Konuyla ilgili öğrenci, er ve erbaşlara da ulaşacaklarını vurgulayan Kaya, vatandaşların işe başladıklarında, çalıştıkları kurumlardan sosyal güvence istemelerini önerdi. Bu çerçevede bilgilendirme toplantıları da yapılacağını kaydeden Kaya, "Okullarda Genel Sağlık Sigortası'nı da anlatacağız. Kayıtdışı istihdamla mücadelenin herkesin görevi olduğunun altını çizeceğiz. Sosyal güvencenin bir hak olduğunun üzerinde duracağız" dedi.
Kayıtdışı istihdamın hem çalışana, hem işverene zarar verdiğini hatırlatan Kaya, "Çalışmalarımızın amacı kayıtdışı istihdamla mücadeleye, kayıtlı sistemin teşvikiyle ilgili oluyor. Sigortalı kimselerin, 5510 Sayılı Kanun gereği işe başladıklarında işe başladıkları işveren adını, soyadını, işyeri adresini, işe başlama adreslerini bildirme zorunluluğu var. Birey işe başladığını bildirmezse, ancak genel bir taramada veya ihbarda ortayla çıkacaktır. Çalışan işe başladığında mutlaka sosyal güvencesini istesin ve sağlatsın. Bu sağlanamıyorsa müdürlüğümüze yazılı olarak başvursun. Biz de kurum olarak gerekli tespiti yapalım" diye konuştu.
Sosyal güvencesiz işçi çalıştırmanın cezasının büyük olduğuna dikkati çeken Kaya, "Kurumumuzda kayıtdışı ile ilgili olsun evrakla ilgili süreçlerin olsun hepsi idari para cezasına konu. Cezalar çok caydırıcı bir şekilde uygulanıyor. Aynı yıl içerisinde birkaç defa kayıtdışı tespitimiz olursa onların cezaları katlanıyor" diye konuştu.
Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)