600,000 hastanın durumunu inceleyen Norveçli araştırmacılar, sigara bağlantılı bağırsak kanseri vakalarının kadınlarda erkeklerin iki katı olduğunu belirlediler.
Kanserle ilgili bir tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, sigara içen kadınların hastalığa yakalanma riski yüzde 19 artarken, bu oran erkeklerde yüzde 9.
Araştırmada, hastaların yaklaşık 4000'inde bağırsak kanseri görüldü.
16 yaşında veya daha önce sigaraya başlamış olan kadınlarda bağırsak kanseri riskinin kaydadeğer oranda arttığı gözlendi.
Tromso Üniversitesi ekibi, bunun erkeklerden daha az sigara içen kadınların bile, bağırsak kanserine yakalanma oranının daha fazla olduğunu gösteren ilk araştırma olduğunu söyledi.
Ancak araştırmada bu tür kanser riskini arttıran alkol ve beslenme gibi diğer unsurlar dikkate alınmadı.
Araştırma sonuçları kadınların biyolojik olarak sigaranın toksik etkilerine daha açık olduğu izlenimini uyandırıyor.
Kalp krizi riski de fazla
Sigara içmeye başlayan kadınların kalp krizi geçirme riskinin de erkeklerden fazla olduğu biliniyor.
Avustralyalı araştırmacıların ergenlik çağındaki gençler üzerinde yaptığı bir başka çalışma da genç kızların sigara dumanından erkeklerden daha fazla etkilendiğini ortaya koydu.
Pasif içici durumundaki genç kızlarda, kalp hastalığı riskini azaltan iyi kolesterol oranının düştüğü gözlendi.
Sigara içenlerin sayısı azalmakla birlikte, kadınlarda bu sayının erkeklere oranla daha yavaş düştüğü bildiriliyor.
Bir milyondan fazla kadın üzerinde yapılan araştırmalar, 30 yaşına kadar sigara içmeyi bırakan kadınların sigara bağlantılı hastalıklardan erken ölme riskinin neredeyse tamamen yok olduğunu gösteriyor.
(bbc)