KHK ile kabuk değiştiren taşeron işçileri statüsüne dikkat çeken TES-İŞ, mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
KORONADA TOPLU SÖZLEŞME
Tüm dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye’yi de derinden etkileyen pandemi sürecinde, çalışma yaşamının çalışanlar lehine bir tablo oluşturulması için yoğun bir çaba içine girdiklerini açıklayan TÜRK-İŞ ve TES-İŞ, işçi sınıfının hak kaybına uğramaması için tüm güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ. Antalya 13. Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı ziyarette konuşan, TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı TES-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Korona günlerinde enerji işçisinin ve genelde Türkiye işçi sınıfının hak kayıplarına uğramaması için insanüstü bir çaba içerisindeyiz” dedi.
Öte yandan, KHK ile kamuya geçirilen işçilerin hiçbir hak kaybına uğramaması için her türlü girişimde bulunduklarını belirten TES-İŞ Sendikası Toplu İş Sözleşmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, şunları söyledi:
“TES-İŞ Sendikası taşeron işçiliğine karşı her zaman başarılı bir mücadele vermiştir. TÜRK-İŞ’in öncülüğünde taşeron aracılığı ile işçi çalıştırılmasına karşı verilen mücadele sürdürülmüş ve 696 sayılı KHK ile DSİ Genel Müdürlüğü’nde ve bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimiz ve binlerce taşeron işçisinin ilgili kurumların sürekli ve geçici işçi pozisyonlarına geçirilmesi sağlanmıştı. Bu düzenlemeye karşı TES-İŞ ve TÜRK-İŞ olarak, yardımcı işlerde çalışanların asıl işin yapıldığı işkolu bünyesindeki sendikada yer almaları gerektiğini başından beri savunmakla birlikte, bu düzenlemeyi söz konusu eksiklerine rağmen olumlu karşılamış, ancak bununla birlikte kamuda istihdam edilen işçilerin ücret ve ikramiye ile özlük hakları başta olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ettik, her platformda bu talebi dile getirdik. Sendikamız faaliyet sahası içerisinde yer alan Kamu işyerlerinden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin 01.11.2020 tarihi itibariyle mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanması ve 6356 sayılı kanunun öngördüğü hukuki süreçlerin devam ettirilmesi esastır. Başka bir ifadeyle söyleyecek olursam, aynı işyerinde çalışan işçilerin özlük haklarında farklılık oluşturan, işyerinde çalışma barışını bozarak iş verimini düşüren, aynı işyerinde birden çok sendikanın kurulmasına imkân sağlayarak sendikalar arasında kavgaya varacak seviyede rekabet oluşturan, bugüne kadar yapılan uygulamalar ile de işçilerin aleyhine olduğu açıkça görülen ve çalışma hayatını düzenleyen yasaların amaçlarına aykırı olan bu çarpık düzenlemenin devamının istenmesi bizim tarafımızdan kabul edilemez bir yaklaşımdır. Bu geçici düzenlemenin uzatılmayarak, yasada öngörülen sürede sona ermesini istemekteyiz.”
TES-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ilettiği dilekçe ile söz konusu gelişmelerin enerji işçilerine yönelik Bakanlık kararının ivedilikle kendilerine bildirilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |