Prof. Dr. Muhsin Akbaba, mevsim değişikliklerinde gribal enfeksiyonlar, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın daha çok görüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Akbaba, "Yapılan araştırmalara göre görülme sıklığı artan hastalıklardan dolayı hastanelere başvuru ve yatış oranları da artıyor. Mevsim değişimlerinde, öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Sebze ve meyve ağırlıklı, vitamin değeri yüksek besinler tüketilmesinde yarar var" dedi.
'AĞRILARINIZ ARTABİLİR'
Hava ve mevsim değişikliğinin insan biyoritmini olumsuz etkilediğini, bu nedenle bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini kaydeden Prof. Dr. Muhsin Akbaba, şöyle konuştu:
"Mevsimsel değişimlerde bazı hastalıkların görülme sıklığının artmasının en önemli nedeni, vücudun metabolizmasında meydana gelen değişimlerdir. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artmakta ve bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınmaktadır. Bu taşıma dengesi bozuklukları, iklim değişikliği dönemlerinde sıkça karşımıza çıkmakta, insanlarda yorgunluk belirtilerine ve hatta ruhsal sıkıntılara yol açmaktadır. Bu dönemde kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları artmakta, yorgunlukla birlikte, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları da görülebilmektedir. Bu belirtiler ciddi boyutlara ulaştıysa, uzman hekime görünmenizde yarar vardır."
Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)