Anne sütünün yararlarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bilimadamları, son olarak, anne sütünde rastladıkları bir protein türünün antibiyotiğe direnç gösteren tehlikeli bakterilere karşı etkili bir silah olduğunu keşfetti.
Araştırmacılar kısaca HAMLET adını verdikleri bu proteinin, sayıları giderek artan antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin gücünü kırmada önemli bir rol oynayabileceği sonucuna vardı.
İnsan sütü ve protein bileşiğinin, kanserle mücadelede etkin bir silah olduğu biliniyor. Bu bileşik, kanser hücrelerinin can damarı olan mitokondrileri imha diyor. Hücrelerde enerji üretim merkezleri olarak işlev yapan mitokondrilerin imhası da hücrenin ölümü anlamına geliyor.
Araştırmacılar, HAMLET’in de aynı şekilde ilaca dayanıklı bakterilerdeki mitokondrileri imha edebileceği sonucuna vardı.
Anders Hakansson Buffalo’daki New York Üniversitesi’nde bağışıklık sistemi ve mikrobiyoloji uzmanı. Hakansson, anne sütünde, yeni doğan bebekleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyacak maddeler ararken HAMLET proteinini keşfetmiş.
Hakansson’a göre HAMLET de, antibiyotikler de tek başına ilaca dirençli bakterileri öldüremiyor. Ancak ikisi bir araya geldiğinde bu bakterilere karşı güçlü bir silah haline geliyor.
Şimdiye kadar Hakansson ve ekibi, farelerle yaptıkları deneylerde, HAMLET proteininin çoklu ilaç direnci gösteren öldürücü MRSA enfeksiyonuyla savaşta antibiyotiklere yardım ettiğini kanıtladı.
Hakansson, deneylerde anne sütünden elde edilen HAMLET proteini kullanılsa da, aynı protein bileşiğinin inek sütünde de bulunduğunu ve bunun antibiyotikleri güçlendirmek için kullanılabileceğini söylüyor.
Kar oranının azalması yüzünden ilaç firmalarının yeni antibiyotik geliştirmeye ilgisinin azaldığını vurgulayan Hakansson, HAMLET’in mevcut antibiyotiklere eklenebileceğini söylüyor.
Anders Hakansson ve ekibinin HAMLET ile ilgili araştırması PLoS One adlı tıp dergisinde yayınlandı.