TÜRKİYE Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Coşkunkan, "Girişimciliğin gelişmesi ile işsizlerimize çare buluruz. Girişimcilik ruhu ve kültürünü çok erken yaşlarda çocuklarımıza, gençlerimize kazandırmalıyız. Hiç değilse liselerde girişimciliğin müfredata konulmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye ekonomisinin durumu ile ilgili Bursa'da değerlendirmelerde bulunan TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan, G-20 ülkelerinin düzenlediği toplantıda çıkarılan 5 konu başlığı bulunduğunu ve bütün ülkelerin bunları kabul ettiğini hatırlattı. Türkiye'deki işsizliğin azalması için girişimciliğin geliştirilmesi konusunun ön plana çıktığını ifade eden Coşkunkan, bunun dünyada gelişen bir değer olduğunu kaydetti.
Bütün ülkelerde finansmana erişim zorluğunun yaşandığını anlatan Coşkunkan, "Finansmana erişim ve işe başlama desteği konusunda hükümetten genç girişimciler ilerleme istiyor. Bürokrasi ve vergi yükünün azaltılması sorunu 20 ülkede de var. Girişimcilere iyi anlatılmayan, dağınık ve çok başlı destek programlarının tek elden yönetilmesi sıkıntısı yaşanıyor. En önemli sorunlardan birisi de eğitim. Eğitim sistemimize girişimcilik derslerinin kazandırılması konusunda biz bazı ülkelerden geriyiz. Brezilya'da 7 yaşından itibaren eğitim kurumlarında girişimcilik dersleri veriliyor. Biz de daha yeni yeni üniversite - sanayi işbirlikleri oluşturuluyor" diye konuştu.
Girişimciliğin bugünden yarına elde edilecek bir kavram olmadığına dikkat çeken Coşkunkan, Rusya'da girişimcilik kürsülerinin kurulduğunu, Çin'de girişimcilere 3 yıl vergi muafiyeti oluşturulduğunu, Meksika'da işe alınacak ilk 3 çalışanın maaşının hepsinin devlet tarafından karşılandığını açıkladı. Girişimciliğin bir ruh ve bir kültür olduğunu anlatan Coşkunkan, "Bu ruhu, kültürü çok erken yaşlarda çocuklarımızın, gençlerimizin kafalarına işleyerek, eğitim vererek kazandırmalıyız. Hiç değilse liselerde eğitim kurumlarımızda girişimciliğin müfredata konulmasını istiyoruz. Girişimcilik kültürünün tüm dünyada yaygınlaştırılması, farkındalık yaratılması ve kariyer olarak algılanmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olarak öne çıktığını ifade eden Coşkunkan, "Genç işsizlik oranı ve bununla birlikte de girişimcilik çalışmalarının yapılması bizim için önemli. Genç işsiz nüfusu çok iyi irdelememiz lazım. Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın, hatta dünyanın sorunu bu. Avrupa'da yüzde 20 ile 40 arasında değişen genç işsiz nüfusu var. Bizim bu konuda Almanya modelini incelememiz lazım. Almanya'da öğrenciler teknik liseler ve meslek okullarına yönlendiriliyorlar. Bizde de son zamanlardaki projelerle yavaş yavaş bunun farkındalığı oluşturuluyor. Bunun meyvelerini 3 - 4 sene sonra görebiliriz" diye konuştu.