Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Büroları Hizmet İçi Eğitim Programı için geldiği Antalya'da DHA muhabirine açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın, üniversitenin Türkiye'deki 81 ilin yanı sıra, 30 ülkede eğitim öğretim hizmeti verdiğini kaydetti. Üniversite bünyesinde açıköğretime bağlı 3 fakülte, ayrıca 16 fakülte, 2 bin 300 öğretim elemanı olmak üzere 8 bin personelin bulunduğunu aktaran Rektör Aydın, okulda aktif ve pasif olmak üzere 2 milyon 250 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Rektör Aydın, Anadolu Üniversitesi'nin Batı Avrupa'daki 22 ülke, Balkanlar ve Kafkaslar olmak üzere 30 ülkedeki açıköğretim bürosunda 20 bin öğrenciye eğitim öğretim hizmeti verildiğini aktardı.
HEDEF 100 MİLYON DOLARLIK EĞİTİM İHRACATI
Bakü'den Brüksel'e, Kıbrıs'tan Makedonya ve Kosova'ya kadar Köln merkez olmak üzere Batı Avrupa'da açıköğretim bürolarında eğitim verildiğini aktaran Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, "Önümüzdeki yıl Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova'da da açıköğretim bürosu açılacak. Gürcistan, Nahçıvan, Türkmenistan, Afganistan'da da açıköğretim bürosu açılması için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. Afrika Kıtası'nda da açıköğretim bürosu açılması için fizibilite çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Rektör Aydın, "Hedefimiz üç yılda 60 ülkede eğitim hizmeti vererek öğrenci sayısını 20 binden 100 bine çıkarmak. Yılda 100 milyon dolarlık eğitim, bilim ihracatı etmek istiyoruz" dedi.
'HERKES MESSİ'
Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gücü arttıkça cazibe merkezi haline dönüştüğünü ve çeşitli ülkelerden eğitim talebi geldiğini anlatan Rektör Aydın, farklı ülkelerden gelen talebin ya insanları Türkiye'deki üniversitelere getirerek ya da o ülkelerdeki insanların ayağına eğitim hizmetini götürerek karşılanabileceğini dile getirdi. Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim yaşam boyu eğitim stratejisiyle oluşturduğu bürolarda farklı ülkelerde eğitim hizmeti vermeyi hedeflediğini aktaran Rektör Aydın, görev yaptığı üniversiteyi, "Türkiye'de yükseköğretimde Anadolu Üniversitesi, Barcelona futbol takımı gibi. Barcelona gibi oynar, paslaşır, golü bulur ve çakar. Bizde herkes Messi, Anadolu Üniversitesi'nin özelliği bu" sözleriyle tanımladı.
10 PROGRAMDA TÜRKÇE EĞİTİM
Rektör Prof. Dr. Aydın, açıköğretim ofisi kurulan ülkelerde eğitimin Türkçe olarak, elektronik ortamda video konferans sistemiyle yapıldığını anlattı. Farklı ülkelerde Türkçe eğitim almak isteyen herkese eğitim fırsatı sunduklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Aydın, yurtdışı eğitim faaliyetleri kapsamında işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler, dış ticaret gibi ülkenin ihtiyacı dikkati alınarak 10 programda hizmet verildiğini aktardı. Rektör Aydın, Anadolu Üniversitesi'nin Türkiye'de eğitim ihracatı yapan tek üniversite olduğunu söyledi.
MALİ MEVZUAT PROGRAMI SIKINTI
Eğitim ihracatında her yıl İngiltere'ye gelen 350 bin öğrenciden bu ülkenin yaklaşık 45, Avustralya'nın da 15 milyar dolar kazanç sağladığına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Aydın, Türkiye'nin coğrafi özelliğiyle gelecekte bölge ülkeleri arasında eğitim üssü olabileceğine değindi. Her ülkenin farklı hukuk sistemi ve kendi koşulları nedeniyle yabancı ülkelere eğitim hizmeti götürmede Türkiye'nin mali mevzuat programı dolayısıyla sıkıntı yaşadıklarını belirten Rektör Aydın, daha esnek, hesap verilebilir, saydam mali mevzuat programı düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)