Dr. Koca, "Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişiler yanlış bilgilerle tüketicileri yanıltıyor. Bu kişilerin vatan hainliği suçundan yargılanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile BESD-BİR tarafından düzenlenen '2. Uluslararası Beyaz Et Kongresi' Antalya'da başladı. 24- 28 Nisan tarihleri arasında Kremlin Palace Otel'de gerçekleştirilecek kongrenin açılışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan, BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca ile 900'e yakın yerli ve yabancı katılımcı yer aldı.
ÜRETİMİN BÜYÜK KISMINI PİLİÇ OLUŞTURUYOR
Kongrenin açılışında konuşan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, dünyada ve Türkiye'de beyaz et üretiminin arttığını belirterek 2000 yılında 68.6 milyon ton olan dünya beyaz et üretiminin 2012 yılında 103.5 milyon tona ulaştığını söyledi. Dünyadaki beyaz et üretiminin ciddi bir kısmını piliç etinin oluşturduğunu dile getiren Dr. Koca, Türkiye'de 1990 yılında 162 bin 569 ton olan piliç eti üretiminin, 2012 yılında 1 milyon 707 bin tona yükseldiğini aktardı.
AVRUPA STANDARTLARINI YAKALADIK
Türkiye'de 1970'li yıllarda küçük aile şirketi şeklinde yapılan tavukçuluğun, entegre tesis yatırımlarının artması sonucu 2000'li yıllarda Avrupa ve dünya standartlarını yakaladığını kaydeden Dr. Koca, 2000- 2012 yılları arasında dünyadaki kanatlı et üretimindeki artış yüzde 50 dolayında iken, aynı dönemde Türkiye'deki artışın yüzde 150 şeklinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
ÜRETİM HEDEFİ 3.3 MİLYON TON
Üretimin artışına bağlı olarak tüketimde de artışlar yaşadığını aktaran Dr. Sait Koca, 2012 yılında kişi başı beyaz et tüketiminin toplam 20.54 kilograma ulaştığını dile getirdi. Türkiye'nin beyaz et üretimi noktasındaki hedeflerinden de bahseden Dr. Koca, 2025 yılında 3.3 milyon tonun üzerinde kanatlı et üretimi beklediklerini, bunun büyük kısmını da piliç etinin oluşturacağını ifade etti. Üretimdeki artışla birlikte kişi başına düşen beyaz et tüketiminin de 29.71 kilogram seviyesine çıkacağını aktaran Dr. Koca, bunun 28.3 kilogramını piliç etinin oluşturacağı yönünde öngörülerinin bulunduğunu kaydetti.
VATAN HAİNLİĞİNDEN YARGILANMALILAR
Ülke ekonomisi ve insanlar için çok değerli olan piliç eti sektörünün son dönemde baltalanmaya çalışıldığını iddia eden Dr. Koca, şöyle konuştu:
"Duydukları, gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi çok üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Bu da sektöre ve dolayısıyla tüketicilere büyük zararlar veriyor. Bu kişiler ortalığı karıştıracak kadar cahiller. Bunu anlayamadıkları için de bolca iftira atıyorlar. Tüketiciyi koruma adı altında kendi egolarını tatmin etmeye çalışanların yaptığını vatan hainliğiyle bir tutuyorum. Bu kişilerin vatan hainliği suçundan yargılanması gerektiğini düşünüyorum."
SEKTÖRDEKİ YENİLİKLER KONUŞULACAK
Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan ise kongrede dünyadan ve ülkemizden çok sayıda bilim adamı, araştırmacı, mühendis ve üreticinin sektöre ilişkin yenilikleri ve gelişmeleri tartışmak için bir araya geldiğini belirterek 22 oturum, 65 konuşma ve 60 poster sergisi ile çiftlikten sofraya beyaz et üretiminin tartışılacağı bir kongre gerçekleştirileceğini aktardı.
HİNDİ ETİ ÜRETİMİ ARTIRILMALI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan da 80'li yıllardan sonra Türkiye'deki beyaz et sektörünün geldiği noktanın önemine vurgu yaptı. Türkiye'de toplam 18 bin 44 kümeste beyaz et ve yumurta üretimi yapıldığını kaydeden Dr. Özcan, Türkiye'de piliç eti üretiminin yanında hindi eti üretiminin de artırılması gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine 1500 çeşit ürün satabildiğini aktaran Dr. Özcan, "Bunda kanatlı et payının artmış olması önemlidir. Önümüzdeki günlerde bunun artırılması için çalışmalıyız" dedi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)