Akdeniz Üniversitesi, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından 3'üncü Akdeniz Kalite Sempozyumu düzenlendi. 'Kalite ve Fark Yaratmak' temasıyla AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, derneğin 1990 yılında Türk sanayisini rekabete hazırlamak amacıyla kurulduğunu anlattı. Türk sanayisinde 1990 yılından itibaren ürün ve hizmet kalitesinin öneminden, yönetim kalitesinin önemine doğru değişim yaşandığını belirten Doğan, 22 yılda 101 bin kişiye kalite konusunda eğitim verildiğini söyledi.
TSE Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Bozdemir de, TSE'nin 1954'den itibaren 31 bin standart hazırladığını ve 2013- 2014 yılında da Türkiye'nin ihtiyacı olan 300 milyon liralık laboratuar yapımını yatırım planına aldığını söyledi. Geçen yıl farkındalık oluşturmak amacıyla 15 bin kişiye eğitim verildiğini anlatan Bozdemir, yönetim sistemleri konularında da yaklaşık 4 bin kuruluşu belgelendirdiğini ifade eti.
'LPG SİSTEMLERİNDEKİ TEHLİKE'
Bozdemir, son bir yılda insan can ve mal güvenliği açısında çalışmalar başlattığını ve TSE tarafından Türkiye'deki asansör envanterinin çıkarıldığını belirtti. Şu ana kadar 41 bin asansör muayenesi yapıldığını aktaran Bozdemir, kullanılan asansör sayısının kayıtlı olmadığı için bilinemediğini söyledi. Ayrıca 8 bine yakın ambulans muayenesinin de yapıldığını dile getiren Bozdemir, muayenelerde çıkan sonucu 'içler acısı' olarak niteledi. Can ve mal güvenliğiyle ilgili Türkiye'de tamamen yabancıların elinde olan LPG tanklarına yapılan muayenenin yeterli olmadığına dikkati çeken Bozdemir, "Tankı muayene ettiniz ama boru hattına, ekipmanların eksiklik durumuna bakmazsanız. Bugün Türkiye'de 11 bin bomba var" dedi.
TSE'de bi 600 personel bulunduğunu ve işleri koordine eden, planlayan, düzenleyen gerektiğinde de kontrol eden yapıyla hareket ettiğini vurgulayan Bozdemir, bi 200 asansör uzmanı ile 300 ambulans muayene uzmanı eğitildiğini, LPG tankları ile insan kaynakları konusunda eğitim faaliyetleri yapıldığını anlattı.
THY UÇAKLARININ RÖNTGENİ ÇEKİLECEK
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, üniversite tarafından üretilen görüntüleme cihazının birkaç ay içerisinde üniversite hastanesinde, ardından da piyasada kullanılacağını anlattı. Görüntüleme cihazının Almanya ve Japonya'dan getirilen benzerlerinden daha üstün özellikte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, "Yüzde 40 daha az radyasyon kullanıyor. Çözünürlüğü daha yüksek. Görüntüyü bir milyon kere büyüttüğünüzde netlik bozulmuyor" dedi. Rektör Kurtcephe, birkaç hafta sonra da Türk Hava Yolları ile imzalayacakları protokolün masasında durduğunu belirterek, "Türk Hava Yolları'na ait uçakların röntgenini çekme ve bakımını yapma işini THY ile Akdeniz Üniversitesi birlikte yapacağız. Türk Hava Yolları'nın kuracağı teknik büyük bir hangar içerisinde yalnızca kendi uçaklarını değil, bölgedeki uçaklara da hizmet verecek" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, ayrıca üniversite tarafından üretilen yüksek teknolojiye sahip sıvı ayrımı yapılabilen X-Ray cihazının bu yıl içerisinde piyasada kullanılacağını söyledi.
Tolga YILDIRIM/ANALYA, (DHA)