Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
Başkan Böcek dede oldu
Başkan Böcek dede oldu
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
25 Nisan 2013 Perşembe - 12:25

Müzede skandal

AVRUPA'nın en iyi müzeleri arasında gösterilen ve paha biçilmez tarihi eserlerin sergilendiği Burdur Arkeoloji Müzesi'nde 2002 yılında yapılan restore çalışmalarıyla birlikte kurulan yangın ihbar ve önleme sistemleri ile yangın hidroforunun, çalışır durumda olmadığı ortaya çıktı.

Müzede skandal
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Teknik soruşturmayla ortaya çıkan skandal üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu sistemin onarılmasını istedi, ancak müteahhit firmaya ulaşılamadı.
Kent merkezinde 1963'te kurulan ve tarih öncesi Paleolitik çağlardan, Neolitik (8000- 5500), Kalkolotik (5500- 3200) çağlar ve sonraki dönemlere ait eşsiz tarihi eserlerin sergilendiği Burdur Arkeoloji Müzesi, 2001- 2002 yıllarında, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün ihalesiyle büyük bir onarım geçirdi.
İhaleyi alan firma, 25 bin liralık harcamayla yangın ihbar ve önleme sistemi, yangın hidroforu, kullanma suyu hidroforu, jeneratör, kamera sistemi, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerini yaptı. Bu onarım sonrasında Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Mehmet Ali Özgün başkanlığındaki 5 kişilik heyet yapılan işlere ilişkin kesin kabulü gerçekleştirdi.
Eşsiz tarihi eserleri barındıran müzeye kurulan yangın ihbar ve önleme sisteminin o tarihten itibaren çalışmadığı yönünde ihbar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, olayı soruşturmak için müfettiş gönderdi. Teknik soruşturma sonunda ihbarın doğru olduğu anlaşıldı.
Teknik soruşturma sonunda hazırlanan raporda şunlara yer verildi:
"360 bin lira birinci keşif bedelli 'Burdur Müzesi Eski Binalarının 2001 yılı Onarımı ve Teşhir Tanzim İşi' ile 500 bin lira birinci keşif bedelli 'Burdur Müzesi 2002 yılı İdari Binaların Yapılması ve Teşhir Tanzim İşi'ne ait Burdur Müze Müdürlüğü hizmet binasında müfettişlikçe yürütülen inceleme kapsamında görevlendirilen bilirkişi komisyon raporlarında söz konusu işlere ait yangın hidroforu, kullanma suyu hidroforu, jeneratör, yangın ihbar ve önleme sistemleri, kamera sistemi, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerinin faal durumda olmadıkları belirlendi."
DUVAR İÇİNDE KABLOLAR YOK
Skandal üzerine Teftiş Kurulu, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden durumun düzeltilmesini istedi, ancak müteahhit firmaya ulaşılamadı. Müzede yapıldığı günden itibaren hiçbir şekilde çalışmadığı belirlenen yangın ihbar ve önleme sistemi kapsamında 70'i aşkın dedektör bulunduğu ve sistemin birçok alanında duvarların içinden geçirilmesi gereken kablolarının dahi olmadığı iddia edildi.
TEK YOL HEYETE RÜCU ETMEK
Uzmanlara göre, içinden çıkılmaz bir durumda olan yangın ihbar ve önleme sisteminin sökülüp yeniden yapılması, kesin kabulü yapıldığından, bugünkü durumuyla kanuna aykırı olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre ayrıca, kontrol ve kabul heyeti hakkında soruşturma açılıp, ceza verilmesi ve müteahhide de ulaşılamadığından yapım maliyet bedelinin kontrol ve kabul heyetine rücu ettirilmesi gerekiyor.
İMPARATOR HEYKELLERİ SERGİLENİYOR
Burdur Arkeoloji Müzesi'nde Sagalassos Antik Kenti'nden 2007- 2008 kazılarında çıkartılan Roma imparatorları Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureilus'un heykelleri en önemli eserler olarak özel bölümde korunuyor. Dünyanın en önemli 11, Roma dönemimin ise en önemli 5 imparatoru arasında gösterilen Marcus ve Hadrian'ın heykelleri ile bu heykellere ait baş, kol, bacak ve ayak parçaları da sergileniyor. Bulunduğu günden itibaren dünya arkeolojisinin ilgi odağı haline heykeller, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 12 Mart 2010 tarihinde Burdur Müzesi'ne yaptığı ziyaretin ardından teşhire açıldı.
TEŞHİR SALONLARI ESER DOLU
Burdur Müzesi'nin teşhir salonlarında, yine Sagalassos Antik Kenti'nden gelen Kuzey Batı Heroon binasının etrafını süsleyen Dans Eden Kızlar frizleri, Kibyra ve Kremna antik kentlerinden gelen taş ve mermer ağırlıklı eserler, Roma dönemine ait Aşk Tanrıçası Aphrodite Heykeli, Heron Anıtı, gözyaşı şişeleri, kabartmalar, dokuma aletleri ve sikkeler sergileniyor. Müzenin bahçesinde ise Burdur ve çevresinden getirilmiş Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait steller, mezar taşları, heykeller ve büstler, yüksek kabartmalar, lahit ve lahit kapakları, yazıtlı taşlar, çeşitli mimari parçalar yer alıyor.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Kadıköy'de tarihi gece
 
‘Mesaj’ şoku
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Oto’ya zam yolda!
AB’ye uyum çerçevesinde TIR’ların yüksekliği 4 metreyle sınırlanacak. ...
Bankada altını olanlar dikkat!
Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma altın hesapları konusunda şikayet yağmasına neden oldu.
Sandıklı Belediye Başkanı Elibol, muhtarlarla yemekte buluştu
SANDIKLI Belediye Başkanı İsmail Elibol, mahalle muhtarlarına yemek verdi. ...
 
En risklileri kıyma ve tavuk eti
Kıyma ve tavuk etinin hastalık yapma özelliğinin diğer etlere göre daha ...
Star Medya Grubu Socar'a satıldı
Star Medya Grubu ile Petkim'in sahibi Azeri devlet enerji şirketi Socar ...
Şükrü Top, Borsa'ya aday
ISPARTA Ticaret Borsası'nın 9 Mayıs'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ...
 
SDÜ'den çocuk haklarını gözetecek proje
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi, çocuklara haklarını öğretmek ...
Minikler satrançta rakip tanımıyor
AFYONKARAHİSAR Satranç İl Temsilciliği ile Gençlik Hizmetleri ve Spor ...
Cezaevinde Kutlu Doğum kutlaması
BURDUR E Tipi Kapalı Cezaevi'nde Kutlu Doğum Haftası kutlamaları kapsamında ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva