Kızkumu mevkiindeki evleri tehdit eden alevlerin önünü kesmek için ekiplerin yanı sıra Marmarisli gönüllüler de müdahale etti. Birçok genç, ellerine kazma ve kürek alarak kuru otları kazırken, bazıları da yorulan orman işçileri ile itfaiye erlerinin ellerindeki hortumları alarak, onların direktifleri doğrultusunda alevlere su boşalttı. Gönüllüler arasındaki bir kadının eldivensiz olarak alevlerin ilerlemesini durdurmak için çalılıkları sökmeye çalışması çevredekileri duygulandırdı.
HAYVANLARI DA KURTARDILAR
Ayrıca Orhaniye mevkiindeki kaz, tavuk gibi kümes hayvanlarının yanı sıra birçok kaplumbağa, keçi ve koyun gönüllüler tarafından yangın alanından kurtarıldı. Bölgede alevlerin söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.
MARMARİS'TE 400 HANELİ MAHALLE TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILIYOR
Marmaris ilçe merkezindeki Armutalan Mahallesi'nin ormanlarla çevrili Sekine Evren, Sinan Mevki ile 438 sokak üzerindeki evler yangının 1 kilometre yaklaşmasıyla tedbir amaçlı tahliyeye başladı. Dün saat 17.30'dan itibaren polis ve zabıta megafonlarla, çevre camilerden ise evlerin tahliyesi için anonslar yapıldı. Lüks villa ve sitelerle çevrili 3 sokakta bulunan 400 hanenin bir kısmı uyarıları dikkate alarak tahliyelerini yaptı. Gerekli eşyalarını yanlarını alan mahalleli araçlarına binerek ilçe merkezine gitti. Bazı vatandaşlar da kadın ve çocukları ilçe merkezine göndererek kendileri beklemeye başladı.
GERGİNLİK YAŞANDI
Motosikletli Yunus polislerinin tahliye yaptığı sırada, bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Polis ile tartışan mahalleli "Oteller pahalı fiyat veriyor. Buraya bekçi dikin evimizi kim koruyacak kimse yok, eşyalarımız var" dedi. Tartışma sırasında bir site yöneticisi araya girerek gerilen ortamı sakinleştirerek "Ailelerimizi gönderdik kimseye bir zararımız olmadan evlerimizi koruyacağız" dedi. Arasözler mahallede hazır bekletilirken havadan 2 helikopter söndürme çalışmalarına devam etti. Polis ekipleri mahalle girişlerini tutarak girişlere müsaade etmedi. Bazı vatandaşlar evlerinin önündeki otları temizleyerek satın aldıkları su depolarını kurdurdu.
'SON ANA KADAR BEKLEYECEĞİZ'
Mahalle sakini Niyazi Kışla, " Polis geldi ve tahliye edin dedi. Tahliye edilecek durum yok ama yine de tedbir amaçlı bekliyoruz. Bir tehlike görürsek tahliye edeceğiz" dedi. Çetin Demir, " Polisler bizlere tahliye edin bize evlerinizi emanet edebilirsiniz diye söylediler" dedi.
Hakan Toktan, "Gidin derlerse ve yangın geldiğinde yurdu tahliye edeceğiz. Suyumuz ve ayranlarımız hazır. Eşyamızı hazırladık, söylenecek bir söz kalmadı" dedi.
Demir Soycan, " Tahliye etmemizi istediler. Ailemizi Marmaris ilçe merkezine gönderdik. Evlerimizin sokağında bekliyoruz. Yardım ve destek ihtiyaç olursa yardımcı olacağız. Şu anda sokağımızın bir bölümü evlerini boşalttı. Endişeliyiz umarım alevler evlerimize gelmez" dedi.
ÇÖKERTME'YE DE SIÇRADI
Muğla’nın Milas ilçesi Beyciler Mahallesi’nde dün başlayan yangın, Aşağı Mazı köyünün ardından Çökertme Mahallesi'ne sıçradı. Şiddetini artıran alevler nedeniyle Çökertme koyu boşaltıldı. Rüzgarın yön değiştirmesiyle alevler Çökertme Mahallesi'ni kapladı. Yetkililer tarafından orman yollarındaki tehlike nedeniyle köye girişler yasaklandı. Görev yapan zabıta ekipleri, yolu trafiğine kapattı.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangınla alakalı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çökertme’de durum çok ciddi. Rüzgarın artmasıyla alevler hızlandı. İşletmelere çok az bir mesafe var. Buradaki vatandaşları tahliye etmeye çalışıyoruz. Aracı olmayan vatandaşlarımızı buradan uzaklaştırmamız için yardımlarımızı yapıyoruz. Gerçekten burası çok ciddi" dedi.
YOĞUN MÜCADELE SÜRÜYOR
Öte yandan, Çökertme Mahallesi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 12 itfaiye aracı, Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 20 arazöz, 10 iş makinesi, 10 hizmet aracı, 8 su tankeri, 88 itfaiye personeli, 106 orman personeli ile müdahale edilen yangına, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden 4 itfaiye aracı ve 13 personel, Burdur Belediyesi’nden 2 su tankeri ve 4 personel, Manisa Belediyesi’nden 1 su tankeri ve 2 personel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 50 personel ve 5 itfaiye aracı ile destek veriliyor. İlçe belediyelerinden de 10’a yakın iş makinesi ve su tankeri söndürme çalışmalarında yer alıyor.
'NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK'
Sosyal paylaşım sitesinde Mazı- Çökertme yolunda video paylaşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Artık ne yapacağımızı şaşırdık, bölge cayır cayır yanıyor, bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz" dedi. Öte yandan, Başkan Aras alevler nedeniyle bölgenin tehlikeli olduğunu ifade ederek, "Bir an önce gidelim, çıkalım buradan" dedi.
Ayrıca trafiğe kapanan yol ise çalışmaların ardından yaklaşık 6 saat sonra tekrar ulaşıma açıldı.
TURUNÇ'TAKİ TURİSTLER VE VATANDAŞLAR TEKNELERLE TAHLİYE EDİLDİ
Marmaris'teki orman yangınında, alevlerin tehdit ettiği Turunç Mahallesi'ndeki turistler ve vatandaşlar, dün karayolunun yangın nedeniyle kapanmasının ardından tur tekneleriyle tahliye edildi. Turistlerin tümü eşyalarını toplayıp otellerini terk ederlerken, ev ve işletme sahipleri hortumla binaların önünü sulayarak olası alevlere karşı önlem aldı. Ukraynalı turist Valentina Alyonka, "Ukrayna’dan geldik. Yangını ve helikopterleri gördük, biraz korkuyoruz. Umarız her şey düzelecek. 2 gündür buradayız, 3 gün daha burada kalmayı planlıyoruz" dedi.
Tahliye edilen bir başka turist Alexander Yaroslaw da "10 gündür buradayız. Biz itfaiyecilerin hem denizden hem de karadan nasıl mücadele verdiklerini gördük. Otel yöneticileri bizlerin kalmasını çok riskli buldular ve bizi Marmaris’e sevk ediyorlar. Marmaris’teki bir başka otele gidiyoruz. Otel güzeldi, kaldığımız bölge de çok güzel. Ancak bu tarz şeyler olabiliyor, bizim için bir problem yok" dedi.
BAKAN PAKDEMİRLİ, YANGINLAR HAKKINDA SON İSTATİSTİKLERİ AÇIKLADI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla’nın Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesi’nde bulunan Şehit Görkem Hasdemir yangın ekip binasında meydana gelen yangınlarla ilgili 2'nci kez basın açıklaması düzenledi.
Beldibi Mahallesi’nde bulunan Şehit Görkem Hasdemir yangın ekip binasında bugün saat 21.15’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli basın toplantısı düzenledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcen, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete ve partililer katıldı. Bakan Pakdemirli 28 Temmuz ile1 Ağustos tarihleri arasında Muğla ve Türkiye’de meydana gelen yangınlar ile ilgili istatistik bilgileri açıkladı. Çarşamba gününe kadar kur ve sıcak havanın artarak devam edeceğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Belirttiğimiz tarihler arasında 125 yangın çıktı. 117 yangın tamamen söndürüldü, kontrol altına alındı veya soğutma çalışması devam ediyor. Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla’da Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer’de yangın devam ediyor. Fethiye’nin Seydikemer ilçesinde şu an itibariyle yangın kontrol altına alınarak soğutma çalışması devam ediyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde gün içinde çıkan yangın kontrol altına alındı. Tunceli’nin Hozat ilçesinde 1 yangın devam etmektedir. 1 Ağustos itibariyle Mersin’in Silifke ilçesi, Antalya’nın Gazipaşa ve Kemer ilçesi, Muğla’nın Bodrum ilçesinde çıkan tüm yangınlar kontrol altına alınmıştır" dedi.
Türkiye’de yangın ile ilgili araç sayısını açıklayan Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde 16 uçak, 9 İnsansız Hava Aracı, 45 helikopter, 1 İnsansız Helikopter, 708 arasöz, 120 iş makinesi, 4800 personel canla başla havadan ve karadan söndürme çalışmalarına devam ediyor." ifadelerini kullandı.
'MUĞLA’DA HALKIMIZIN SERZENİŞİNİ DUYDUM'
Muğla'da vatandaşların serzenişlerine kulak misafiri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uçak ve helikopter göremiyoruz diyorlar. Yangın müdahale sahası geniş olduğu için semalarda sıklıkla hava araçlarımızı göremeyebilir. Muğla’da meydana gelen yangınlara 4 uçak, 1 insansız hava aracı, 17 helikopter, 185 arasöz, 93 itfaiye aracı, 414 iş makinesi, 5 ambulans ve 1457 personelimiz canla başla çalışmalarına devam ediyor. Hava gücümüz büyük özveriyle çalışmasını sürdürüyor. Muğla’da tedbir amaçlı 6 mahalle boşaltıldı. Bu tahliyelerin biri olan Bodrum Gökbel Mahallesi’nde bir olaya şahit oldum. Yaşlı insanlar evini bırakmak istemiyor, bize bir şey olmaz diyorlar. Yaşlı bir teyzeyi tahliye etmek için çok uğraştım. En sonunda ikna ederek bir eve yerleştirdik. Aradan geçen bir saat içinde alevler o mahalleyi kül etti. Vatandaşlarımız canın dışında her şey yerine konulabilir. Vatandaşlarımız evlerinden tahliye olmaya imtina ediyor. Yangın tehlikesi gördüklerinde hemen kaçmalıdırlar. Can kadar önemli bir şey yoktur. Canımız her şeyin üzerindedir."
'SÜREKLİ KOORDİNASYON TOPLANTILARI YAPIYORUZ'
Türkiye genelinde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 1289 araç ve iş makinesi katıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, "Yangınlarla mücadele için ekiplerimiz can siper hane devam görevini sürdürüyor. Gün doğumu ile birlikte yangın alanlarını havadan inceledim. Sabah saatlerinde çok olumlu bir tablo olmasına rağmen. Bir süre sonra tahmin ettiğimiz ters rüzgarlar baş gösterdi. Bunu bildiğimiz için mücadelemizi ona göre planladık. Marmaris Öğretmenevi’nde kamu kurum kuruluşları ile sürekli toplantı düzenliyoruz. Yangın biten alanlarda vatandaşlarımızın zararını karşılamak ve envanter çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. Muğla’da hasar tespit çalışmalarının yüzde 80’i tamamlandı. Yangın teknik veriler ve çalışma planları yanı sıra halkımızın konfor seviyesini artırmak ve normal yaşama döndürmek için çalışmalarımız hızla devam ediyor. 28 Temmuz gününden itibaren 8 vatandaşımızı kaybettik. Vatandaşlarımız yanı sıra doğa ve hayvanlarımız öldü. Bu ölümler bizi çok üzdü. Ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet kalanlara sabır dilerim." diye konuştu.
'BELEDİYELERLE ÇALIŞTAY DÜZENLEYECEĞİZ'
Öte yandan, belediyelerin sorumluluklarını hatırlaması için sürekli toplantı yapacaklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Yangınlarda belediyelerin katkıları sonsuz, kendilerine teşekkür ederim. İster bizim partimizin ister başka partinin belediye yönetimi olsun buradan bir çağrı yapıyorum. Bundan sonra belediyelerin sorumluluklarının hatırlatılması ve yerleşim planları ile ilgili sürekli toplantı yapacağız. Yerleşim planlamaları ile ilgili birinci sorumluluk belediyelerindir. Yangınlar sonrası tüm belediyeler ile bir araya gelerek çalıştay yapmayı planlıyoruz. Can siper çalışan herkese teşekkür ederim" dedi.
BAKAN SOYLU YANGIN BÖLGELERİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarını havadan ve karadan inceledi.
Muğla'nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçerindeki yangınlar nedeniyle bölgede çalışmalarını sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık etti. Toplatı sonrası hareket eden Soylu, Marmaris Değirmenyanı mevkisindeki yangın yönetim merkezinde ekiplerden bilgi aldı. Daha sonra Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt eşliğinde helikopter ile Milas-Bodrum Havalimanı'nına indi, oradan da karayolunu kullanarak Milas ve Bodrum'da gitti. Yangından etkilenen köyleri gezen Bakan Soylu, bölgelerde incelemelerde bulundu.
Hande NAYMAN- Selçuk AKBAŞ -Ahmet Turhan ALTAY - Davut CAN - Mücahit BEKTAŞ - Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS,(MUĞLA),(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||