GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
13 Ağustos 2018 Pazartesi - 11:59

Sağlıklı bir bayram geçirmenin 8 altın kuralı

Kurban Bayramı’nda et tüketim miktarının artmasına bağlı olarak bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir ya da kronik hastalıkları olan kişilerin şikayetleri artabilir.

Sağlıklı bir bayram geçirmenin 8 altın kuralı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Et ağırlıklı zengin içerikli ve lezzetli sofralar… Tüm aileyi bir araya getiren yüksek kalorili öğle ve akşam yemekleri… Kurban Bayramı’nın, yeme alışkanlıklarını değiştiren geleneksel yapısı, kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabiliyor. Özellikle; kalp, hipertansiyon, diyabet ile gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar, et ve tatlı tüketiminin artışına bağlı olarak önemli şikayetler yaşayabiliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu dönemde, bayram süresince beslenme kurallarına uyulması önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, kurban bayramında doğru beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.

Öğünlerdeki et miktarına dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketim miktarının artmasına bağlı olarak bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir ya da kronik hastalıkları olan kişilerin şikayetleri artabilir. Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve koroner kalp hastalıkları riskini artırır. Dolayısıyla et tüketim miktarında ve sıklığında dikkatli olmak gerekir. Öğünlerde 60-90 gramı aşmayacak 2-3 köfte büyüklüğünde et tüketmek, günlük gereksinimi karşılar.

Pişirme şekli önemli

Kanserojen öğelerin oluşumunu, ette bulunan vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için eti pişirme tekniklerine dikkat etmek gerekir. Etin; ızgara, fırın ve haşlama şeklinde hazırlanması sağlıklı olacaktır. Yağda kızartma ya da kavurma gibi yöntemlerin tercih edilmemesi önerilir. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri ise yağ eklenmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme işlemi gerçekleştirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

Etin yanında farklı besin grupları da tüketilmeli

Etin besleyici özelliğinden maksimum oranda yararlanmak ve bağırsak sağlığını düzenlemek için etin yanında çeşitli besin öğelerinin bir arada bulunduğu seçenekler oluşturulmalıdır. Sebzeler, tahıllar ile süt ve süt ürünleri etle birlikte tüketilmesi önerilen sağlıklı besin gruplarıdır.

  • Etteki demir miktarını artıran yeşil sebzeler
    C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, etin yanına iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artırır ve vücudun demirden daha çok yararlanmasını sağlar. Bununla birlikte bağırsak düzeni için gerekli posa ve diğer vitamin ile minerallerin alınmasına da yardımcı olur.  
  • Vücut için gerekli mineralleri içeren tahıl grupları
    Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri içerir. Bu nedenle etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir.
  • Vitamin değeri yüksek süt ve ürünleri  Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır.

Sağlıklı bir bayram için…

  1. Sabah güne kahvaltı ile başlayın.
  2. Günde 2-2.5 lt su tüketin.
  3. Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
  4. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin.
  5. Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın.
  6. C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüketin.
  7. Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.
  8. Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.

 
Mudanya'daki villaların çevresine çabuk tutuşmayan ağaçlar dikilecek
 
Hırsız lojmana dadandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hastalıklı hayvana dikkat ilk mesaj deride veriyor 14 Ağustos 2018 Salı 15:18

3 yıl. Önce anneme komşular bir parça et geldi doğrayıp kavuralim dedim bayramdan sonra Dr gitmek zorundakaldim.eti tutan.sol elimin 2 yerinde karnabahar gibi içi dolu minik et parçacıkları oluştu ve gün geçtikçe büyüyordu Dr "kurbanda hastalıklı hayvanın etini kesmissin. ondan olur bu deri hastalığı "dedi...Bilginize eldiven kullanın sağlıklı olduğuna emin olun.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte kimlikle böbrek nakli olan cinayet zanlısı yakalandı
SAKARYA'da alacak para meselesi yüzünden Z.E.'yi öldüren İ.A., 11 yıl ...
57 firmadan 15'i güvensiz çıktı
Sağlık Bakanlığı, denetime tabi tutulan 57 firmadan 15'inin güvensiz olduğunu belirledi.
240 kilo olan Cuma, kilo verip evlenmek istiyor
HATAY'ın İskenderun ilçesinde 240 kilo olan Cuma Yıldız(48), sağlık durumu ...
 
Doğru klima kullanımı için 4 uyarı
Hava sıcaklığının ve havadaki nem oranlarının çok yüksek olduğu yaz günlerinde, ...
Şeker ve obeziteye tek dozda son...
Akdeniz Üniversitesi doktorları müthiş bir buluşa imza attı. Şeker hastalığı ...
Ayak mantarından korunmak için 10 altın kural
Birçok kişide görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan ayak mantarı, parmak ...
 
Bu renkleri giyerseniz sivrisinek size uğramaz
YAZ aylarında böcek ısırıklarının hızla arttığını söyleyen Uz. Dr. Mahmut ...
Antalya'da Azime'yi yaşama bağlayan operasyon
ANTALYA'da iki kez yapılan böbrek naklini vücudu kabul etmeyen, kan kaçağı ...
Zeynep'in dikilen parmağı alındı
SİVAS'ın Yıldızeli ilçesinde traktörün motorundaki pervaneye kaptırdığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva