nu yayınladı. Ekonomi ve Strateji Danışmalık Hizmetleri’ne hazırlatılan Raporda Türkiye ve Dünya ekonomisi değerlendirildi.
TGSD’nin hazırladığı raporda Merkez Bankası’nın Ocak ayı içinde bankaların kredi genişlemesini yavaşlatmaya ve cari açık riskini kontrol etmeye yönelik yeni önlemler almayı sürdüreceği belirtildi.
Merkez Bankası’nın Ocak ayında gösterge faiz oranını 0.50 baz puan daha indirerek yüzde
6’ya çekeceğinin ifade edildiği Rapor’da, “Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6.4’e, çekirdek enflasyon yüzde 2.9’a gerilemiştir. Ocak- Nisan döneminde de tüketici enflasyonunun yüzde 4-5 aralığına ineceği beklentisi Merkez Bankası’nın faiz indirme olasılığını arttırmıştır. Merkez Bankası munzam karşılıklar ve bankaların diğer fon olanakları üzerindeki karşılıkları genişletmeyi ve oranları artırmayı sürdürecektir. Bankaların kaynak vadelerini uzatmaya yönelik seçici yeni düzenlemeler yapılacaktır.
Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin kredi genişlemesi üzerindeki etkisi henüz çok kuvvetli değildir. Merkez Bankası’nın önlemleri almaya başladığı tarihten bu yana kredi genişlemesi sürmektedir” denildi.

-DÖVİZ KURLARI YUKARI YÖNLÜ-

Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisi ile Türk Lirasında yukarı yönlü bir hareketin öngörüldüğünün ifade edildiği Rapor’da yıl sonu enflasyon verisi ile Merkez Bankası için faiz indirim koşullarının oluştuğu söylendi. Döviz kurlarının Ocak ayı içinde bir faiz indirimi sonrası yeni denge için arayış içinde olacağının ifade edildiği Raporda, Sepet kurun (0.50 dolar+0.50 euro) 1.82 seviyelerinde oluşacağı belirtildi.

-FAİZLER AŞAĞI YÖNLÜ-

Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisi ile birlikte gösterge tahvil faiz oranının yüzde 7’ye yaklaştığının dile getirildiği Rapor’da “Ay içinde yüzde 7’nin altına inme olasılığı yüksektir. Kısa vadeli mevduat faiz oranları da aşağı yönlü hareket edecektir. Ticari ve tüketici kredi faiz oranlarında ise henüz aşağı yönlü hareket beklenmemelidir” ifadelerine yer verildi.

-EURO- DOLAR PARİTESİNDE DALGALANMA BANDI DARALDI-

Ocak ayı içinde paritenin dolar yönlü görülmekle birlikte gelecek verilere bağlı olarak 1.32 seviyesinin altı ve üstünde dar bantta dalgalanacağı ifade edilerek, “Avrupa’dan gelebilecek yeni bir ülkenin yardım talebi ile parite 1.30’un altına inecektir. Petrol ve diğer emtia fiyatları da dolar zayıf kaldıkça yukarı yönlü olmayı sürdürecektir” sözlerine yer verildi.

-REEL SEKTÖR VE İKTİSADİ FAALİYETLERDE BEKLENTİLER -

Merkez Bankası’nın iç talepteki genişlemenin yavaşlatılmasına yönelik önlemlerine rağmen Ocak ayı boyunca iktisadi faaliyetlerin hareketli olacağının öngörüldüğünün belirtildiği Raporda, “Döviz kurlarındaki artış ve artışın süreceği beklentisi ile ihracat performansında yükselme beklenmektedir. Faizlerdeki düşüş ve indirim dönemi ile yeni yıl kampanyaları perakende harcamalarını ve dayanıklı tüketim malı talebini canlı tutacaktır. İnşaat sektöründe mevsimsellik dışında genişleme ivmesi sürecektir. Sanayi üretimi de iç talep ve yanı sıra dış talep ile birlikte büyümeyi sürdürecektir. Döviz kuru artışları ithalat talebini sınırlı ölçüde etkileyecektir. Tüm mal gruplarında ithalat artışı yavaşlayarak sürecektir” denildi.

-DÜNYA EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER-

2011 yılında ABD iktisadi faaliyetlerinde canlanma beklentisin yer aldığının ifade edildiği Raporda, ABD Merkez Bankası FED’in ikincil parasal genişleme politikalarının 2011 yılında kalıcı büyüme koşullarını yaratmasını beklendiği dile getirildi. Ocak ayında ekonomik büyüme verilerinin yakından izleneceği belirtilen Rapor’da en önemli göstergenin 100 bin artış beklenen Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi olduğu söylendi. Bunun yanı sıra perakende satışlar ve kişisel tüketim harcamaları diğer önemli veriler arasında sayıldı.
Raporda, FED’in parasal genişleme önlemlerinin yaratacağı büyüme beklentisine bağlı olarak dolar likitidesinin yeni yıldan itibaren ABD’ye yöneleceği, ABD hisse senedi piyasalarının yukarı yönlü hareket edeceği, 10 yıl vadeli ABD tahvil faizlerinin de göreceli yüksek kalacağının öngörüldüğü savunuldu.

-AVRUPA’DA BORÇLARIN ÇEVRİLME RİSKİ SÜRÜYOR -

Avrupa Birliği’nde ülkelerin kamu borçlarının çevrilme riskinin sürdüğünün ifade edildiği Rapor’da Ocak ayı içinde İtalya, İspanya, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’ın yeniden borçlanma ihtiyacının 42 milyar euro olarak öngörüldüğü belirtildi. Portekiz ve İspanya’ya ilişkin olumsuz beklentilerin ise sürmekte olduğu dile getirilirken, “İrlanda ve Yunanistan için AB-IMF yardımına rağmen halen piyasa koşulları ile borçlanamamaları nedeniyle borç yeniden yapılandırması beklentisi artmaktadır. Ocak ayı içinde tüm bu beklentiler Avrupa piyasalarını olumsuz etkilemeye devam edecektir” denildi.

-DÜNYA TİCARET ÖNGÖRÜLERİ-

Dünya mal ticaretinin küresel kriz ile en çok etkilenen iktisadi faaliyet olduğunun ifade edildiği Raporda, “2009 yılında dünya mal ticareti miktar bazında yüzde 12.2, değer bazında ise yüzde 22.8 oranında daralmıştır. Bu daralmalara bağlı olarak dünya mal ticareti 2008 yılında 15.7 trilyon dolar iken, 2009 yılında 12.2 trilyon dolara inmiştir. Dünya mal ticareti 2010 yılında küresel iyileşmeye bağlı olarak öngörülerin üzerinde bir büyüme göstermiştir. Dünya mal ticareti 2010 yılında miktar bazında yüzde13.5, değer bazında ise yüzde 20.5 oranında genişlemiştir. Buna bağlı olarak dünya mal ticareti 2010 yılında 14.7 trilyon dolar olacaktır” denildi.
Dünya mal ticaretinin 2011 yılında da genişlemesini sürdüreceğinin öngörüldüğünün söylendiği Rapor’da 2011 yılında dünya mal ticaretinin miktar bazında yüzde 8, değer bazında ise yüzde 11.6 genişleyerek 16.2 trilyon dolara ulaşacağı ifade edildi.
Raporda, Türkiye’nin ihracatının 2010 yılında 113.7 milyar dolar olduğu, Ancak dünya mal ticareti içindeki payının yüzde 0.77’ye gerilediği ifade edilirken, 2011 yılında da, payın 0.78 olacağının öngörüldüğü söylendi.

 
AKP'li aday YÖK üyesi
 
2010'da yabancıların Borsa’daki işlemleri yüzde 47.6 arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankaların işlem ücretleri internette
Bankaların bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere 1 Temmuz’da başlayacak ...
Özel sektör borçlanma araçları için halka arz
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, özel sektör borçlanma araçlarının birincil ...
Aliağa 2010'da 4 bin 558 gemi ağırladı
İZMİR’in Aliağa ilçesinde bulunan 12 iskele ve limana geçen yıl 4 bin ...
 
Ağrı'ya 14 ay sonra ilk uçak indi
YAPIM çalışmaları 14 ayd süren Ağrı Havalimanı'na, içinde Ulaştırma Bakanı ...
Türkiye rakibinin zeytinyağını satıyor
Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, iç pazarda ürün bulamadıklarından ...
Van'a mermer fabrikası
Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük mermer ve granit fabrikasını Van'da kuruluyor. ...
 
Girşimcilik ders olarak okutulsun önerisi
TÜRKİYE Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Coşkunkan, girişimciliğin ...
Çimento sektörü Avrupa lideri
Çimento sektörünün 100’ncü yılında 66 milyon tonun üzerine çıkarak üretim ...
İthal kiraz 100 TL
Antalya' da manavlık yapan Şükrü Doğan, mevsiminde yetişmeyen meyvelere ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva