Hürriyet Gazetesi'nin 2004 yılında başlattığı 'Aile İçi Şiddete Son' kampanyası kapsamındaki eğitim çalışmaları devam ediyor. Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) Halkla İlişkiler ve Fotoğrafçılık Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında Isparta'ya gelen Neşe Hacısalihoğlu, aile içi şiddetin ülkemizde ulaştığı boyutu anlattı.
Bugüne kadar 78 il ve 13 ülkeden 7 bin 29 mağdura hizmet verdiklerini belirten Hacısalihoğlu, Türkiye'de her iki mağdurdan birinin şiddete maruz kaldığını söyledi. Ülkemizde hala izinsiz evden çıkamayan ve ailesiyle yıllarca görüştürülmeyen kadınlar olduğunu belirten Hacısalihoğlu, "Bu sadece bir güç gösterisi. Ve bunun adı sosyal şiddettir" dedi. Her 5 evden 2'sinde şiddet olduğunu sözlerine ekleyen Hacısalihoğlu, "Şiddetin neden kaynaklandığına dair çok değişik bilgiler veriliyor. Şiddet uygulayanların psikolojik sorunu bulunduğu, bunların içinde ön plana çıkmakta. Ama bize göre nedeni bu değil. Her 5 evin 2'sinde psikolojisi bozuk insanlar olamaz. Biz şiddetteki en önemli nedenlerin başını, onun bir eğitim aracı gibi görülmesine bağlıyoruz" diye konuştu.
GÜÇ EL DEĞİŞTİRİYOR
Dayağın 'terbiye etme' aracı olarak kullanıldığını kaydeden Neşe Hacısalihoğlu, toplumun bunu normalleştirdiğini belirterek, "Maalesef olumlu modeli bile 'light erkek' tiplemesiyle olumsuzlaştırmışız" dedi. Yaşlı erkeklerin eşleri ya da çocukları tarafından dövüldüğüne dikkat çeken Hacısalihoğlu, burada gücün el değiştirdiğine dikkat çekerek şöyle dedi:
"Dün onlar dövüyordu, 'bugün sıra bizde' mantığı ön plana çıkıyor. Yani güç söylediğim gibi el değiştirmiş şekilde karşımıza çıkıyor. Çünkü şiddet öğrenilmiş oluyor. Öğrenen de güç eline geçtiğinde aynısını kendisi uyguluyor. Ve inanın şiddet bazen kendini otomatiğe bağlıyor. Bir keresinde eğitim çalışması yapıyoruz, toplantıda bir kadın ve çocuğu var. Kadın pür dikkat bizi dinliyor, ama çocuk huysuzlaşınca hiç farkında bile olmadan ağzının üstüne tokadı indirdi. Donup kaldım. İşte bu şiddetin otomatiğe bağlandığının en önemli kanıtlarından biriydi. Sanki şiddet otomatik pilotta ilerliyor."
Aile içi şiddetin sadece yoksul ve eğitimsiz ailelerde değil, her yerde, her kesimde ve her ailede görülebildiğini aktaran Hacısalihoğlu, şiddet gören kadınlara da önemli çağrılarda bulundu. Şiddeti yaşamanın kader olmadığını söyleyen Hacısalihoğlu, "Artık şiddet bir telefonla engellenebilir. Bir telefon etmek, yeni bir hayata başlamak için yeterlidir. Bu şekildeki kadınlarımız 0212 6569696 veya 0549 6569696 numaralı aile içi şiddet acil yardım hattını kullansınlar" önerisinde bulundu.