Özellikle 90 jenerasyonu katılımcı sözlükler sayesinde sosyal medya ile tanıştı denebilir. Twitter ve Facebook gibi oldukça bilinir ve dünyaya mal olmuş sosyal ağlardan çok daha eskiye dayanan katılımcı sözlükler ülkemizde ilk kez 1999 yılında ekşi sayesinde hayatımıza girdi.
Bu zamana kadar yüzlerce katılımcı sözlük ile tanıştık, birçok sözlük açıldı, yüzbinlerce insan bu sözlüklerde içerik üretti, etkileşime girdi, gündemi yorumladı, ilişkiler kurdu.
Ancak ne yazık ki günümüzde katılımcı sözlükler eski rağbetini kaybetti denebilir.
Bunun başlıca sebepleri var, öncelikli sebebi elbette katılımcı sözlük sektörünün tekelleşmesi ve ekşinin gerçekten otoriter bir güce kavuşması oldu.
Neticesinde katılımcı sözlükler bir sosyal medya statüsünde oldukları için masrafları da çoktu. Bunu finanse etmekte zorlanan diğer birçok sözlük günümüzde aktifliğini kaybetti ve azalarak bitti.
Sözlük kültürü bitti mi derken pandemi ile beraber hayatımıza normalsozluk adında bir sözlük sitesi açıldı. Bu site katılımcı sözlükler sıralamasında listelere hızlı bir giriş yaparak ekşiden sonra en aktif ikinci sözlük olarak kendisine yer buldu.
Sözlüğü öne çıkaran belirli başlı bir takım özellikleri var, öncelikle hiç denenmemiş bir konseptte yayın yapıyorlar, küfürsüz bir sözlük platformu.
Sözlükte bir filtre var, küfür edildiği zaman, küfrün sahibi profilin statüsü çaylağa çekiliyor ya da yaptırım uygulanıyor.
Bu sayede içeride kaliteli bir sosyal ortam oluşturmak amaçlanmış ve nispeten diğer mecralara göre seviyenin yüksek olduğu söylenebilir.
Bununla beraber sözlük içerisinde bir de kütüphane bulunuyor. Bu kütüphane bağışlarla büyüyen ve an itibariyle içerisinde binlerce kitap bulunuyor. Bu kitaplar, normalsozluk üyelerine ayda 1 olmak kaydı ile ücretsiz olarak dağıtılıyor. Normalsozluk sizlerden kitap ücreti almıyor, yalnızca kapıda kargo ücreti ödeniyor, eğer öğrenciyseniz sözlük yönetimine belgenizi göndererek kargo ücreti ödememeniz de imkan dahilinde.
Aynı zamanda sözlük, buradaki fazla kitapları kimi zaman anadoluda belirli köy okullarının kütüphanedeki kitap eksikliklerini göndermek için düzenli olarak gönderim sağlıyor.
Normal Kulüpler ile Sosyalleşmek de Çok Kolay
Normal sözlük içerisinde, bir takım sosyal kulüpler bulunuyor.
Örnek olarak, kitap edebiyat kulübü, okuma kulübü, bilim sanat kulübü, müzik kulübü gibi.
Bu kulüpler sayesinde normalsozluk üyeleri, içeride ilgi alanlarına göre insanlar ile çok rahat bir şekilde kaynaşıp, sosyal ilişki kurabilmekteler.
Sözlüğün kendisinin de küfürsüz olduğunu hatırlarsak, seviyeli bir ortamda sosyal bir tecrübe üyelerine sağlanmış oluyor.
Normal Radyo 7/24 Canlı Yayın Yapıyor
Normalsozluk içerisinde, bir de normal radyo adını verdikleri 7 gün 24 saat canlı yayında olan bir internet radyosu bulunuyor. Bu radyoda üyeler istedikleri konuda podcast tarzı sohbet programları gerçekleştirip diğer normalsozluk üyelerine hitap edebiliyorlar.
Dilerlerse müzik programları ile de hoş anlar yaşatabiliyorlar.
Tamamen dışarıya açık olan normal radyoyu dilerseniz sizler de dinleyebilirsiniz.
Normalsozluk, 7 Kasım 2020’de yayın hayatına girdi ve her geçen gün üzerine koyarak büyüyor, sizler de bu mecranın bir parçası olmak için aşağıdaki linkten kayıt olabilirsiniz.
Kayıt olmak için yapmanız gereken tek şey, bir mahlas belirleyip aktivasyon için mail adresinizi girmek.
https://normalsozluk.com
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |