ANTÖZOB, özel okulların 2022-2023 eğitim-öğretim yılı fiyatlarını belirlemek için bir toplantı gerçekleştirdi. Ekonomik koşulların müzakere edildiği toplantıda, 2020 yılı Mart ayında başlayan Kovid 19 salgını ve 2021 yılının son çeyreğine damgasını vuran tüketim ürünlerinde yüzde 100'ün üzerindeki fiyat artışlarının, eğitim sektöründe ekonomik sıkıntıları üst seviyelere çıkardığı vurgulandı. Özellikle son süreçte üretici firmaların dövizdeki yükselişe bağlı olarak ürün fiyatlarında haftalık artış yaptıklarına dikkat çekilen toplantıda, buna bağlı olarak özel okulların işletme girdi maliyetlerinin de ciddi şeklide artış gösterdiği açıklandı. En son asgari ücretin yüzde 51 oranındaki artışıyla insan kaynakları maliyetinde öngörülemeyen bir artış gerçekleştiği de belirtildi.
BU YIL FİYATLAR DEĞİŞMEYECEK
ANTÖZOB Sözcüsü ve ATSO Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi üyesi Kenan Çelik, her işletme fiyatlardaki bu değişkenlere bağlı olarak ürün ve hizmet fiyatlarını haftalık veya günlük güncellerken, özel okul işletmecilerinin velilerle yaptıkları sözleşmeye sadık kalma ve eğitim-öğretim yılı bitinceye kadar okul ücretlerinde güncelleme yapmama konusunda zorlandıklarını kaydetti.
2022-2023 FİYATINI BELİRLEMELERİ GEREKİYOR
2022-2023 eğitim yılı okul ücretlerini belirlemede de zorluk yaşadıklarını söyleyen Çelik, "Üyelerimizin tamamının iştigal alanı eğitim hizmeti. Bu hizmeti yerine getiren kurumlarımız kuruluş amaçları doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı kanun ve yönetmeliklerine göre faaliyet gösteren ve kamu hizmeti yapan kurumlardır. Yönetmelik gereği, 2022 Eylül ayında başlayacak olan 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ücretleri 2022 Ocak ayı itibarıyla ilan edilmekte, ilan edilen ücretlerle 2023 Haziran ayına kadar hizmet verilmektedir" dedi.
EN BÜYÜK GİDER PERSONEL
İlan edilen ücrette belirleyici olan en önemli unsurun öğretmen, yönetim ve personel gider kalemi olduğunu anlatan Kenan Çelik, “Bu gider genel giderlerimizin ortalama yüzde 65'ini teşkil etmektedir. Asgari ücrette öngörülemeyen yüzde 51 artışla birlikte insan kaynakları giderlerinde ciddi güncelleme ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca Ocak 2023'te asgari ücrete yapılacak zammı da şimdiden tahmin etmemiz zor" diye konuştu.
GİDERLERDEKİ ARTIŞLAR
Ayrıca mutfak giderlerinde yüzde 100-147 arasında değişen oranlarda artış gerçekleştiğini belirten Çelik, “Örneğin Mart 2021'de kırmızı etin kilosu 38-40 TL iken bugün 80-85 TL, 5 litre ayçiçek yağı 85 TL iken bugün 110-140 TL, 1 top A4 kağıt 17-18 TL iken bugün 68-75 TL şeklinde arttı. Temizlik grubu kağıt ürünlerinde ise fiyatlar yüzde 240-347 arasında yükseldi. Elektrik ve doğalgaz giderleri yüzde 60'ın üzerinde yükseldi" diye konuştu.
İKİ TALEP ARTIŞ ORANINI DÜŞÜRÜR
2022-2023 eğitim yılına girerken tüm bu gelişmelerin ışığında kurumların sürdürülebilirliği adına yüzde 60-70 oranlarında fiyat artışı öngörüldüğünü açıklayan Çelik, şunları söyledi:
“Velilerimizin gelirindeki artışı göz önüne aldığımızda ise tahmini bütçemizi oluşturup okul ücretlerimizi belirlemekte güçlük çekiyoruz. Bu bilgiler ışığında biz özel okul yatırımcılarının ve devletimizin bugüne kadar yapmış olduğu fedakarlıkların boşa gitmemesi adına eğitim öğretim ücretlerindeki KDV oranının kalıcı olarak yüzde 1'e düşürülmesi ve her bir özel okul öğrencisi için yüzde 25'lik devlet desteğinin tekrar gündeme alınması, özel okullar ve velileri için büyük önem taşımaktadır. Bu iki talep gerçekleşirse yüzde 60-70'lik öngörülen artış oranı da yüzde 20-25 seviyelerine iner ve bu da velilerimiz için makul bir oran olur."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |