Toplumsal ve bireysel şiddet sonucu erkekler tarafından öldürülen 476 kadının adının ve memleketinin yazılı olduğu Muratpaşa İlçesi Bayındır Parkı'ndaki Al Yazma Anıtı önünde toplanan yaklaşık 100 kadın, 'Şiddetle barışmayacağız', 'Kadının adı var', 'Kadın erkek el ele mutlu günlere', 'Şiddete göz yummak, şiddete suç ortağı olmaktır' yazılı pankartlarla şiddeti protesto etti.
KADININ KONUMU İÇLER ACISI
CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan'ın da yer aldığı etkinlikte basın açıklamasını okuyan Gülsen Avar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Atatürk devrimleriyle kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşik haklara sahip olmuşken, bugünkü konumunun içler acısı olduğunu söyledi.
KADIN CİNAYETİ YÜZDE 1400 ARTTI
Gülsen Avar, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2010 raporuna göre, Türkiye'nin kadın- erkek eşitliğinde Avrupa ülkeleri arasında sonuncu olurken, dünyadaki 136 ülke arasında 124'üncü sırada geldiğini söyledi. Avar, "Yürütülen aile ve sağlık politikaları, aileyi güçlendirmek adına birey olarak kadınları gözden çıkarmaktadır, koruyamamaktadır. Diğer yandan kadının emeğini koruyamayan devlet, kadının canını ve bedenini de koruyamamaktadır. Son on yılda katledilen kadın oranı yüzde 1400 oranında artmıştır. Ayrıca verilere göre son dokuz ayda kadın cinayetlerinde kaybettiğimiz kadın sayısı 125'tir. Kanunla korunmasına rağmen 24 kadın katledilmiş, 21 kadın ağır yaralanmıştır" diye konuştu.
KATİLİNE TESLİM EDİLİYOR
Avar, Türkiye'de kadınların hala her türlü ayrımcılık ve baskı karşısında yaşama ve var olma savaşı verdiğini dile getirdi. Gülsen Avar, "İşsizliğin, yoksulluğun, gözaltıların ve savaşın en çok kadınlarda yıkım yarattığı gerçektir. Kadın bedeni üzerindeki erkek egemenliğinin en ileri düzeyi olan sistematik kadın cinayetlerini münferit gören anlayışa karşıyız. Şiddet mağduru kadının sığınmaevi yerine katiline teslim edilmesine, kadın bedeninin cinsel obje olarak kullanılmasına ve sermaye olarak görülmesine karşıyız" dedi.
'KADERİMİZİN YÖNÜNÜ BİZ BELİRLEYECEĞİZ'
CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ise kadın istemeden hiçbir şeyin olmayacağına dikkati çekti. Bilgehan, "Bugün ülkemizin içinde bulunduğu tehlikeli durumdan aydınlığa yine kadınlar sayesinde çıkacağız. Gerektiğinde olumlu, olumsuz eleştirilerimizle Türkiye'nin ve kaderimizin yönünü yine biz tayin edeceğiz. 8 Mart kutlanacak bir gün değil, anılacak, hatırlanacak bir gün. Erkeklerimiz de öğrenmeye başladılar. Doğru yoldayız, ileriye gitmeye devam" ifadelerini kullandı.
Kadınlar basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
EN DİKKAT ÇEKEN MESAJ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Antalya'daki kadın örgütleri, Al Yazma Anıtı önündeki basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Burada da basın açıklaması yapan kadınlar, kadın hakları ve kadına yönelik şiddeti gündeme getirirken, 'Bu ülkeyi, bu dünyayı değiştirene kadar susmayacağız. Bedenimize, emeğimize, kimliğimize sahip çıkacağız' mesajı verdi. Erkekler ise taşıdıkları 'Anneni seviyor, eşini dövüyor musun?', 'Şiddetin bedeli 36 bin euro mudur?' dövizleriyle kadınlara destek verdi. Akif Akkaya isimli erkek destekçinin taşıdığı, 'Kadına yönelik şiddet erkeklikse, biz erkek değiliz' dövizi ise günün en dikkat çeken mesajı oldu. Kadınlar ayrıca, etkinlikte güvenliği sağlamakla görevli kadın polis memurlarının da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
Özgür ÖZTÜRK- Akif ARICI/ANTALYA, (DHA)