Silifke ilçesinde güz aylarının gelmesiyle kadınların kışlık yiyecek hazırlıkları başlarken, bulgur kaynatma telaşı sardı. Kazanlarda kaynayan buğdaylar, zahmetli bir yolculuktan sonra bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor. Geleneksel yöntemlerle bulgur yapılan köylerde ilk olarak buğdaylar kazanlarda kaynatılıyor. Buğdaylar, daha sonra damların üzerine serilerek kurumaya bırakılıyor. Değirmenlerde öğütüp kabuklarından ayırdıktan sonra bulgurlar, rüzgarda savrulup eski değirmen taşıyla öğütülüyor.
'KAZANLARDA 4 SAAT KAYNATILIYOR'
Ata mirası olan bulgur kaynatma geleneğini sürdüren Songül Sarıkaya, "Güz aylarında hepimizi buğday kaynatma telaşı sarıyor. Kazana suyu doldurup, altına ateşi yakıyoruz. Buğdayı da ekleyip yaklaşık 3-4 saat kaynatıyoruz. kaynama işleminden sonra süzülmesi için buğdayı başka bir kazana boşaltıyoruz. Daha sonra buğdayı damlara serip kurutuyoruz. Ardından torbalara koyup değirmene götürüyoruz. Değirmende yemeklik ve kısırlık bulgurlarımızı elde ediyoruz" dedi.
Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE (Mersin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |