Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakim karşısında
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakim karşısında
Pınar Deniz'den oğlu Fikret Hakan'la ilk paylaşım
Pınar Deniz'den oğlu Fikret Hakan'la ilk paylaşım
Mehmet Ali Erbil mahkemeye koştu
Mehmet Ali Erbil mahkemeye koştu
Sur Yapı, yeni konut projesinin ön satışta olduğunu duyurdu
Sur Yapı, yeni konut projesinin ön satışta olduğunu duyurdu
29 Nisan 2025 Salı - 09:52

Antalya'da deprem sonrası 'dijital güvenlik' uyarısı

TÜKETİCİ Konfederasyonu (TÜKONFED)Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, afet anlarında milyonlarca kişinin aynı anda yakınlarına ulaşmak için mobil ağlarda yoğunluk oluşturduğunu, bu gibi durumlarda internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Antalya da deprem sonrası  dijital güvenlik  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, deprem sonrası iletişim ve dijital güvenlik konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Depremlerin ardından cep telefonlarının çekmemesi ya da internetin yavaşlamasının altyapıya aşırı yüklenmesinden kaynaklandığını belirten Muharrem Baki, afet anlarında iletişimde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

'ARAMA YERİNE MESAJ GÖNDERİN'

Baki, afet anlarında milyonlarca kişinin aynı anda yakınlarına ulaşmak istemesi nedeniyle mobil ağlarda yoğunluk oluştuğunu söyledi. Bu gibi durumlarda telefonla aramak yerine kısa mesaj ya da online mesajlaşma uygulamaları gibi internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasının daha sağlıklı olacağını vurgulayan Baki, "Bu uygulamalar daha az internet kullanır ve genellikle daha hızlı çalışır" dedi. Depremin ardından başkalarının da yakınlarına ulaşması adına bilinçli olunması gerektiğini belirten Baki, "Yakınlarımıza ulaştıktan sonra başkalarının da yakınlarına ulaşması için internet ve şebekeyi yeteri kadar kullanalım" diye konuştu.

DİJİTAL DOLANDIRICILARA DİKKAT

Deprem sonrası sahte yardım kampanyalarına karşı vatandaşları uyaran Baki, SMS, sosyal medya ya da internet siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Baki, "Size gelen bağış linklerini mutlaka resmi kurumlarla karşılaştırarak kontrol edin" dedi.

Sosyal medya üzerinden gönderilen ve yardım talebi gibi görünen mesajlarda istenen kişisel bilgilere kesinlikle yanıt verilmemesi gerektiğini belirten Baki, "Devlet, SMS ile sizden banka bilgisi ya da T.C. kimlik numarası istemez. Bu tür talepler siber dolandırıcılık girişimidir" diye konuştu.

'DİJİTAL PANİK YARATMAYIN'

Sosyal medyada aynı fotoğraf ya da videonun defalarca paylaşılmasının interneti yavaşlattığını ve panik havası yarattığını belirten Baki, "Güvenilir kaynaklardan bilgi alın, sadece teyit edilmiş haberleri paylaşın" dedi. Afet bölgelerinde yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı telefonların düşük güç modunda kullanılmasını öneren Baki, "Mobil veri gerekmedikçe kapalı tutulmalı, ekran parlaklığı azaltılmalı. Konum servisleri ise sadece ihtiyaç halinde açık olmalı" diye konuştu.

Sosyal medyada yayılan asılsız bilgiler nedeniyle özellikle çocuklar ve yaşlıların panik yaşayabileceğine dikkati çeken Baki, "Panik havası oluşturacak söylentilere değil, yalnızca AFAD, valilik ve belediyeler gibi resmi kaynaklara güvenin. Unutmayın, afet anlarında sadece fiziksel değil, dijital olarak da dayanışma içinde olmalıyız" diye konuştu. İnternetin bir kamu hizmeti olduğunu hatırlatan Baki, herkesin sorumlu kullanım bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da ameliyatla alınamayan tümörler dondurularak yok ediliyor
 
Lojistik Nedir, Ne Demek, Ne İşe Yarar?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da ameliyatla alınamayan tümörler dondurularak yok ediliyor
KRİTİK yerleşimli tümörlerde kullanılan ve halk arasında 'dondurma tedavisi' ...
Antalya'da 'Yörük' ateşi 26 yıldır yanıyor
KUMLUCA'da bu yıl 26'ncısı düzenlenen Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali ...
Antalya DOB'da Özgür Aslan dönemi
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'ne atanan Özgür Aslan'ın devir ...
 
Antalya'da örtü altı üretimde 37 bin ton karpuz beklentisi
SERİK Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Çömezoğlu, "Serik'te 5 bin 275 ...
ADP'nin konuğu, Arslan ve emniyet müdürleri
ANTALYA Düşünce Platformu'nun (ADP) nisan ayı olağan toplantısının konukları, ...
Antalya'da 'change' araç operasyonu; 2 tutuklu
ANTALYA merkezli 2 ilde eş zamanlı olarak change operasyonu düzenlendi. ...
 
AÜ'de üniversiteler arası spor heyecanı ve halk dansları coşkusu
AKDENİZ Üniversitesi, 104 üniversiteden 2 bin 376 sporcuyu ağırlayarak ...
Antalya'da pazarda turist hareketliliği
ANTALYA'nın Serik ilçesinde turizm sezonunun başlamasıyla semt pazarlarında ...
Antalya'da gelin arabasında 'Masülü tolu vurdu, beni gözlerin' yazısı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde dolu nedeniyle tarım arazisi zarar gören çiftçi ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Deprem kahinleri
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bugün 23 Nisan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında koçlar ve yükselen burcu Koç olanlar, 7 Nisan'da Merkür, 13 Nisan'da Venüs Balık burcunda ileri hareketine ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva