Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKUZAL) Müdürü Doç. Dr. Namık Kemal Sönmez, "Tarım alanları üzerinde yapılan üretimlerin sebzelerden mi yoksa meyvelerden mi oluştuğu, ne kadar sera varlığı olduğu gibi bilgilere uzaktan algılama sayesinde artık daha net ulaşabiliyoruz" dedi.
Doç. Dr. Namık Kemal Sönmez, Aksu Ovası'nda yetiştirilen buğdayda verim tahminiyle ilgili bir çalışmada yüzde 98 gibi çok yüksek doğruluk oranı yakaladıklarını belirterek, bu başarının uzaktan algılamanın mutlaka kullanılması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. Turunçgillerin alansal dağılımıyla ilgili bir başka araştırmada elde edilen başarının da benzer olduğuna dikkati çeken Sönmez, "Yürüttüğümüz başka bir araştırmada örtü altı üretim alanlarının sayısallaştırılması ve kayıt altına alınması projesidir. Bunda da yüzde 95-98 oranında başarı elde edilmiştir" dedi.
Bir bölgedeki toplam arazi varlığı ve halihazırdaki arazi şekillerinin belirlenmesi, tarım alanlarında sürdürülen faaliyetlerin saptanması araştırmaların uzaktan algılamayla çok rahat şekilde tespit edildiğini açıklayan Sönmez, Antalya'nın ilçelerinde benzeri çalışmalar yapılarak tarım ürünleri konusundaki istatistiksel veri sıkıntılarının giderilebileceğini belirtti. Sönmez, Korkuteli'ndeki armut, Elmalı'daki elma bahçesi varlığının ne kadar olduğu, tahmini verim değerleri gibi verilere uzaktan algılama sayesinde çok daha kolay olarak ulaşılabildiğinin altını çizdi.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)