Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
11 Şubat 2023 Cumartesi - 11:09

Prof. Dr. Pampal: 'Kırılacak' diye uyardık

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin meydana geldiği bölgedeki fay hatları üzerine 3 bilimsel kitap yazan, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, büyük yıkıma yol açan depremlerin beklenen depremler olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Pampal:  Kırılacak  diye uyardık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Hatay’da bulunan fay hatlarına ilişkin yıllarca çalışma yaptığını, Doğu Anadolu fay hattında enerji biriktiğini ve meydana gelen depremin sürpriz olmadığını söyledi. 2010 yılında Hatay’da düzenlenen konferansta, bölgenin depremsellik açısının önemine vurgu yaptığını anlatan Pampal, 'Hatay İlinin Depremselliği, Deprem Tehlikesi ve Riskleri' ile 'Depremler Doğal Afet midir? Depremlerle Baş Edebilmek’ isimli kitaplarında bölgede büyük depremin beklendiğini vurguladığını söyledi. Pampal ayrıca 'Hatay İlinin Depremselliği, Deprem Tehlikesi ve Riskleri' kitabında kendi çizdiği harita ile de bölgede meydana gelecek deprem ile etkilenecek yerler ve Savrun fayının risk açısından önemini ortaya koyduğunu söyledi.

'ORTA MARMARA FAYI KIRILMAK İÇİN BEKLİYOR'

Pampal, 7.6 büyüklüğündeki depremin olduğu fay hattını doktora tezinde çalıştığını kaydederek, "Yıllardır konuşuyoruz, bölgenin depremselliğini biliyoruz. Kuzey Anadolu fayı dünya ölçeğinde en önemli, en diri, deprem yaratan faylardan biri. 1939 Erzincan depreminden sonra 10’un üzerinde 7’den büyük yıkıcı etki yapan deprem üretti. Doğudan başladı, batıya şu anda İstanbul'un Avrupa yakasının hemen güneyinde kıyıya 15 kilometre mesafede 1866’da kırılan Orta Marmara fayına kadar geldi. Bu fay da kırılmak için bekliyor İstanbul’u tehdit eden tehlikenin kaynağı olarak" dedi.

'BU DEPREMLER YEDİSU FAYINI ETKİLEYEBİLİR'

Pampal, Doğu'da da Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu fayının kırılmamış bir parça olarak beklediğine dikkat çekip, "Bu da 1700’lü yıllarda kırılmış, enerjisini biriktirmiş, tekrarlanma süresini tamamlamış, kırılmak üzere. Bu depremler onu da etkileyebilir. Hatay’a kadar gelen fay, buradan Kahramanmaraş’a uzanıyor, Doğu Anadolu fayı ile birleşiyor. İskenderun-Hatay arasından Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl üzerinden Karlıova’da Kuzey Anadolu fayı ile birleşiyor. İkinci depremi yapan fayı, doktora tezi olarak ele almıştım. Adana’dan başlayarak Göksun’a doğru isimlendirdiğim bir fay Savrun fayı. Doğu Anadolu fayı ile kesişiyor. Bu iki fayın kesiştiği yer zaten Arap, Anadolu ve Afrika levhalarının kesiştiği yer. Bu ufak tefek bir kırık değil. Biz yıllarca bu bölgenin tehlikesini dile getirdik. Hatay’da 2010 yılında bir konferans vermiştim, onu kitap olarak da yayımladık" diye konuştu.

'2 YIL ÖNCE, FAY KIRILACAK, DİYE SÖYLEDİK'

Pampal, kırılan fay hatlarına ilişkin "Kırılmanın başladığı yer Pazarcık bölgesi, Doğu Anadolu Fayının kırılmak üzere olan bir bölgesiydi. Oradan da Gölbaşı-Sincik segmenti var. Onun kuzeyi 2 yıl önce Elazığ-Malatya’yı vuran depremde kırılmıştı. 6.8 büyüklüğünde deprem yaratmıştı. Korktuk, depremden sonra sıklıkla dedik ki 'Doğu Anadolu fayı kırılıyor, yırtılmaya başladı, güneye doğru devam edecek, Sincik Gölbaşı ve Gölbaşı Türkoğlu topun ağzında'. Gölbaşı Türkoğlu’nun üzerinde durmamızın nedeni orada 1115 ve 1513’te 2 deprem olmuş. 40 bin can kaybı var Maraş’ta olan depremde. 1513’te yeniden kırılmış. O günden bugüne 510 yıl geçmiş. O kadar çok enerji birikmiş ki kırıldı kırılacak, bir sebep bekliyor. Sivrice-Pütürge oldu, güneye doğru stres yükledi. 'Kırılacak' diye bunu bu açıklıkta dile getirdik. Bazı arkadaşlar bile 'beklemiyorduk' diye laflar diyorlar, yadırgıyorum. Bölgeyi iyi tanımadıkları anlaşılıyor" dedi.

'ZEMİNİN DEPREMİ BÜYÜTME ETKİSİ'

Prof. Dr. Pampal, depremin bu kadar hasar vermesinin başlıca nedeninin depremin büyüklüğü, boşalan enerjinin büyüklüğü olduğunu vurguladı. Pampal, "Yaklaşık 20 bin kişinin hayatını kaybettiği 19 Ağustos depreminden 8-10 kat daha büyük. 9 saat sonra Elbistan civarında 7.6’lık ikinci deprem tam tüy dikti, sildi süpürdü. Bu 2 depremi biraz daha derinlemesine incelersek; depremler çok sığ, Marmara depremine göre yarı yarıya daha sığ, yüzeye daha yakın bir kırılma oldu, yapılar devrilmedi göçtü. Altan dalgalar vurunca bina neredeyse yukarıya doğru uçar, kalkar ve yeniden düşer, bina göçer. Üst merkezden uzaklaştıktan sonra yapılar devrilir, deprem kuvveti bu defa yanal olarak gelir. Hasarı etkileyen en önemli faktör depremin büyük olmasının yanında zeminin depremi büyütme etkisi; 3 kata kadar büyütüyor ve buna yapı dayanmıyor, hele bizim gibi kötü yapılmış yapılar asla dayanmıyor. Bu yerleşim alanlarımızın neredeyse tamamı alüvyon zeminler üzerine kurulmuş ve ağır yapılardan oluşuyor; betonarme çok katlı. Depremde hissedilen şiddet 7.7, 7.6 değil, bunu 3 ile çarpın" diye konuştu. 

'YENİ KIRILMALAR SÜRPRİZ OLMAZ'

Prof. Dr. Pampal, özellikle Hatay'da çalıştığını anlatarak, "Fayların karakterlerini biliyorum. Tehlike tamamen geçmiş değil, devam edebilir, oralarda stres arttı. Bir de kuzeye doğru Elbistan, Ekinözü, Sürgü fayını kesen Malatya fayı var. Yukarı doğru gidiyor sonra sağa dönerek Ovacık fayı olarak Kuzey Anadolu fayına ulaşıyor, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl. Bir de Karlıova ile Erzincan arasında Yedisu fayı zaten kırıldı kırılacak. Bu büyük levha hareketleri sonrası, altüst olan o bölgenin yer kabuğundaki stres bu hatlar boyunca arttı. Buralarda yeni kırılmalar olursa bu bizim için sürpriz olmaz. Buralarda tehlikenin geçmediğini söyleyebiliriz" dedi. 

GAZI UNIVERSITESI DEPREM ARASTIRMA MERKEZI KURUCU BASKANI PROF. DR. SULEYMAN PAMPAL, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU. PAMPAL, 10 ILI ETKILEYEN DEPREM BOLGESINDEKI FAYLARA ILISKIN 3 BILIMSEL KITAP YAZDI. FOTO-MUHAMMET BAYRAM-ANKARA-DHA

GAZI UNIVERSITESI DEPREM ARASTIRMA MERKEZI KURUCU BASKANI PROF. DR. SULEYMAN PAMPAL, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU. PAMPAL, 10 ILI ETKILEYEN DEPREM BOLGESINDEKI FAYLARA ILISKIN 3 BILIMSEL KITAP YAZDI. FOTO-MUHAMMET BAYRAM-ANKARA-DHA

GAZI UNIVERSITESI DEPREM ARASTIRMA MERKEZI KURUCU BASKANI PROF. DR. SULEYMAN PAMPAL, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU. PAMPAL, 10 ILI ETKILEYEN DEPREM BOLGESINDEKI FAYLARA ILISKIN 3 BILIMSEL KITAP YAZDI. FOTO-MUHAMMET BAYRAM-ANKARA-DHA

GAZI UNIVERSITESI DEPREM ARASTIRMA MERKEZI KURUCU BASKANI PROF. DR. SULEYMAN PAMPAL, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU. FOTO-MUHAMMET BAYRAM-ANKARA-DHA

GAZI UNIVERSITESI DEPREM ARASTIRMA MERKEZI KURUCU BASKANI PROF. DR. SULEYMAN PAMPAL, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU. FOTO-MUHAMMET BAYRAM-ANKARA-DHA

Şaduman TÜRKAY- Muhammet BAYRAM/ ANKARA, (DHA)

 
125'inci saatte kurtarıldı, madenciye öperek teşekkür etti
 
Depremzedelere destek için dikiş makinesinin başına geçtiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
125'inci saatte kurtarıldı, madenciye öperek teşekkür etti
MALATYA'nın Battalgazi ilçesinde, depremden 125 saat sonra enkazdan sağ ...
80 ton kivi, deprem bölgesine gönderildi
BARTIN'da Kerem Aydın, bahçesinden toplayıp depoya bıraktığı 80 ton kiviyi, ...
Yaşadıkları korku dolu anları anlattılar: ‘Artık bittik’ dedim
KAHRAMANMARAŞ’ta uykuda yakalandıkları depremde hasar gören evlerinden ...
 
Şato villaların sahibi: Burada kalınmaz
BOLU'nun Mudurnu ilçesinde yapımı yılan hikayesine dönen şatoyu andıran ...
TCDD'nin vagonları depremzedelere ev oldu
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin vurduğu Malatya'da, Türkiye Cumhuriyeti ...
Gönderilen 6 TIR'lık gıda malzemesini çalmışlar
DEPREMİN vurduğu Hatay'da hasar gören evlerden hırsızlık yaptığı tespit ...
 
Depremzedeler için poğaça hazırlayıp, gönderdiler
MUŞ’ta Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nde görevli ...
8 katlı binadan 122 saat sonra kurtarıldı
DİYARBAKIR'da yıkılan 8 katlı apartmanın enkazı altında kalan Maşallah ...
'Yağma suçunun cezası 15 yıl'
DEPREM bölgesindeki yağma ve nitelikli hırsızlık suçları işleyen zanlılar, ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva