Özel: Maltepe'deki mitinge 2 milyon 200 bin kişi katıldı
Özel: Maltepe'deki mitinge 2 milyon 200 bin kişi katıldı
Antalya'da şehitlik ziyareti
Antalya'da şehitlik ziyareti
Mahmut Tanal fırtınası: Her an karşınıza çıkabilir
Mahmut Tanal fırtınası: Her an karşınıza çıkabilir
Egzersiz her yaşta beyni güçlendiriyor
Egzersiz her yaşta beyni güçlendiriyor
27 Şubat 2025 Perşembe - 09:42

Antalya'da atık temizliği yapıp, 'Plastik Gerçekleri' raporu hazırladılar

EKOLOJİK Araştırmalar Derneği öncülüğünde iki yıldır sürdürülen 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' projesi kapsamında hazırlanan raporda; yıllık küresel üretim miktarı 380 milyon tonu aşan plastiklerin en az yarısının tek kullanımlık olduğu, 2039 yılına kadar iki kat artacağı öngörüldü.

Antalya da atık temizliği yapıp,  Plastik Gerçekleri  raporu hazırladılar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya sahillerinde iki yıldır devam eden 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' proje kapsamında EKAD gönüllüleri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların desteğiyle Konyaaltı, Lara, Belek plajlarında plastik atık temizliği etkinlikleri düzenlendi. EKAD Proje Koordinatörü Deniz Candaş, hazırladıkları 'Plastik Gerçekleri' adlı raporda, plastiğin yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğine dikkati çekerek, özellikle tek kullanımlık plastiklerdeki artışın küresel plastik kirliliği krizine yol açtığını açıkladı. Her yıl milyonlarca ton plastik atığın doğaya karıştığını belirten Candaş, “Bu durum tüm ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Plastiklerin yıkım ürünlerinin ve içerdikleri sayısız katkı maddesinin besin zincirlerine girmesi, insan dahil birçok canlıda sağlık sorunları yaratıyor. Toplama ve imha maliyetleri giderek artarken, birçok sektör bu kirlilikten olumsuz etkileniyor" dedi.

PLASTİKSİZ YAŞAM, GERÇEKÇİ BİR HEDEF DEĞİL

Tamamen plastiksiz bir hayatın gerçekçi bir hedef olmadığını belirten Deniz Candaş, “Özellikle bazı önemli sektörler için plastik neredeyse vazgeçilmez bir malzemeyken. Günlük hayatımızdan plastikleri tamamen çıkarmak mümkün olmasa bile bazılarının yerine koyabileceğimiz alternatifler var. Amacımız, plastikler ve yarattıkları kirlilik konusunda farkındalık kazandırmak, plastik kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılabileceğine dair örnekler vermek ve daha sürdürülebilir bir yaşam için alternatif yollar sunmak" diye konuştu.

NANOPLASTİK SORUNU BÜYÜYOR

Kimyasal yapılarındaki güçlü bağlar nedeniyle plastiklerin biyolojik ya da kimyasal süreçte parçalanmasının yüzlerce yıl alabildiği belirtilen raporda, “Güneş ışığı (UV), nem ve sıcaklık değişiklikleri gibi etkenlerle gittikçe daha küçük parçacıklara ayrılıp su kaynaklarına ve topraklara karışarak kirliliğe yol açıyor. Plastiklerin yıkımı sonucu oluşan ve boyutu 5 milimetreden küçük parçacıklara mikroplastik, 1 mikrometreden daha küçük parçacıklara da nanoplastik deniyor. Çevre ve sağlık açısından esas sorunu yaratan da yüz yıllarca doğada kalabilen bu yıkım ürünleri" denildi.

YILDA 380 MİLYON TON PLASTİK ÜRETİMİ

Plastik poşetler, pet şişe ve bardaklar, pipetler, tabaklar, çatal-bıçak takımları, streç film ve ambalajlar gibi ürünlerin tek kullanımlık plastikler olduğu kaydedilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Sadece tek sefer kullanılmak için üretiliyor ve sonra çöp oluyorlar. Üretimleri ucuz ve kolay. Bu nedenle büyük miktarlarda üretiliyorlar. Yıllık küresel üretim miktarı 380 milyon tonu aşmış olan plastiklerin en az yarısı tek kullanımlık. Büyük kısmı geri dönüşüme uygun değil. Bu nedenle de ciddi kirlilik sebebi. Çoğumuzun günlük yaşamının parçası olan plastik poşetler, şişe ve bardaklar, karıştırma çubukları, pipetler ve piknik gereçleri, kulak çubukları, ıslak mendiller ve ped, bebek bezi gibi hijyen ürünleri tek kullanımlık. Sigara filtreleri de tek kullanımlık plastik. Ve onlarca toksik kimyasal içeriyor."

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİN DOĞADAKİ ÖMRÜ

Tek kullanımlık plastikleri yaşamdan çıkarmanın mümkün olduğu, alternatifler tercih edilerek plastik kirliliğinin azaltabileceği ve doğanın korunabileceği vurgulanan raporda, tek kullanımlık plastik ürünlerin doğadaki ömürleri şöyle sıralandı:

“Plastik poşet 20 yıl. Plastik çatal- bıçak 100 yıl üzeri. Plastik pipet 200 yıl. Plastik şişe 450 yıl. Sigara filtresi- izmarit 10 yıl. Plastik diş fırçası 500 yıl. Bebek bezi 500 yıl. Misina 600 yıl."

PLASTİK ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKACAK

Plastiklerin doğaya ve insana etkilerinin ele alındığı raporda, ticari ölçekte 1940'lardan itibaren başlayan plastik üretiminin, günümüze dek üstel şekilde artış gösterdiği ifade edildi. Plastik üretim hacminin 2016'da 330 milyon ton civarındayken, günümüzde 380 milyon ton seviyesinde olduğu, 2039 yılına kadar da iki kat artacağı, yani 760 milyon tonu bulacağının öngörüldüğü kaydedildi. Kentleşme ve nüfus artışına bağlı artan tüketimin, doğaya bırakılan plastik atık miktarını hızla yükselttiği de ifade edilen raporda, mikro ve nanoplastik parçacıkların havaya, su kaynaklarına ve topraklara karıştığı dile getirildi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da metruk binada korkutan yangın
 
Bombalı saldırı şüphelisi 43 yıl sonra yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da metruk binada korkutan yangın
ANTALYA'da iddiaya göre madde bağımlılarının yaşadığı 2 katlı metruk binanın ...
Cem Küçük'ün korkusunu Antalya'da kimler yaşıyor?
Dursun Gündoğdu yazdı
Antalya'da 'Eskiden Kar Yağardı' sergisi
TÜRKİYE'nin birçok şehrindeki fotoğraf sevdalılarının çektikleri karlı ...
 
Antalya'da ilginç olay! Güya balık tutacaktı...
ANTALYA'nın Finike ilçesinde amatör balıkçı Selçuk Çele'nin avlanmak için ...
Antalya'da arkadaşını öldüren sanık: Cüzdanımdan para aldı
ANTALYA'da tartıştığı ev arkadaşı Tolga Taşkınel'i (23) öldüren Süleyman ...
Antalya Emniyeti yasta
ANTALYA'da dün evinde vefat eden polis memuru Fikret Oğuz (54) için İl ...
 
Antalya'da seraları soğuk vurdu, tüm ürünler zamlandı
ANTALYA'da son 1 haftada yaşanan aşırı soğuk, seralardaki ürünlerin olgunlaşmasını ...
Altın Portakal’ın en iyi filmi 'Mukadderat' gişede 87 bine ulaştı
61. ULUSLARARASI Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ...
Muratpaşa’dan podcast atölyesi
ANTALYA’da Muratpaşa Belediyesi, hızla büyüyen dijital medya alanlarından ...
 
Dursun Gündoğdu
Ayar, öyle değil, böyle olur
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye'ye sahip çıkın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bir Leyleğin verdiği mutluluk…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ay, matkapla delinecek
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayında oldukça aktif süreçlerden geçiyorsunuz, çünkü Venüs gezegeni 2 Mart itibarıyla sizin burcunuzda gerilemeye ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva