Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
9 Mayıs 2013 Perşembe - 13:53

‘Dünyada GDO’lu pirinç üretimi yok’

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 10 Nisan'da dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi olmadığını belirterek, "Bir çeltik kabuğuna bulaşma sebebiyle olabilir ama bu pirincin içinde GDO olduğu anlamına gelmez" dedi.

‘Dünyada GDO’lu pirinç üretimi yok’
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Expo Genel Sekreterliği binasının açılışı için Antalya'ya gelen Bakan Mehdi Eker, pirinçte GDO olduğuna yönelik iddialarla ilgili açıklamada bulundu. Başlangıçta bulundukları noktada ne dediyse hep aynı şeyi söylediklerini aktaran Bakan Eker, "10 Nisan'da dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi yok. Bir çeltik kabuğuna bulaşma sebebiyle olabilir ama bu pirincin içinde GDO olduğu anlamına gelmez. Biz ısrarla bu açıklamayı yapmamıza rağmen birileri birtakım yanlış sonuçlar ortaya çıkardılar" diye konuştu.
İTÜ'NÜN RAPORUNA TEPKİ
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) raporunda ileri sürdüğü 'Türkiye GDO cennetine dönüştü' gibi çok haksız ve yanlış bilgilerle kamuoyunun kafasının karıştırıldığını aktaran Bakan Eker, "Hem tüketicilere, hem üreticilere, hem kişi ve kuruluşlara sanki Türkiye'de denetim yapılmıyormuş gibi son derece yanlış itham ve isnatlarla kurumların itibarlarını düşürmeye çalıştılar" dedi.

İTÜ'de ilgili raporu verenler hakkında soruşturma açıldığını ve açığa alındıklarını da belirten Bakan Eker, bir taraftan hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Bakan Eker, "Bir; Türkiye'de GDO'lu ürün üretimine asla izin verilmiyor. İki; Türkiye'de GDO'lu ürün ithalatına asla izin verilmiyor. Üç; bu konuda denetimler çok sıkı şekilde yapılıyor. Vatandaşlarımızın sorumlular dışındaki haberlere itibar etmemesi lazım" diye konuştu.

ARAZİLERDE BÖLÜNMENİN ÖNÜNE GEÇECEK KANUN GELİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek, küçülmesini önleyecek ve toplulaştırılmasına ilişkin Miras Kanunu'nun Bakanlar Kurulu'nda birkaç eksik imzayı beklediğini ve birkaç gün içinde TBMM gündemine gönderileceğini söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 20'ncisi düzenlenen Akdeniz Toplantıları'nın konuğu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker oldu. ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu iklim koşulları, Ziraat Bankası kredileri, toptancı hal sorunları ve zincir marketlerin 6 aya uzanan ödeme süreleri, üretici birlikleri kanununa ilişkin sektör sorunlarını dile getirdi.

Bakan Eker, miras yoluyla arazilerin bölünmesine karşın kanunun Bakanlar Kurulu'nda olduğunu ve birkaç eksik imzanın da birkaç gün içinde imzalanarak meclise sevk edileceğini söyledi. Arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için bu kanunun hayata geçirileceğini belirten Bakan Eker, "Eğer torunlarımız modern tarım uygulayacak ve gelişmiş ülkelerle tarım sektöründe rekabet edeceklerse topraklarımızın daha fazla bölünmesinin önüne geçilmesi ve arazi toplulaştırılması gerekiyor" dedi.

3 MİLYON İŞLETME 30 MİLYON PARSEL

Türkiye'de 3 milyon tarım işletmesine karşın 30 milyon parsel olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Biz bunun hepsini uydu ve yer aletleriyle tespit yaptık ve sayısallaştırdık. Her birinin veri tabanı var dijital ortamda. Numarayı girdiğimizde topografyası, toprak verileri, nerede bulunduğu, ne ekildiği hepsi var. 30 milyon parsel 3 milyon işletme, ortalama işletme büyüklüğü 60 dekar ama 10 parça."

AVRUPA'YLA ARAMIZDA UÇURUM VAR

Gelişmiş ülkelere bakıldığında Türkiye'de 60 dekar olan ortalama işletme büyüklüğünün İngiltere'de 457, Fransa'da 430, Almanya'da 420 ve İspanya 240 dönüm olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "Antalyalı üreticim 60 dönümde ürettiğiyle 450 dönümlük bir işletmeyle nasıl rekabet edecek? Maliyeti artıyor. ABD'yi söylemeye bile gerek duymuyorum; 1810 dönüm."

BİRİNCİ ACİL SORUNUMUZ

Bunun düzeltilmesi, değiştirilmesi, önüne geçilmesine ilişkin herkesten destek alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Birinci acil, öncelikli sorunumuz bu. Bunu yapmadığımız sürece gelecek nesillerimize tarım yapılabilecek arazi bırakmamış oluruz. Meyvecilik, sebzecilik ve tüm tarımsal faaliyetlerde bu durum böyle. Küçük küçük bahçelerde temin edilmiş ürünün hangi şekilde sürdürülebilirliğini sağlamış olursunuz? Bunu çözmeden gerçek anlamda tarımda reformdan bahsetmenin anlamı yok. Toplumsal algıda 'bu benim mirasım, hakkım.' Tamam da küçüle küçüle halı büyüklüğüne gelecek, kullanamayacak, iş yapamayacaksın ve dolayısıyla terk edip şehre göç ediyorsun. Bu bizim önemli sorunumuz ve çözmemiz lazım."

HAL VE ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNLARI

Toptancı Hal Kanunu'na ilişkin uygulamadaki sorunların giderilmesine ilişkin de belli bir aşamaya gelindiğini belirten Bakan Eker, üretici birliklerini de daha işlevsel hale getirilecek bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bakan Eker, "Türkiye 75 milyon vatandaşının ve 30 milyon turistin karnını doyuruyor ve 15 milyar dolar da ihracat yapıyor. Ticaret yapıyor olması bağımlı olduğu anlamına gelmez, bu ticaretin kuralıdır" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)

 
Polis asker adayını vurdu
 
Projeleriyle hatırlanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polis asker adayını vurdu
ANTALYA'da, birliğine teslim olmadan önce motosikletle uğurlama konvoyuna ...
3 bebeğe can oldu
ANTALYA'da ziraat mühendisi Nevin ile tekstilci Celal Özdemir çiftinin ...
‘Sinemacılar belgeselimi göstermeye korkuyor’
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde okurlarıyla söyleşide buluşan gazeteci Soner ...
 
Birinci yılda pastalı kutlama
TÜRKİYE'nin en küçük ve en az kilolu böbrek nakillisi Berk Baş, böbreğini ...
Korkutelili kadın çiftçi iddialı hazırlanıyor
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen ...
Fransız öğrencilerin tercihi Kekova
FRANSA'nın başkenti Paris'teki bir Gymnasiumun öğrencileri, tatil için ...
 
Kemer’de ‘Köpüklü’ eğlence
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki Club İnferno'da düzenlenen sezonun ilk ...
Adrenalin kanyonu
ANTALYA'nın Kemer İlçesi Göynük Beldesi'nde eşsiz güzelliğe sahip Göynük ...
Otomobil su kanalına uçtu:1 ölü 5 yaralı
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde, 36 yaşındaki İsmet Sarıkurt'un kullandığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva