5 bin megavat civarında elektrik üretilecek" dedi.
Bakan Taner Yıldız, Bolu'nun Göynük İlçesi'ne bağlı Himmetoğlu Köyü'nde Aksa Enerji tarafından kurulan 270 megavatlık Termik Enerji Santralinin temel atma törenine katılmak için dün akşam ailesiyle birlikte ilçeye geldi. Aksa Enerji'ye ait sosyal tesislerde konaklayan Bakan Yıldız, bu sabah temel atma törenine katıldı. Bolu Vali Yardımcısı Ömer Eru, Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Ak Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancıyla tokalaşan Bakan Yıldız, tören alanını dolduran vatandaşları selamladı.
Açılış konuşmasını yapan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, santralin 580 milyon liralık yatırım sonucunda kurulacağını belirterek, "Termik santralimiz yıllık 2 milyar kilovat saat elektrik üretimi yaparak 1,5 yıl içinde faaliyete geçecek. Yerli kaynaklar sayesinde dışa bağlı kalmadan ülkemize önemli derecede katma değer sağlayarak elektrik üretimi gerçekleştireceğiz" dedi.
ENERJİ AÇIĞINI YERLİ KAYNAKLARDAN SAĞLIYORUZ
Taner Yıldız, enerji açığını yerli kaynaklardan sağlamaya çalıştıklarını söyleyerek, "Yerli bir kaynağın değerlendirilmesi beni çok mutlu ediyor. Türkiye büyüyor. Enerji sektörü de daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayına göre büyüme, yüzde 11.8 civarında. Bunu karşılayabilecek yatırımları zamanında, kaliteli, sürdürülebilir özellikle yerli kömür kaynakları gibi kaynaklardan sağlamaya çalışıyoruz. Su, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklar. Enerji açığını üreterek bu arzı sağlamak hem de Türkiye'nin büyümesine katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye 85-90 yılda bu hale geldiyse son 10 yılda bu kadar daha büyümek durumunda. Bizde hükümet olarak gece gündüz durmadan çalışacağız" diye konuştu.
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUYOR
Kamuda kullandıkları elektriğin yüzde 1'lik kısmının Göynük Santrali'nde karşılanacağını belirten Taner Yıldız, "Bizim neslimizin görevi sadece çalışmak. Keyif ve rahat etmek bizim neslimizin fırsatı değil. Çocuklarımıza daha güzel Türkiye bırakabilmek için çalışacağız. Ne özel sektör ne kamu ne de iktidarımız 'Bu kadar yeter. Fazlasını yapmayalım' deme hakkına sahip değil. Her birimiz bulunduğu yeri daha iyiye getirmek zorundayız. Buraya 580 milyon lira civarında para yatırılacak. 3-4 yıl içinde üretim yapılacak. Şu anda kamuda kullandığımız elektriğin yüzde 1'lik kısmını üretecek. Üretime geçince daha da artacak. Bunların her biri bizim için değerli. Damlaya damlaya göl oluyor ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.
Taner Yıldız, çevrenin kirlenmeyeceğini açıklayarak, şöyle konuştu:
"Sosyal projelerin de gelişmesini sağlayacağız. Ne gençlerimizi bir kenarda bırakacağız ne de vatandaşımızı kendi haline bırakacağız. Hep birlikte yanlarındayız. Doğal güzellikleri ile yeşilliği ile temiz enerji üreterek yanlarında olacağız. Çevreyi kirleterek değil. Buradaki termik santralde baca gazı analizlerinden tutun, sıcak buharının bile temiz çıkmasını temin edeceğiz."
YANLIŞ YÖNLENDİRMELER VAR
Yanlış yönlendirmeler nedeniyle yöre halkının yerli kaynaklara tepki gösterdiğini söyleyen Taner Yıldız, "Bu tür yerler eğitim kurumu, iş yeridir. Yöre halkına teşekkür ediyoruz. Bazen yanlış yönlendirmelerden dolayı yerli kaynaklara tavır alındığını görüyoruz. Birileri çevrenin kirletileceğini söylüyorlar. Bizde bunun olmayacağını anlatıyoruz. Çevre sadece çevreyi düşünenlerinin değil. Hepsi bizim güzelliğimiz, zenginliğimiz. Yer altı kaynakları da bizim zenginliğimiz. Yerli kaynaklardan vazgeçmeyeceğiz. Hem de çevre ve yeşillikten vazgeçmeden hepsini yapacağız" dedi.
YERLİ KÖMÜR SANTRALLERİNİN İHALESİ YAPILACAK
Türkiye'deki elektriğin 4'te 1'inin termik santrallerden üretildiğini açıklayan Taner Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ürettiğimiz elektriğin 4'ti birini termik santrallerden üretiyoruz. Daha fazlasını üretmemiz lazım. Yüzde 30'unu kömür kaynaklarından üretmemiz lazım. Bolu ile birlikte Soma, Bursa, Kütahya, Muğla, Çanakkale ve Manisa'da yerli kömür santrallerinin ihalesine çıkacağız. 5 bin megavat civarında elektrik üretilecek. Böylelikle yerli kömür yerine doğalgazdan ithalat yapmamış olacağız. Bunların hepsi bizim cebimize giren paradır."
Bakan Yıldız konuşmasının ardından kafasına baret takarak temsili açılış törenini gerçekleştirdi.
Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA)