Jinekolojik Endoskopi Derneği (JED) ve Middle East Society for Gynecologic Endoscopy (MESGE) işbirliğinde düzenlenen 1'inci Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi ve 5'inci Ulusal Jinekolojik Endoskopi Kongresi Antalya'da başladı. 34 ülkeden bin hekimin katılımıyla toplanan kongrenin basın toplantısına JED Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, Ortadoğu JED Başkanı Prof. Dr. Mohammed İbrahim, Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Rudi Campo, Dünya Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceana Nezhad katıldı.
Prof. Dr. Şendağ, laparoskopinin kadın hastalıklarında rahmin çıkartılması, kanser ameliyatları, rahim sarkması, hatta idrar kaçırma operasyonlarında uygulandığını söyledi. Bu kadar geniş uygulama alanına rağmen kadın hastalıklarında bu tekniğin yüzde 10 oranında uygulama alanı bulduğunu kaydeden Prof.Dr. Şendağ, "Bu iyi bir oran değil daha çok hastamızın bundan faydalanmasını istiyoruz" dedi.
Milimetrik deliklerden girilerek yapılan kapalı operasyonların kadınlar açısından kozmetik sonuçları kadar işgücü kaybının önlemesi, yaşam kalitesini artırması gibi avantajları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatih Şendağ, şunları söyledi:
"Laparoskopik ameliyatların ardından hastanın hemen aynı gün çıkması Amerika'da hastanelerin konumunun sorgulanmasına neden oldu. Fakat bu ameliyatların gerçekleştirilmesi için yine donanımlı bir ameliyathaneye ihtiyacımız var. Hastane olacak ama hastanın hastanede kalması gerekmeyecek, evinde iyileşecek. Amerika'da yatak maliyetleri çok yüksek, hastaya yansıtamıyorsunuz. Aynı gün gönderdiğinizde maliyetler çok düşüyor."
Prof. Dr. Şendağ, bir soru üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme sisteminin kurumların kapalı tip ameliyattan kaçınmasına neden olduğunu söyledi. Geri ödeme konusunda biraz daha fiyatların yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şendağ, "Şunu düşünmeliyiz hastamız için en iyisi ne? En iyisi kapalı ameliyat teknikleriyle yapmaksa devletin de desteklemesi lazım" dedi.
Ortadoğu JED Başkanı Prof. Dr. Mohammed İbrahim de laparoskopinin yaşam kalitesinin eş anlamlısı olduğunu söyledi.
Avrupa JED Başkanı Campo, laparoskopinin lezyonu görerek daha iyi tedavi etme şansını getirdiğini söyledi.
Dünya Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceana Nezhad ise laporaskopik ameliyatların daha az ağrı, daha kısa sürede iyileşme anlamına geldiğini kaydetti. Tüm bu anlamların hasta için olduğu kadar toplumsal da faydalarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nezhad, "Bizler artık dokuyu kesmek, yakmak yaklaşımından uzaklaşıyor, bırakmaya doğru gidiyoruz. Kestiğimizde her şeye illa iyileşecek diye bir şey şok. Bazen hastalık daha kötü olarak geri gelebiliyor" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)