İmralı’da bulunan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yaptığı “sınırdışına çekilin” çağrısının ardından PKK’lıların ne zaman çekileceği merak konusu olmuştu. Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götüren heyette yer alan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çekilmenin 25 Nisan’da başlayacağını söylemişti. Bu gelişme üzerine, basın mensupları, PKK’lıların çekilmesine yönelik açıklamanın yapılacağı Kandil’e akın etti.
Aralarında Anadolu Ajansı’nın da bulunduğu yüzden fazla yerli ve yabancı gazeteci, Erbil’den karayoluyla Kandil’e gitti. Kandil Belediyesi önünde bir süre bekletilen gazeteciler, PKK'lılar tarafından basın toplantısının düzenleneceği yere götürüldü. PKK’nın Kandil Sorumlusu Murat Karayılan, yaptığı açıklamada, 8 Mayıs tarihinden itibaren silahlarıyla birlikte sınır dışına çıkmaya başlayacaklarını söyleyen Karayılan, herhangi bir operasyon durumunda meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını ve çekilmenin derhal duracağını belirtti. Karayılan, çekilmenin en kısa sürede ve kademeli olarak yapılacağını dile getirdi. PKK üyelerinin Kuzey Irak'a geleceğini belirten Karayılan, "herhangi bir bombardıman ya da çatışma yaşanmaması gerektiğini" vurguladı.
6 MADDEDE ÇEKİLME
Sürecin kesintiye uğramaması için temel olan bazı hususlar açıklamada 6 madde halinde formüle edildi.
1- PKK hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini tamamlayacak.
2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 5 Mayıs 2013 tarihinde başlayacak. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, örgüt üyelerinin hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
3- Geri çekilmede PKK'lıların üsleneceği yer Kuzey Irak. K. Irak’a çekilecek olan PKK’lıların güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Kuzey Irak Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden bekleniyor.
4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi isteniyor. Geri çekilen PKK'lılara yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde PKK misilleme yapmak istiyor.
5- PKK, çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Öcalan'a mektuplarla ifade edildiği ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.
6- Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.
SÜREÇ ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK
Açıklamada demokratik çözüm süreci olarak ifade edilen sürecin üç aşamadan oluştuğu belirtildi:"Uygulanmakta olan ateşkes ve güçlerimizin başarılı bir biçimde geri çekilmesiyle birlikte birinci aşama sona erecek ve ikinci aşama başlamış olacaktır."
İkinci aşama, sorunun kalıcı çözümü için, daha çok devletin ve hükümetin yükümlülüklerini yerine getireceği aşama olarak belirtildi. Bu süreçte atılacak bazı adımlarsa şu şekilde formüle edildi: "Anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlarla Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözüme kavuşturulmasının koşulları doğmuş olacaktır. Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi ve demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması gereklidir."
Yeni ve demokratik bir anayasanın bu sürecin gelişmesindeki öneminin altının çizildiği açıklamada, şu tespitlere yer verildi: "Özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir."
Normalleşme süreci olarak altı çizilen üçüncü aşama ise şöyle formüle edildi: "Bu görevin gerçekleşmesiyle birlikte, üçüncü aşama olan 'normalleşme süreci' başlamış olacaktır. Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve güçlerimizin silahsızlanması gündeme girecektir”
BİRLİK VE ÇÖZÜM KONFERANSI YAPILACAK
Bir konferans çağrısı da yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:
“PKK'nın geliştirdiği mücadelede belkemiği rolü oynayan ve büyük fedakarlıklar, kahramanlıklar sergileyen Kuzey Kürdistan halkımız bu hamle sürecine güçlü katılarak süreci başarıyla taçlandırmaya mükelleftir. Verilen bütün bedellerin karşılığı olarak gündeme giren demokratik çözüm sürecine Kuzey Kürdistan'daki tüm kesimlerin katılımını sağlamak için Amed'de 'Kuzey Kürdistan Demokratik Çözüm, Birlik ve Dayanışma Konferansı'nı toplamaya ve tüm yurtsever güçleri katılmaya çağırıyoruz.”
TELEFON VE KAMERA YASAĞI
Bu arada, PKK mensupları, canlı yayın araçlarının bölgeye girişine izin vermedi. Bunun üzerine araçlar geri döndü. Açıklamanın yapılacağı yere cep telefonları da alınmadı.
(Gazeteport)