Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2013 sezonunda serbest dalış ve sportif amaçla yapılacak aletli dalış noktalarını saptadı. Su altı parkur alanı olarak ilan edilen yerlerin başında Kaş geliyor. Su altı zenginliği bakımından çok farklı bir mozaiğe sahip olan Kaş'ta 28, Kalkan'da ise 11 dalış noktası dalış noktası belirlendi. Koordinatları ilan edilen dalış noktaları dışında dalış yapılması ise kesinlikle yasak. Özellikle askeri ve kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu noktalarda dalış yapılmasına izin verilmeyecek.
Kalkan'da ise Kalakar Köyü, Yeşilköy Koyu, Yılan Adası, Sıçan Adası, Heybeli Ada, Öksüz Ada, Sakarya Batığı, Frenk Koyu, Sıçan Adası Sığlığı, Orta Sığlık, Kalkan Koyu Girişi dalış yapılabilecek yerler arasında sayıldı. Kemer'de bulunan Paris batığı, Tekirova açıklarındaki Üç Adalar, Manavgat'ta 200 metre açıkta Hadley's Harem adlı B-24 timi Amerikan savaş uçağı batığı ile Antalya Körfezi'nin batı ucunda bulunan Gelidonya batığı da listede yer aldı. Antalya yat limanının 1 kilometre açığında şamandıra altında yatan San Didier adlı Fransız gemisinin batığına dalmak için ise Antalya Valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğü'nden özel izin almak gerekiyor.
Kaş, eski dönemlerden kalma çok büyük küpleri, amforaları, rengarenk süngerleri, kabuklu- kabuksuz deniz canlıları, eski çapaları, batıkları, çeşitli büyüklükteki duvarları, sualtı mağaraları, karidesleri, rengarenk balıkları, caretta carettaları, Güvercin Adası'ndaki mermer köpek balığıyla doyumsuz güzellikte dalışlar yaşatıyor. 2009'da batırılan C47 Dakota kargo uçağı, Gürmenli Duvarı, tüneli, kanyonu, Güvercin Adası, dalış meraklılarını cezbeden unsurlar.
Deneyimli dalgıçlar içinse Rambo, Fosfor ve Korsan mağaralarında batık dalışları düzenleniyor. Yeni başlayanlar için de gün içinde iki kez 5 metrelik dalışlar yapılıyor. İlçede, Akvaryum, Amfora, Korsan, Teras, Orta Mağara, Aşıklar Mağarası, Doğu ve Batı Dilvarda, Fosforlu Mağara, Kırıktaş, Tünel, Rambo ve Yapay Resif olmak üzere toplam 13 dalış noktası bulunuyor. İstanbul'dan 2006 yılında iki parça halinde getirilerek Alanya'nın mavi sularına bırakılan eski polis botu, Türkiye'nin ilk yasal yapay resifi özelliğiyle ilgi çekiyor.
Dalış meraklılarının son yıllarda ilgi gösterdiği bir diğer merkez ise Demre. Kekova bölgesindeki Deniz Feneri, Mağara, Kaya, Koy, Mavi Mağara, Antrum, İberian Coast Batığı, Yelkenli Gemi, Buzallık Koyu, Ambar, Gökkaya, Arda, Duvar, Eğri Liman, Kara Ada, Kara Burnu, Bora Burnu, Tersane Önü, Çapa, Akar Burnu, Sıcak Hurma, İç Ada Koyu, Akıcı Burnu, Ufuk Burnu ve Taşucu gibi dalış noktalarında, her yıl 10 binen dalış gerçekleştiriliyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |