Proje, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan 8 temel hakkın çocuklara öğretilmesini amaçlıyor. SDÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost, projenin Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi kapsamında hayata geçirildiğini söyledi.
Projenin amacının çocuklara haklarını öğretmek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Dost, bu kapsamda çocuk hakları sözleşmesinde yer alan 8 temel hakkın çocuklara öğretileceğini anlattı. Proje dahilinde ilk etapta Isparta'da öğrenim gören 8'inci öğrencilerine eğitim verileceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Dost, haziran ayı sonunda başlayacak eğitimlerin Gölcük'te, Devlet Su İşleri tesislerinde kurulacak çadırlarda verileceğini vurguladı.
'ÇOCUKLAR SAHİP OLDUĞU HAKLARI ÖĞRENECEK'
Çocukların haklarını öğrenmesi açısından projeyi önemsediklerini vurgulayan Dost, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan ayrımcılık yapmama, çocuğun görüşlerine saygı duyulma, eğitim, sağlık, şiddetten korunma, dernek kurma ve engelli çocukların haklarının neler olduğunun bu eğitimde öğretileceğini vurguladı. Çocukların sahip olduğu önemli bir hakkın 'ihmal ve şiddetten korunma' olduğunu kaydeden Dost, Isparta'da çocukların fiziksel şiddetten ziyade psikolojik şiddete maruz kaldığına vurgu yaptı.
'DERNEK KURMALARINI SAĞLAYACAĞIZ'
Çocukların 'dernek kurma' hakkına bile sahip olduklarını bildiren Dost, "Çocuklar tarafından kurulan bir dernek Isparta'da yok. Derneğin ismini de kendileri belirleyecekler. Dernek kurma bir hak. Biz dernek kurmayı öğreteceğiz. Eğitim, atık toplama, hasta ziyareti, çevre duyarlılığı artırma, çocuk hakkını bilinçlendirme gibi dernek kurulabilirler" dedi.
'ENGELLİLERİ UNUTMADIK'
Engelli çocukların haklarını da anlatacaklarına değinen Dost, "Engellilerin eğitimine, çevreyle, topluma kazandırılması ile ilgili çok fazla bir çalışma yoktu. Artık son yıllarda engelli hakları da gözetilmeye başlandı. Bu projemizde engelli çocuklarda unutulmadı. Engelli çocuklarımıza da haklarının ne olduğunu anlatacağız" diye konuştu.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)