Seyhan Uygulama Merkezi Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Doç. Dr. Murat Çaylı, "Hastanemizde günde ortalama 50 hastaya anjiyo yapıyor, 15 hastaya da stent takıyoruz. İlaçla tedavide başarı yüzde 30'lar düzeyinde kalırken, stentli müdahelelerde başarı oranımız yüzde 97'yi buluyor. Tıkanan kalp damarlarının tedavisinde en iyi çözüm stenli müdahaledir" dedi.
Yaşam İçin Stent Projesi'ne Avrupa'dan 6 ülkenin katıldığını belirten Doç.Dr. Çaylı "Stent takmak ilaçla müdahaleye göre daha başarılı. Ancak, anjiyo yapmak ve stent takmak için iyi bir koordinasyon gerekiyor. Dakikalar, saatler çok önemli. Ne kadar hızlı müdahale ederseniz o kadar yararı oluyor. Ancak bunun için bir ekip gerekiyor. 24 saat hazır durumda hekim, hemşire, teknisyen ve hastane gerekiyor. İyi bir koordinasyon olursa, hasta bir an önce gelip, anjiyoya alınıyor ve işlemleri tamamlanıyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE KALP HASTALARININ YÜZDE 10'UNA STENT TAKILABİLİYOR
Koordinasyon sorunları ve ekipman eksikliği nedeniyle Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bile bu konuda sorunlar yaşandığına dikkat çeken Doç.Dr. Çaylı şöyle devam etti:
"Koordinasyon sıkıntısı nedeniyle İspanya ve Fransa gibi AB üyesi ülkelerde dahi zorluklar nedeniyle stent takmakta zorluklar çekiliyor. Türkiye'de de ancak hastaların yüzde 10'una stent takılabiliyor. Biz 2010 yılından beri bu sisteme geçtik ve gelen hastalara stent takmaya başladık. Hastanemizde günde ortalama 50 hastamıza anjiyo yapıyoruz. 15 hastamıza da stent takıyoruz. Böyle olunca birçok bölgeye göre tedavide başarı oranımız artıyor."
Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, (DHA)