GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
18 Ocak 2021 Pazartesi - 21:20

Antalya'da zehirli atıkları Düden'e atan işletmelere ceza yağdı

ANTALYA'nın dünyaca ünlü Düden Şelalelerini de içine alan Düden Çayı'nda yaşanan zehirli su kaynaklı köpüklenme, Aşağı Düden olarak bilinen Düden Şelalesi aracılığıyla denize de karıştı. Denizdeki köpüklenme ise 2 kilometreyi aşkın mesafeye yayıldı.

Antalya da zehirli atıkları Düden e atan işletmelere ceza yağdı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın dünyaca ünlü şelaleleri Yukarı Düden ve Akdeniz'e döküldüğü Aşağı Düden'i de içeren Düden Çayı'nda geçen hafta ortaya çıkan zehirli köpüklenme sonrası binlerce balık öldü. Düden Çayı’nın denize döküldüğü alandaki köpüklenme de giderek çoğalıyor. Denizde 2 kilometreyi aşkın mesafede zehirli köpüklerin yayıldığı görüldü.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri tarafından hem su hem de ölü balıklardan alınan numunelerden yapılan incelemelerde, ilk belirlemelere göre bölgedeki 4 atık geri kazanım tesisindeki yıkama sularının 70-80 metre derinlikteki yer altı suyuna verildiği, buradan da Düden Çayı'na karıştığı belirlendi. Su ve ölü balıklardan alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarının ise henüz belli olmadığı açıkladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, firmalarla ilgili incelemelerin devam ettiğini, alınan numunelere ilişkin sonuçların henüz belli olmadığını söyledi. Sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını açıklayan Altınay, firmalara uygulanan idari para cezalarıyla ilgili işlemlerin sürdüğünü, Çevre Kanunu'na göre gerekirse faaliyetine son verme, gerekirse kapatma, lisanslı iseler de lisanslarının iptaline ilişkin çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

KÖPÜKLENME ARTIYOR

Diğer yandan bugün itibari ile Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü alanda köpüklenme olayının arttığı görüldü. Denizde 2 kilometreyi aşan mesafeye yayılan köpüklerle ilgili şelalenin olduğu bölgede ikamet eden Antalya Kent Konseyi'nden Recep Yavuz, ilk defa böyle bir şey gördüklerini söyledi. Şelalenin denize döküldüğü alanda binlerce ölü balık nedeniyle martıların da çoğaldığını anlatan Recep Yavuz, “Düden Şelalesi Antalya'nın en büyük değerlerinden biri, özellikle Rus turistlerin olmazsa olmaz uğrak yerlerinden biri. Şehrin incisi diyebilirim. O yüzden aşırı duyarlılık gösterilerek o tesislere sadece ceza değil, başka yaptırımlar da uygulanması çok önemli. Köpürme denizin içlerine kadar gidiyor. Ben burada oturuyorum ve çok sık burada yürüyorum ve bu kadar köpürme şimdiye kadar hiç görmedim. Nedenin kirlenme olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

'YILLARDIR KİRLETİLİYOR'

Düden çayı etrafındaki sanayi, evsel ve tarımsal atıkların yoğunluğunun yıllardır dere dip çamuru ve suyunu kirlettiğine işaret eden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı (TTKD) Dr. Erol Kesici, geçen yıllarda bu bölgede yaptıkları araştırmaya göre, dere içindeki su bitkileri ve dip çamurundan alınan örneklerde ağır metallere, istenmeyen kimyasal bileşiklere rastladıklarını söyledi. Dr. Kesici, sudaki aşırı renk değişiminin de derenin zaten iç ve dış kirletici kuvvetlerle aşırı bir şekilde kirlendiğini fiziksel olarak gösterdiğini kaydetti.

'ANALİZE GEREK YOK'

Dr. Kesici, “Yani analiz yapmaya ya da balıklar niye öldü demeye gerek yok. Yıllardır bilinen bu gerçek, bu derenin ne yazık ki kontrolsüz bir şekilde her türlü atığın atıldığı bir yer olması. Gerekli önlemler alınmazsa ileride de buna benzer canlı ölümlerine rastlanması sürpriz olmayacaktır. Denize dökülen kirli sular, en çok o bölgedeki mikroskobik canlıları etkileyecektir. Daha önceki çalışmalarda da bu tür sularla temas eden deniz suyunun kıyı kesimlerinde gerek mikroorganizmaların gerekse ortam koşulları nedeniyle kokuşmalar ve renk değişimleri görülmesi de olası" dedi.

ÇÖKELTME HAVUZU VE BARİYER SİSTEMİ

Denize döküldüğü alanın yüksek olması nedeniyle oksijen bol olması gerekirken, yoğun kimyasal kirliliğin bilhassa kıyıya gelen yavru balıkların da ölümüne neden olacağını dile getiren Dr. Kesici, “Mutlaka Düden deresinin denize ulaştığı alanda öncelikle alınması gereken önlem çökeltme havuzu, bariyer sistemi, mutlak uygulanmalıdır. Temel çözüm de bu bölgenin su kaynağının hiçbir koşulla kirletilmemesidir. Köpüklenme birçok suda olduğu gibi aşırı kirliliğin göstergesidir" dedi.

'BU BALIKLAR TÜKETİLMESİN'

Şelalenin denize döküldüğü bölgede ölü balıkları yemek için gelen martılar ve diğer su kuşları açısından da bu durumun tehlike oluşturduğunu vurgulayan Dr. Kesici, “Bu balıkları yiyen martılar ve balıklar portör görevi görecektir. Martı ve diğer kuşların bu balıkları yemesi, sorunların başka ortamlara taşımalarına neden olabilecektir. Çünkü kimyasal kirlilik sularda çok hızla geometrik oranda artar, deniz suyu bile bunu tolore edememektedir. O kadar çok şiddetli kimyasal var ki hem koku- köpüklenme kendini gösteriyor. Bu balıklar kesinlikle tüketilmemeli, hayvanlara da verilmemelidir. Pazarlarda denetim yapılması da gereklidir" diye konuştu.

10 İŞLETMEYE 2.5 MİLYON LİRA CEZA

Antalya'nın dünyaca ünlü Düden Şelalelerini de içine alan Düden Çayı'nda yaşanan zehirli su kaynaklı köpüklenme ile ilgili valilikten açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz Kepez ilçesinde bulunan Düden Çayından kaynaklı koku ve köpük kirliliği üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce denetim ekibi oluşturularak bölgede denetimlere başlanmıştı. Bugüne kadar yapılan denetimlerde toplam 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulanmış ve bu 10 tesisin faaliyeti durdurulmuştur. 18.01.2021 günü yapılan denetimlerde ise 10 tesis daha denetlenmiş ve bunlardan 3 tanesinde atık sularını toprağa veya yeraltına vermeleri gibi olumsuzluklar tespit edilmiş olup bunlar hakkında da idari işlemlere başlanmıştır. Bugüne kadar yapılan denetimler ve yeraltına verilen atık su deşarjlarının önlenmesi sonucu Düden Şelalesinde gözle görülür bir şekilde suda kirliliğin ve kokunun azaldığı görülmüştür.”

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU DUDEN SELALELERINI DE ICINE ALAN DUDEN CAYI'NDA YASANAN ZEHIRLI SU KAYNAKLI KOPUKLENME, ASAGI DUDEN OLARAK BILINEN DUDEN SELALESI ARACILIGIYLA DENIZE DE KARISTI. DENIZDEKI KOPUKLENME ISE 2 KILOMETREYI ASKIN MESAFEYE YAYILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU DUDEN SELALELERINI DE ICINE ALAN DUDEN CAYI'NDA YASANAN ZEHIRLI SU KAYNAKLI KOPUKLENME, ASAGI DUDEN OLARAK BILINEN DUDEN SELALESI ARACILIGIYLA DENIZE DE KARISTI. DENIZDEKI KOPUKLENME ISE 2 KILOMETREYI ASKIN MESAFEYE YAYILDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU DUDEN SELALELERINI DE ICINE ALAN DUDEN CAYI'NDA YASANAN ZEHIRLI SU KAYNAKLI KOPUKLENME, ASAGI DUDEN OLARAK BILINEN DUDEN SELALESI ARACILIGIYLA DENIZE DE KARISTI. DENIZDEKI KOPUKLENME ISE 2 KILOMETREYI ASKIN MESAFEYE YAYILDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU DUDEN SELALELERINI DE ICINE ALAN DUDEN CAYI'NDA YASANAN ZEHIRLI SU KAYNAKLI KOPUKLENME, ASAGI DUDEN OLARAK BILINEN DUDEN SELALESI ARACILIGIYLA DENIZE DE KARISTI. DENIZDEKI KOPUKLENME ISE 2 KILOMETREYI ASKIN MESAFEYE YAYILDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Kar ve soğuğa rağmen balık tezgahları boş kalmadı
 
2 gündür haber alınamayan yaşlı, evde ölü bulundu
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
rabia 19 Ocak 2021 Salı 21:46

kurumların tüm müdür amirleri günü kurtarma işinde. kökten çözüme el atacak babayiğit yok. nokta.

Yorumu oyla      1      1  
Bilal 19 Ocak 2021 Salı 12:27

Zamanında sorumluluk sahibi görevliler işini düzgün yapsaydı bugün bunlar yaşanmazdı.

Yorumu oyla      1      1  
300 ispartali 19 Ocak 2021 Salı 09:02

Eğer 300 tesis varsa, bu sorun 30 yıl devam edecek demektir. Basit matematik.

Yorumu oyla      1      1  
Serhat 19 Ocak 2021 Salı 08:37

Açıklamayı çevre müdürlüğü yapsın, neden çöpe gidilmedi. Karar siyasimi

Yorumu oyla      1      1  
taş 19 Ocak 2021 Salı 07:29

En basitinden apartmanlar bile atıklarını yeraltına veriyorlar,kafasına göre sondalar yapılıyor metrelerce ve buralara bağlantılar yapılıyor.Belediyeler ne yaparlar anlayan var mı,çevreyi kirletme konusunda ödül verilecek yerlerin başında Antalya geliyor.Olacak iş mi düden şelalesinden günlerce zehir akıyor,deniz bile temizleyemiyor.İnsanoğlu akıllanmaz az yatırım çok kazanmak için her şeyi yapar.Gayet basit Antalya Valiliği kurum ve kuruluşlardan bir heyet oluşturarak bütün tesisler fabrikalar denetlenmeli atıklarını yer altlarına veriyorlar mı vermiyorlar mı.

Yorumu oyla      1      1  
ben ceza meza bilmem 18 Ocak 2021 Pazartesi 23:50

kızıllıda çöp var. büyükşehir açıklama yapsın.rapor yayımlasın.çöp düdenlerin üstündemi değil mi.

Yorumu oyla      1      1  
the end 18 Ocak 2021 Pazartesi 23:16

bu konuda adil olunmalı. geçen senede böyle yapıldı. tamam deşarj yapan zerzemine veren işletmeler var ama kanun kural herkes için olmalı. bugün 10 firma yarın 10 firma. sorun düzelmez. herkes taşın altına elini koymalı. denetim herzaman olmalı. bugün antalyada kaç firma var kaçak halı yıkama, geri dönüşüm firmaları, penci endüstriyel firmalar bunların bir haritası bir kayıdı var mı hepsine gidildi mi, dsi sondajları dolaşıyor mu, çevre bakanlığı tüm antalyaya ulaştı mı, asatın kanalizasyon hattı yapmadığı bir çok yer var. oteller var kemerde zerzemine atıksu veren, kimse kusura bakmasın. kurumlar gereksiz işler yapıyor. asat gibi vergi alarak çok büyük bütçelere sahip olan kurum 10 yıldır altyapı yatırımı yok. cami, spor salonu, pazar yeri, düğün salonu yapacak nerdeyse, çevre müdürlüğü sadece sorunlar gazeteye çıkınca meydanlara çıkıyor. dsi sondajları tam denetleyebiliyor mu. lütfen 66 yaşındayım antalya gözümün önünde beton yığınına dönüştü. dönüşürkende altyapı yapılmadı. bugün amerika başkanları bile altyapıları yenileme sözü vererek seçilmeye çalışıyor. düdeni 55 yıl önce gören bu abinizi dinleyin.ne olur denetim, denetim, denetim. birde siyaset girmesin her işe. memurlarımız işini yapsın. teşekkürler.

Yorumu oyla      1      1  
Çevreci 18 Ocak 2021 Pazartesi 22:57

Bu denetimlerin sürekli yapılması temenni ederim mutlaka böyle bir kirliliğin oluşmasını beklemek değildir çevreyi korumak .mevcut işletmeler sanki dün kurulmuş gibi denetledik tespit ettik deniliyor lütfen artık sürekli ve etkin denetimler kontroller bekliyoruz balıklar öldükten sonra değil.

Yorumu oyla      1      1  
Şaka 18 Ocak 2021 Pazartesi 21:30

10 tesis mi, orda en az 300 tesis var ve tamamına yakını zemine veriyor, ayrıca kizilli çöp suyu ile ilgili denetleme oldu mu

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filyasyon ekiplerine araç desteği
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde koronavirüsle mücadele eden filyasyon ekiplerine 3 yeni araç geldi.
Kemer'e mobil atık getirme merkezleri
KEMER Belediyesi destekleriyle ilçede 6 mahalleye 'mobil atık getirme merkezi' yerleştirildi.
Antalya'da kısıtlama sonrası sahil keyfi
ANTALYA'da koronavirüs tedbirlerine yönelik hafta sonu uygulanan sokağa ...
 
Araç, caddeyi geçip park halindeki araçlara çarptı
ANTALYA'da sürücüsünün el frenini çekmediği hafif ticari araç, hareket ...
19 kadından 19 gerçek hikaye kitapta buluştu
ANTALYALI yazar-şair Şükran Torun'un proje koordinatörlüğünü yaptığı 'Herkes ...
Müzik camiasının acı günü
ANTALYA'daki birçok müzik korosunun saz heyetinde yer alıp, kabak kemanesiyle ...
 
Araçta 2 çocuğu varken uyuşturucu kullandı, polis baygın halde buldu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde otomobilinin yanında uyuşturucu madde kullanmış ...
Otomobillerden ses sistemi çalan hırsız tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 2 ayrı otomobilden ses sistemlerini çalan ...
Melek İpek'in tutukluluğuna itiraz reddedildi
ANTALYA'da, işkence görüp, kendisini ölümle tehdit eden 12 yıllık eşi ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva