Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
2 Ocak 2021 Cumartesi - 09:06

Su kaynaklarında siyanotoksin tehlikesi

BİLİM insanları, kuraklık ve kirlilik tehdidinin arttığı göl, baraj gibi su kaynaklarında,15 yıl öncesine kadar mayıs- eylül arasında görülen siyanobakteri artışının kasım-aralık aylarında görüldüğünü, bunlar siyanotoksin de ürettikleri için insan sağlığı için zararlı olabileceği uyarısında bulundu.

Su kaynaklarında siyanotoksin tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Meriç Albay ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, küresel iklim değişikliğinin yanı sıra, birçok kirlilik nedeniyle son yıllarda göl, baraj, nehir gibi birçok su kaynağında ciddi su kaybı yaşandığını belirterek, buna bağlı siyanobakteri artışıyla ilgili uyarıda bulundu.

SİYANOBAKTERİLER ZEHİR DE ÜRETİYOR

15 yıl öncesine kadar iç su kaynaklarında mayıs-eylül arasında görülen aşırı siyanobakteri artışının günümüzde kasım ayında bile görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Meriç Albay, “Siyanotoksin de üreten ve insan sağlığı için zararlı olabilecek artışlar yetkili kurumlar tarafından dikkatlice izlenmeli. Ülkemizde daha önce ağustos- ekim aylarında gördüğümüz aşırı siyanobakteri artışını aralık ayı sonunda bile görmeye başladık. Değişen iklim şartları nedeniyle su yönetimi ile ilgili yetkili kurumlar siyanotoksin yönetimini öncelikli ele almalıdır" dedi.

ARALIKTA BİLE GÖRÜLÜYOR

TTKD bilim danışmanı göl uzmanı Dr. Erol Kesici, son dönemde göl, gölet, baraj gibi su kaynaklarında görülen ve yeşil renge boyayan mavi- yeşil alg de denilen siyanobakterilerin, dünyada milyarlarca yıldır yaşadığı belirlenen mikroskobik organizmalar olduğunu kaydetti. Dr. Kesici, mavi-yeşil alglerin suların azalmasıyla her türlü tarımsal, evsel ve sanayi atıkları nedeniyle başta azot, fosfor (gübre ve kimyasallar) artışıyla bilhassa bizim iklim kuşağımızda genellikle mayıs-ağustos, eylül aylarında görülürken, artık kasım-aralık aylarında bile görülebildiğini söyledi. 

SULAR BEZELYE ÇORBASI KIVAMINA DÖNÜŞÜYOR

Suyun giderek azalması sonucu su kaynaklarının durgun olduğu zamanlarda, güneş ışınlarının etkisiyle birlikte siyanobakterilerin koloniler oluşturduğunu anlatan Dr. Kesici, “Suların bezelye çorbası kıvamına dönüşmesine neden olmaktadır. Bilhassa son günlerde meteorolojik kuraklığa bağlı hava sıcaklığı mevsim normallerinin çok üzerinde. Yöremizdeki Eğirdir, Beyşehir gibi doğal göllerde bile aralık ayında mavi-yeşil alg dediğimiz siyanobakteri artışları görülmektedir. Su seviyeleri giderek azalan, dip suyu haline dönüşen baraj ve göletlerde aynı manzarayla karşılaşmak mümkün" dedi.

BU SULAR DÖRDÜNCÜ SINIF KALİTE

İngiltere'de bu türün aşırı çoğaldığı suların, insanların kullanımı bir tarafa, tarımda da kullanılmaması önerisi yapıldığını anlatan Dr. Kesici, “Aşırı mavi-yeşil alglerle kaplı sular, su kalitesi bakımından dördüncü sınıf sulardır. Bilimsel araştırmalarda, bu tür alglerin insan vücudunda hastalıklara, iç organlarda tahribata neden olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde mavi-yeşil algler 10 yıl öncesi Eğirdir, Beyşehir, Bafa, Büyükçekmece ve bir kısım göletlerde belirlenmiş ve bilim insanlarınca bilinen çözümlerin bir an önce başlatılmasının gerekliliği bildirilmiştir" diye konuştu.

HAYVANLAR DA İÇMEMELİ

Bu tür alglerin gölün dip çamuru, suların çekildiği nemli ve kuru alanlarda da yaşayabildiğini dile getiren Dr. Kesici, bu nedenle önlemlerin alınmasında titizlikle davranılması gerektiğini vurguladı. Dr. Kesici, “Bu tür suların özel arıtım sistemleriyle arıtılarak kullanılması gerekiyor. Bu sular hayvanların içmesi için de kullanılmamalı. Birinci çözüm her bölgedeki göl, gölet gibi su kaynaklarının, diğer kendine özgü, bölgesel ve ekolojik özelliklerini çok iyi bilmemiz gerekiyor. İkincisi doğal göllerde tarımsal kirlilik ve sirkülasyonunun engellenmesi gerekir" dedi.

KOLONİLER OLUŞTURMASI ENGELLENEBİLİR

Eğirdir, Beyşehir, Karacaören gibi baraj ve göllerin dışarıya olan doğal akışlarına müdahale edilmezse bu mikroorganizmaların koloniler oluşturmasının engellenebileceğini kaydeden Dr. Kesici, “İçme suyu ve tarımsal kaynaklarımız kirletilmemeli, buraya ulaşan yüzey sular arıtılmalıdır. Bu tür alglerin sularda uzun süreli kalmaları, suların başka kirleticiler tarafından da istilasına neden olabilir. Sulardaki organik, biyokimyasal değişimler nedeniyle diğer mikroorganizmalar da artabilir. Bu alglerin belirtilen aylarda çoğalmasını önlemek için yıl boyunca alg yoğunluğuyla ilgili çalışmalar yapılıp, bölgesel olarak uyarılarda bulunulması gerekiyor" diye konuştu.

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(NODULARIA SPUMIGENA OLUSUMU)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(EGIRDIR GOLU AG TEMIZLIGI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(BAFA GOLU'NDE ALG PATLAMASI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(BAFA GOLU)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(ALG OLCUMLERI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BILIM INSANLARI, KURAKLIK VE KIRLILIK TEHDIDININ ARTTIGI GOL, BARAJ GIBI SU KAYNAKLARINDA, 15 YIL ONCESINE KADAR MAYIS- EYLUL ARASINDA GORULEN SIYANOBAKTERI ARTISININ KASIM-ARALIK AYLARINDA DA GORULDUGUNU, BUNLAR SIYANOTOKSIN DE URETTIKLERI ICIN INSAN SAGLIGI ICIN ZARARLI OLABILECEGI UYARISINDA BULUNDU.(ALG ETKISIYLE OLUMLE PENCELESEN BALIKLAR - AZAP GOLU)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Korona önlemleri nedeniyle bu yıl daha az grip vakası görüldü
 
İzmir açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korona önlemleri nedeniyle bu yıl daha az grip vakası görüldü
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ...
Evi su basınca, taksitleri yeni biten eşyaları çöpe gitti
ANTALYA'da 14 Aralık’ta etkili olan sağanakta, 1,5 yıllık evli Seda (19) ...
Antalyalı balıkçı 'Kuyruk'tan 180 bin TL kazandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın balon balığı avcılığını desteklemesi amacıyla ...
 
Antalya CHP'yi karıştıran 'Tefeci' skandalı
CHP Antalya İl Başkan Yardımcısı M.G. hakkında, tefecilik iddiasıyla kamu ...
Sessizliğe bürünen Antalya, turistlere kaldı
ANTALYA, koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında ...
Her Bütçeye Uygun Kaskolu Kiralık Araçlar
Kurulduğu günden bu yana araç kiralama sektöründe bir numaralı tercih ...
 
Olmadı başkan...
CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, perşembe akşamı başlayan ve 4 Ocak ...
Yılbaşı gecesi 'Şikayetvar'a birbirinden ilginç şikayetler yağdı
Şikayetvar, 2020’ye veda ettiğimiz yılbaşı gecesinde, 2021'nin ilk şikayetlerini ...
Muratpaşa Belediyesi'nden yörük kültürüne katkı
MURATPAŞA Belediyesi, geçmiş yıllarda Yörük kültürü üzerine gerçekleştirdiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva