Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin yarışma filmlerinden Yönetmen Erol Mintaş'ın ilk filmi 'Annemin Şarkısı', Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) galasını yaptı.
ERDOĞAN'IN ANNE VE BABASI SALONDAYDI
Filmi izleyenler arasında festivalin Ulusal Uzun Metraj yarışma kategorisinde jüri başkanlığı yapan Yılmaz Erdoğan'ın Antalya'da yaşayan babası Nazım Erdoğan ve annesi Süheyla Erdoğan da vardı. Gösterimin yapıldığı Aspendos Salonu'nda hemen oğullarına ayrılan koltuğun arkasına oturan Erdoğan çifti, Yılmaz Erdoğan'ı salonda alkışlarla karşıladı. Erdoğan, salonda karşılaştığı annesine ve babasına sarıldı.
SARAYBOSNA ÖDÜLLÜ FİLM
Erol Mintaş'ın yönetmenliğini yaptığı Saraybosna Film Festivali'nde bu yıl 'En İyi Film' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülüyle dönen, başrollerinde Feyyaz Duman, Zübeyde Ronahi, Nesrin Cavadzade'nin yer aldığı film, genç öğretmen Ali ve yaşlı annesi Nigar'ın 90'lardan bu yana Kürt göçmenlere ev sahipliği yapan İstanbul'un Tarlabaşı semtinden kentsel dönüşüm projesiyle çıkmak zorunda kalmasının yarattığı gerilimi anlatıyor.
KOBANİ'YE DESTEK İSTEDİ
Gösterimin ardından düzenlenen söyleşi, festivalin 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan 9 filmden 15 ismin imzasının bulunduğu sansüre karşı ortak bildirinin yönetmen Erol Mintaş tarafından okunmasıyla başladı. Mintaş, metnin ardından Kobani'de devam eden süreç nedeniyle çok karışık duygularla bu festivale geldiklerini belirterek, "Her yerde bir fırın açılabiliyorsa sinemalar da devam etmeli. Eğer bir yerde son fırın kapanıyorsa sinemalar o zaman kapanmalı bence. Burada olmamız bu anlamda festivale sahip çıkmak adınadır" diye konuştu. Mintaş ayrıca change.org üzerinden devam eden ve Kobani'ye insani yardım koridoru açılmasını talep eden imza kampanyasına destek istedi.
Erol Mintaş, filmde öğretmen Ali'nin annesinin aradığı şarkıya ilişkin de Kürtler için müziğin bir çığlık olduğunu belirterek, "Bugün sinema böyle bir mecraya dönüştü. 90'lardan ve öncesinde anadilimizle bütün bağlar kesilmişken elimizde annemiz ve şarkılarımız vardı. Bunlar bizi canlı tuttu. Gönül borcu olarak da filmi okuyabiliriz" diye konuştu.
Mintaş, bir soru üzerine Kürt sorununda ileriye giden her adımı desteklemeye hazır olduklarını belirterek, "Normalleşme en çok biz Kürtler için önemli. Savaş bitmedi ama bir sakinleşme, konuşma durumu var. Bunun devam etmesi gerekiyor. Olan şey çok basit, durduk ve birbirimizi dinlemeye başladık. Geriye dönüşlerin önünün açılması gerekiyor. Yeniden dönmek, köylerini kurmak istiyorlar. Yeniden dönüş yeniden bir inşadır. Bizi yeniden inşa edecek her şeyin önünün açılması gerekiyor" diye konuştu.
Filmde anneyi canlandıran Zübeyde Ronahi, rolü önce kabul etmediğini, ama sonrasında ailesinin de araya girmesiyle ikna olduğunu belirterek, "Bir yaptım bir daha yapmayacağım. Heyecan yapmadım. Gayet doğal yaptım. Çok da güzel olmuş" dedi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -