Ağustos ayı enflasyon rakamlarında yukarı yönlü bir kırılma yaşandığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,40, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,98 artış kaydedildiğini ifade etti. Yıllık enflasyonda ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 artış olduğunu kaydeden Çetin, "Döviz kurundaki hızlı artışın, iç piyasada ve ihracattaki durgunluğa rağmen, girdi maliyetleri kanalıyla enflasyona yansıdığını görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüşe, giyimde mevsimlik indirimlerin devam etmesine rağmen, gıda, ulaşım, elektrik ve gaz, elektronik ürünlerdeki fiyat artışları enflasyonda yeni bir yükseliş trendi başlatmıştır" dedi.
GIDA GRUBUNDAKİ ARTIŞ ET, YUMURTA VE ŞEKER KAYNAKLI
Gıda grubunda fiyat artışının büyük oranda et, yumurta ve şeker gibi ürünlerden kaynaklandığına dikkat çeken Çetin, temel gıdalarda bu denli fiyat artışı ve dalgalanmanın normal olmadığını savundu. Bu noktada üretim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Davut Çetin, "Temel girdilerde ve gıda piyasalarında rekabeti ve verimliliği artıracak, arz-talep dengesini düzenleyecek, üretici-market fiyat makasını daraltacak politikalar geciktikçe, halkın beslenme ve geçim sorunu, reel sektörün maliyet problemi ağırlaşmaktadır" diye konuştu.
Büyüme hızının yüzde 3'ün altına inmeye başladığının tahmin edildiğini vurgulayan çetin, reel sektörün durgunluk ve tahsilat derdine düştüğü bir dönemde enflasyonun yeniden yüzde 8'in üzerine doğru hareketlenmesi sektör bazında da yapısal sorunların ağırlığına işaret ettiğine değindi.
SİYASİ VE EKONOMİK POLİTİKA BELİRSİZLİĞİ İLE EKONOMİNİN DİKİŞ TUTMASI ZOR
Siyasi belirsizlik ve ekonomik politika belirsizliğiyle ekonominin dikiş tutmasının giderek zorlaşacağını savunan Çetin, şöyle dedi:
"Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 2,05 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Turizmde turist sayısındaki değişimin ötesinde bir gelir kaybı, turistik harcamalarda yüzde 20'ye varan bir düşüş gözlemlediğimiz ortamda lokanta ve otel grubundaki fiyat artışı da kur ve maliyet artışı kaynaklıdır. Fiyat artışında lokanta-otel grubunu yüzde 1,96 ile eğlence ve kültür, yüzde 1,41 ile eğitim izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 4,32 oranında düşüş gözlenmiştir.Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 14,26 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,91 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 9,71 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir."
AĞUSTOS'UN ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK
Ağustos ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 29,73 ile salatalık olduğunu, bu ürünü yüzde 19,86 ile taze fasulyenin izlediğine de dikkati çeken ATSO Başkanı Davut çetin, en fazla düşüşün ise yüzde 19,43 ile armut ve yüzde 11,41 ile kavunda olduğunu vurguladı.
Başkan Çetin, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde enflasyonun aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kaldığına işaret etti. (DHA)
Davut Çetin, enflasyon rakamlarını değerlendirdi