Evde sucuk yapımı tarifini veren Kocaşaban, "Kurban eti, 1 gün dinlendirildikten sonra kıyma makinesinde 3 numaralı aynada kıyma haline getirilir. Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Ağız tadına göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir. Bu baharatları tek tek bulmak zor olursa, baharatçılardan 'hazır sucuk kombisi' şeklinde adlandırılan ürün talep edilebilir" dedi.
Baharatın, kıymayla yoğrulması gerektiğini kaydeden Kocaşaban, "Yoğrulma işleminin ardından et, 8 saat bekletilir. Kasap ya da baharatçılardan sucuk bağırsağı temin edildikten sonra daha önceden yoğrulan ve bekletilen et, bağırsaklara doldurulur. Her kangal sucuk 400 ile 600 gram arasında ağırlığa sahip olur. Kangallar hazırlandıktan sonra sucuklar 5-6 saat dışarıda bekletilir. Bekleme süresi bitince, ev yapımı sucuklar buzdolaplarında muhafaza edilebilir" diye konuştu.
Kasapların da kurban etinden sucuk yaptıklarını, kasapların hazırladıkları sucukların müşteriler için daha zahmetsiz olduğuna dikkati çeken Kocaşaban, "Siz etinizi kasaba götürüyorsunuz. Tartılan et miktarına göre toplam 25 ya da 30 lira ödeyip kasabın sucukları yapmasını bekliyorsunuz. O günkü yoğunluğa göre 1 ya da 2 saat sonra sucuğunuzu alabiliyorsunuz. Afyonkarahisar'da daha çok eski kasaplar bu tür sucukları hazırlıyorlar" ifadelerini kullandı.
Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)