Turgut Güngör
Ankara'nın politika nabzı son dönemde hızlı atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin büyük kongresinde "kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır. Yeni Türkiye'de kayıt dışı ekonomiye ve kayıt dışı siyasete de yer yoktur" sözüyle ne demek istedi? Kendisi 4. kez aday olabilecek mi? Bu sorunun cevabı aranıyor.
Seçime kitlenen ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme işlemini yapan CHP, şimdilik Ekrem İmamoğlu adında birleşti. Gerçi 17 milletvekili adaylık için İmamoğlu'na imza vermedi. Bu sayının bir sorun olmayacağı var sayılıyor. Çok daha önemli konu İmamoğlu'na açılan davalar adaylığına engel olabilir.
İmamoğlu'nun acele ederek ön seçimle aday adaylığını açıklama sürecinde Mansur Yavaş'ın tavrı çok olumlu karşılandı ve takdir edildi.
Politika uzun bir koşudur, bir maratondur.
DİPLOMA VE DAVA
Normalde 3 yıl sonra yapılacak seçim için bugünden, tüm partililerin oylarıyla adaylığını tescil ettirmek İmamoğlu'na ne kazandıracak, anlamak çok zor. İktidar İmamoğlu fobisiyle dava ve soruşturma zinciri oluştururken, CHP'nin daha ılımlı adımlar atmasını beklemek yanlış olmaz.
Diploma konusu Başkent kulislerinin yeni gündemi oldu. Cumhurbaşkanı adaylarının üniversite diplomaları bu kez ciddi bir incelemeden geçecek gibi görünüyor. Erdoğan'ın diploması ile ilgili yıllardır bitmeyen tartışmalar bu kez İmamoğlu için konuşuluyor. YÖK de boş durmuyor. 1989-2001 yılları arasındaki 11 bin diplomayı incelemeye almış.
AKP'nin 75 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda 43 kişi değişti. En dikkat çeken AKP Meclis Grup başkanvekili Özlem Zengin listede yer almadı. Zengin tümüyle silindi mi, yoksa bakanlık vaadiyle mi ayrıldı, kabine değişikliği ile anlaşılacak.
BAHÇELİ'NİN DURUMU
İktidar destekçisi MHP'nin genel başkanı, sağlık sorunları nedeniyle 3 haftadır ortalıkta yok. MHP'nin grup toplantılarına katılmayan Devlet Bahçeli'nin yerine bu hafta vekaleten bir kişinin seçilmesi bekleniyor. CHP genel başkanı Özgür Özel ve eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun telefonla geçmiş olsun dilediği Bahçeli'yi bugüne kadar Erdoğan'ın aramayışı, AKP'den kimsenin ziyarete gitmeyişi ilginç bulunuyor.
Bir başka tuhaflık, çiftçilerin ihtiyacı olanlara 288 kilo ürün vermesi projesinin Bahçeli tedavi görürken yazılı bir metinle açıklanması oldu. Kulislerde "Bahçeli'nin bu projeden haberi var mı" yorumları yapılıyor. 25 gündür Bahçeli'nin yeni bir görüntüsü veya sesli mesajı olmayınca ağzı olan konuşuyor. MHP'nin kurumsal yapısının bu spekülasyonlara son verecek bir kriz yönetimi izlemesi gerekiyor.
BORSAYI ETKİLEDİ
Teğmenlerin TSK'dan ihraç kararından sonra, Tüsiad başkanlarına gözaltı olayı, İmamoğlu davaları, gazetecilere tutuklamalar sonunda Borsa İstanbul'u da etkiledi. Her zaman fısıltı gazetesiyle başlayan dedikodular sonunda küçük yatırımcıyı vuruyor, fatura onlara kesiliyor.
Siyasi kulislerde bakanların değişeceği, Mehmet Şimşek'in yerine Berat Albayrak'ın geleceği söylentileri, yatırımcıları bir şekilde etkiliyor. Vurgunu yiyen birikimleriyle umudunu borsaya bağlayan garibanlara oluyor.
Ankara'nın nabzı ne kadar sakin olursa siyaset de, ekonomi de, güncel hayat da o kadar olumlu yaşamını sürdürüyor. Türkiye'nin birlik ve beraberliği için politikacılar olumlu adım atarak, uzlaşmalı ve barış sağlamalı. Güzel ve mutlu günler için politikacılara önemli görev düşüyor.
![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |