Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Çamyuva Beldesi'nde yer alan Simena Tatil Köyü'nün sahibi ve aynı zamanda İstanbul'da bulunan Ceylan InterContinental Oteli'nin de İcra Kurulu Başkan Yardımcısı 49 yaşındaki Abdullah Ceylan, Çamyuva'da bulunan ofisini 'Av Müzesi' haline getirdi. Avcılığa 15 yaşında Diyarbakır'da başlayan Ceylan, 34 yıl boyunca dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen safarilere katılarak profesyonel olarak avlandı. Merkezi Antalya'da bulunan Türkiye'nin en büyük avcılık turizmi firmalarından Caprnae'nin de ortağı olan Ceylan'ın müzesinde özel olarak doldurtulmuş, 60 av hayvanı bulunuyor.
Müzesinde yer alan türleri, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapımı süren Ufuk Güldemir Av Müzesi'ne bağışlamayı düşündüğünü söyleyen Ceylan'ın yurt dışında düzenlenen safariler sırasında çekilmiş çok sayıda belgesel filmleri de yer alıyor.
Trofe avcılığı (Belirli büyüklük ve özellikteki hayvanları avlama) yapan Ceylan, "Bir insanın içinde doğa aşkı yoksa avcı olamaz. Asya kıtası çok özel bir kıta. Her şey natürel. Çok eski yıllardan itibaren insanlar Asya ve Afrika kıtasında o kadar çok avlanmış ki bugün özellikle Afrika Kıtası özel bir av sahası haline getirilmiş. Ben bugüne kadar ava açık tüm dünya ülkelerinde avlandım. Av konusu Türkiye'de hala çok yanlış algılanıyor. Bizler yalnızca çiftleşme özelliğini kaybetmiş, yaşlı erkek bireyleri lisanslı olarak avlarız" diye konuştu.
'AYI AVCISIYIM'
Abdullah Ceylan, müzesinde bulunan en değerli parçaların başında Sibirya, Saraybosna, Kamchatka ve Karadeniz'in Azdavay bölgesinde vurduğu ayı türlerinin geldiğini kaydetti. Ceylan, "Ayı avcılığının Trofe avcılığı içinde çok özel bir yeri vardır. Ben bir ayı avcısıyım. Ayı avcıları uluslararası avcılar arasında bilinir. Yıl da bir yada iki defa av için yurt dışına çıkıyorum. Önümüzdeki aylarda da Karpat ayısı avlamak için Romanya'ya gideceğim" dedi.
AV PAZARININ TOPLAM DEĞERİ, 60 MİLYAR DOLAR
Dünyada av turizminin büyük bir gelir kapısı haline geldiğini de vurgulayan Ceylan, av pazarının toplam değerinin 60 milyar dolar olduğunu vurguladı. Türkiye'nin av pazarından elde ettiği gelirin 30 milyon dolar olmasına karşın yalnızca Bulgaristan'ın bu pazardan yılda 100 milyon dolar gelir elde ettiğini kaydeden Ceylan, "Dünyada avcılık, kıyafetinden malzemelerine kadar başlı başına büyük bir pazar. Türkiye'de Av turizmi ile uğraşan dokuz büyük firma bulunuyor. Ortağı olduğum Caprnae av turizmi için Türkiye'ye yılda ortalama 3 bin av meraklısını getiriyor. Bunların arasında çok sayıda dünyaca ünlü isim de yer alıyor" diye konuştu.
Ceylan, özellikle yaşadığı Kemer bölgesinde yer alan yaylalarda vatandaşın ekinlerine zarar veren domuzlarla ilgili ayrıca Karadeniz'de yağmacı bir ayı nedeniyle bölgede avlandıklarını da vurguladı. Ceylan, "Burada önemli olan hayvan ırkına zarar vermeden avlanmak. Bu manada özellikle çok sayıda belgesel film çekerek, bunları gelecek nesillere bırakmayı hedefledik" dedi.