Eskiden soğutucu olması için oyulan veya dağların eteklerinde kendiliğinden oluşan doğal mağaralar, bugün de kullanılıyor. Hakkari kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan 165 haneli Taşbaşı köyünde yaşayanlar da bu mağaralardan faydalanıyor. Yöre sakinleri, kışın tüketmek üzere yazın dağlardan topladıkları çeşitli otları, hazırladıkları süt ürünlerini ve yiyecekleri serin olan bu mağaralarda muhafaza ediyor. Köylülerden Hasret Çiftçi, yiyeceklerinin bozulmasın engellemek için halen dedelerinin de kullandıkları mağaraları kullandıklarını söyledi. Mağaraların 'doğal buzdolabı' olduğunu belirten Çiftçi, "Biz dağlarda topladığımız pancar, yaprak ve hayvanlardan elde ettiğimiz peynir, yoğurt gibi besinlerimizi burada depoluyoruz. Mağaralar sayesinde malzemelerimiz bozulmuyor ve çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz"dedi.
Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |