3 yılda tamamlanması beklenen çalışmada sedir ağacının don ve kuraklık gibi olumsuzluklar karşısında gösterdiği büyüme dinamikleri ortaya konulacak.
'Toros Sediri'nin doğal yaşam alanı olan Toroslarda ve Orta Avrupa'daki plantasyonlarda ağaç büyüme dinamikleri, karbon alımı, su kullanımını ve ekonomik potansiyeli' adlı araştırma projesi kapsamında; Almanya Hohenheim Üniversitesi Botanik Enstitüsü'nden iki uzman ve Antalya Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nden görevliler Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde bulunan Sedir Araştırma Ormanı'nda 3 deneme alanı kurarak çalışmalara başladı.
365 GÜN İZLENECEK
Deneme alanlarında bulunan ağaçlara elektronik çap artımı ölçerler, özsuyun akış hızını ölçen cihazlar ve gövde sıcaklığı ölçen sensörler yerleştirildi. Ağaçlara takılan cihazlar ve kullanılacak diğer elektronik ölçüm aletleri sayesinde sedir ağaçlarının büyüme ve su iletim hızları, tükettikleri karbondioksit ve ürettikleri oksijen miktarları ölçülebilecek. Yine saatlik olarak sahadaki yağış, sıcaklık, nisbi nem, toprak sıcaklığı ve ışık gibi lokal iklim parametreleri de ölçülebilirken, yapılan otomatik kayıtlar sayesinde sedir ağaçlarının yılın 365 günü nabzı ölçülecek.
BÜYÜME DİNAMİKLERİ
3 yılda tamamlanması planlanan çalışma sonucunda, sedir ağacının don ve kuraklık gibi olumsuzluklar karşısında gösterdiği büyüme dinamiklerinin ortaya konulması bekleniyor. Çalışma ile iklim değişikliğinin sedir ormanlarına olabilecek etkileri ve türün Orta Avrupa'da gösterebileceği ağaçlandırma başarısının ne düzeyde olabileceği konusunda önemli bilgiler elde edilmesi de bekleniyor.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)